Annonce
Vejle

Ruth udbringer mikrogrønt i en lukket by: Omsætningen er lille, mens støtten er stor

Ruth Marie Kondrup vil levere mikrogrønt, såsom spirer og solsikkeskud, fra hendes virksomhed Markedshave Kastanjely til private og restauranter, der har åbent i et lukket Vejle grundet coronatruslen. Privatfoto: Martin Kondrup
Ruth Marie Kondrup er indehaver af Markedshave Kastanjely, og hun opfordrer små, nyopstartede fødevarevirksomheder som hendes egen til at bringe det spiselige rundt i Vejle i en samlet flok. Selv har hun været på farten under coronakrisen.

Vejle: Det kan i disse dage være svært at drive en mindre, nyopstartet virksomhed, og det har fået indehaver af Markedshave Kastanjely, Ruth Marie Kondrup, op af stolen.

På denne årstid plejer hun ugentligt at sælge mikrogrønt, såsom spirer og solsikkeskud, fra sit økologiske gårdudsalg til blandt andre lokale skoler og Fabrikanterne i centrum af Vejle.

Men coronakrisen har tvunget hendes indtægter i knæ, og det har fået hende til at indgå et samarbejde med brødmanden Simon Clemens, som avisen tidligere har skrevet om.

Formålet er at bringe hendes mikrogrønt og hans brød rundt til de mennesker eller restauranter, der måtte have behov for det.

- Samarbejdet om at lave hjemmeleverancer mellem Simon Clemens og jeg startede onsdag aften 11. marts efter det blev officielt, at skolerne skulle lukke på grund af coronasmitte, fortæller Ruth Marie Kondrup.

- Lukningerne burde betyde, at hele min indtægt denne sæson burde forsvinde, men det er ikke tilfældet. Folk har taget meget godt i mod hjemmeleveringerne og støttet mig ved at tilbyde at deres hjælp med udleveringen af mine grøntsager.

Jeg har kun en cykel, fordi mit koncept er, at jeg kun laver leveringer med håndkraft, men jeg har fået lov at låne min søde nabos bil, så jeg kan levere mange flere varer ude i byen.

Ruth Marie Kondrup.

De små kan samarbejde

Ruth Marie Kondrup har et ønske om, at flere andre små, lokale virksomheder som hendes egen, vil slå sig sammen i et netværk og udbringe madvarer og produkter i en samlet flok.

Den vej er hun og Simon Clemens i hvert fald gået. De er begyndt at levere kaffe sammen med den lokale virksomhed Aekvatorkaffe.

- Min virksomhed er blot én af mange små fødevarevirksomheder, der sidder med samme problematik, som jeg selv i øjeblikket, siger Ruth Marie Kondrup, der har leveret økologiske grøntsager og mikrogrønt siden maj 2019.

Hun er allerede medlem af Madværket, som er en landsdækkende samling af lokale fødevareproducenter, men hun håber, at de mange nedlukninger i bybilledet stadig kan give plads til et stærkere samarbejde.

- Vejle er god til at støtte op om mange ting, og jeg tænker derfor, at de mindre virksomheder kan hive mere fat i hinanden og lave nye løsninger, siger Ruth Marie Kondrup, der er norsk af oprindelse.

Annonce

Låner naboens bil

Når Ruth Marie Kondrup skal rundt i byen med sine varer bliver der plads til mere mikrogrønt. Og det kan hun takke naboens hjælpende hånd for.

De to hjul, som plejer at levere varerne, er nemlig blevet til fire.

- Jeg har kun en cykel, fordi mit koncept lyder, at jeg kun laver leveringer med håndkraft, men jeg har fået lov at låne min søde nabos bil, så jeg kan levere mange flere varer ude i byen, siger Ruth Marie Kondrup.

Indtil nu har Ruth Marie Kondrup og Simon Clemens bragt hjemmeleveringer med brød og mikrogrønt alle hverdage under coronakrisen, og hun kalder samarbejdet for smukt.

- Omsætningen er ikke lige så stor, som før Danmark lukkede ned. Men støtten fra borgerne har virkelig været rørende og så stor, at vi har kunnet holde os oppe på benene, siger Ruth Marie Kondrup.

Annonce
Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Erhverv

Liniepavillonen er færdig som restaurant: Nu skal der være selskabslokaler og bolig

Debat

Karen Klint skriver om overmedicinering af vores gamle og om at blive gammel – og sur?

Debat

Dansk Folkeparti anklages for at have svigtet de ældre under budget-behandlingen i Vejle Kommune: Hvad ville Pia Kjærsgaard have gjort?

Hedensted For abonnenter

Simon er snart SOSU-assistent: Folk spørger, hvorfor jeg vil tørre andre bagi. Men hvad nu, hvis det var mig selv?

Sport

Razorbacks på svær opgave: Skal overraske stort for at spille DM-finale på eget stadion

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Skovsvin efterlyses: Hans Dahls skovvej er spærret af affaldsbjerg - den der har 'tabt' det må gerne afhente sit skidt

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Jelling

Asylcentret i Sandvad genåbner: Skal huse flygtninge med særlige behov

Erhverv For abonnenter

Kræftpatienter valfarter til Vejle: Kirsten sørger for, at parykken og brystprotesen sidder som den skal

Alarm 112

Mor mishandlede 7-årig datter og skjulte sammen med sin mand lillesøsteren for kommunen

Annonce