Annonce
Vejle

Ruth udbringer mikrogrønt i en lukket by: Omsætningen er lille, mens støtten er stor

Ruth Marie Kondrup vil levere mikrogrønt, såsom spirer og solsikkeskud, fra hendes virksomhed Markedshave Kastanjely til private og restauranter, der har åbent i et lukket Vejle grundet coronatruslen. Privatfoto: Martin Kondrup
Ruth Marie Kondrup er indehaver af Markedshave Kastanjely, og hun opfordrer små, nyopstartede fødevarevirksomheder som hendes egen til at bringe det spiselige rundt i Vejle i en samlet flok. Selv har hun været på farten under coronakrisen.

Vejle: Det kan i disse dage være svært at drive en mindre, nyopstartet virksomhed, og det har fået indehaver af Markedshave Kastanjely, Ruth Marie Kondrup, op af stolen.

På denne årstid plejer hun ugentligt at sælge mikrogrønt, såsom spirer og solsikkeskud, fra sit økologiske gårdudsalg til blandt andre lokale skoler og Fabrikanterne i centrum af Vejle.

Men coronakrisen har tvunget hendes indtægter i knæ, og det har fået hende til at indgå et samarbejde med brødmanden Simon Clemens, som avisen tidligere har skrevet om.

Formålet er at bringe hendes mikrogrønt og hans brød rundt til de mennesker eller restauranter, der måtte have behov for det.

- Samarbejdet om at lave hjemmeleverancer mellem Simon Clemens og jeg startede onsdag aften 11. marts efter det blev officielt, at skolerne skulle lukke på grund af coronasmitte, fortæller Ruth Marie Kondrup.

- Lukningerne burde betyde, at hele min indtægt denne sæson burde forsvinde, men det er ikke tilfældet. Folk har taget meget godt i mod hjemmeleveringerne og støttet mig ved at tilbyde at deres hjælp med udleveringen af mine grøntsager.

Jeg har kun en cykel, fordi mit koncept er, at jeg kun laver leveringer med håndkraft, men jeg har fået lov at låne min søde nabos bil, så jeg kan levere mange flere varer ude i byen.

Ruth Marie Kondrup.

Annonce

De små kan samarbejde

Ruth Marie Kondrup har et ønske om, at flere andre små, lokale virksomheder som hendes egen, vil slå sig sammen i et netværk og udbringe madvarer og produkter i en samlet flok.

Den vej er hun og Simon Clemens i hvert fald gået. De er begyndt at levere kaffe sammen med den lokale virksomhed Aekvatorkaffe.

- Min virksomhed er blot én af mange små fødevarevirksomheder, der sidder med samme problematik, som jeg selv i øjeblikket, siger Ruth Marie Kondrup, der har leveret økologiske grøntsager og mikrogrønt siden maj 2019.

Hun er allerede medlem af Madværket, som er en landsdækkende samling af lokale fødevareproducenter, men hun håber, at de mange nedlukninger i bybilledet stadig kan give plads til et stærkere samarbejde.

- Vejle er god til at støtte op om mange ting, og jeg tænker derfor, at de mindre virksomheder kan hive mere fat i hinanden og lave nye løsninger, siger Ruth Marie Kondrup, der er norsk af oprindelse.

Annonce

Låner naboens bil

Når Ruth Marie Kondrup skal rundt i byen med sine varer bliver der plads til mere mikrogrønt. Og det kan hun takke naboens hjælpende hånd for.

De to hjul, som plejer at levere varerne, er nemlig blevet til fire.

- Jeg har kun en cykel, fordi mit koncept lyder, at jeg kun laver leveringer med håndkraft, men jeg har fået lov at låne min søde nabos bil, så jeg kan levere mange flere varer ude i byen, siger Ruth Marie Kondrup.

Indtil nu har Ruth Marie Kondrup og Simon Clemens bragt hjemmeleveringer med brød og mikrogrønt alle hverdage under coronakrisen, og hun kalder samarbejdet for smukt.

- Omsætningen er ikke lige så stor, som før Danmark lukkede ned. Men støtten fra borgerne har virkelig været rørende og så stor, at vi har kunnet holde os oppe på benene, siger Ruth Marie Kondrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Børkop For abonnenter

DSB har sløjfet morgentoget: Så nu må Sander en time tidligere op - eller fryse 40 minutter uden for skoledøren

Annonce