Annonce
Ikast-Brande

Rutineret makkerpar bag genåbning af Over Kælderen

Tom Larsen (t.v.) grundlagde Over Kælderen i 1978 sammen med sin nu afdøde hustru Hanne. Nu skal han i gang med at oplære malermester Jørgen Larsen i butiksfaget. Foto: Mikael Lund
Kendt butik åbner igen 1. maj efter to måneders nedlukning.

Brande: Når Over Kælderen genåbner 1. maj efter to måneders lukning, bliver det med et par særdeles rutinerede herrer bag disken.

Da mange andre butikker for første gang i månedsvis slog dørene op for kunderne 1. marts, gik en enkelt lokal butik, som ellers havde haft lov til at åbne gennem hele nedlukningsperioden, den stik modsatte vej: Over Kælderen var lukket!

Dog ikke permanent, skulle det hurtigt vise sig: Malermester Jørgen Larsen, der ejer ejendommen på Storegade 44, hvor Over Kælderen siden etableringen i 1978 har haft til huse, var hurtigt ude og slå fast, at butikken ville genopstå – præcis hvordan og hvornår var bare ikke helt på plads på daværende tidspunkt.

Annonce

Det er det nu, og de knap to måneder, der er gået siden lukningen, er blevet brugt på at give butikken et tiltrængt ”serviceeftersyn”.

Farverne og de gamle reoler, som Tom Larsen i sin tid selv var med til at tegne (men dog ikke bygge, smiler han), er ligesom den gamle kaffekværn blevet bibeholdt, mens andet er lavet helt om.

Helt nyt er det café-lignende smagshjørne bagest i butikken, hvor man med udsigt til Artium og Brande Å kan prøvesmage nogle af Over Kælderens produkter, hvis man f.eks. er på udkig efter et lidt større antal flasker vin til en festlig lejlighed.

Sortimentet er på lange stræk det velkendte med specialøl, vine og spiritus, chokolader fra Summerbird og andre specialiteter.

- Mere økologi og endnu mere dansk, sammenfatter Jørgen Larsen, der nu er gået i mesterlære hos Tom, det.

En del af Brandes DNA

Selvom det efterhånden er en rum tid siden, Tom Larsen kunne fejre sin 70-års fødselsdag (og snart kan skimte den næste runde fødselsdag i horisonten), har han nemlig indvilget i at tage endnu en tørn bag disken 2-3 dage om ugen for at få hjulpet den nybagte butiksejer godt i gang.

– Jeg glæder mig til, at der kommer varer på hylderne igen, lyder det fra Tom, der startede butikken sammen med sin nu afdøde hustru Hanne helt tilbage i 1978.

Den seneste lille halve snes år har Over Kælderen været ejet af Peter Rystok, men han har valgt at koncentrere kræfterne om Aarhus Vinhandel, som han købte sidste år.

Tom Larsen har dog aldrig sluppet butikken helt, men har i perioder fungeret som afløser, når det har brændt på.

- Jeg regner med at blive ved nogle år endnu, siger han. Jørgen Larsen betegner ligefrem Over Kælderen som ”en del af Brandes DNA”, og også for Tom Larsen er det en hjertesag, at butikken fortsætter med at eksistere.

Annonce

Skal bankes op igen

Jørgen Larsen fortæller, at han og hustruen Berit i mange år har haft en drøm om at etablere et vinotek. En operation for kræft i slutningen af 2020 – Jørgen er nu erklæret rask – blev indirekte startskuddet til overtagelsen, som for alvor gik fra drøm til virkelighed, da Peter Rystok opsagde sit lejemål.

”Hvad nu?” tænkte Jørgen Larsen og tog kontakt til sin revisor, som med de økonomiske briller på frarådede ham at realisere planerne om at blive butiksejer, men efter snakken med malermesteren alligevel havde indsigt nok til at påpege, at ”hvis du ikke gør det, fortryder du det, når du bliver 70”.

- Der er noget, der skal bankes op igen, erkender Jørgen Larsen, der ligesom Tom har været glad for den opbakning og moralske støtte, der har været til deres planer om en ”genfødsel” af en af Brandes mest ikoniske butikker.

Ligesom Tom Larsen har flere af leverandørerne været med hele vejen. Udover Summerbird, som Over Kælderen var blandt de første, der forhandlede, gælder det Østjysk Vinforsyning, men Over Kælderen importerer fortsat også selv vine. Blandt andet Meyers Alsace-vine og ”nogle helt fantastiske tyske vine”, kommer det fra Jørgen, der tydeligvis allerede er ved at lære faget.

Specialøl fra Bøllingsø Bryghus, Thisted Bryghus og Hancock vil man også kunne finde på hylderne sammen med Over Kælderens egen Brande-øl brygget af Ikast Mikrobryggeri. Snaps, gin, whisky og likør fra Fairy Lochan i Farre kommer til at stå side om side med Stauning Whisky og gin fra Knaplund Destilleri, og blandt specialiteterne finder man såmænd også pasta fremstillet på Bornholm.

Hvad Kama Kaffe og Østerlands Tehus skal levere, burde være ret let at gætte, og selvom Tom Larsen gennem årenes løb har pakket tusindvis af gavekurve, har han absolut ikke pakket den sidste endnu. De første er faktisk allerede solgt, inden butikkens genåbning, men nu har han så også lige en voksenlærling, der skal have den del af butiksfaget ind under huden inden genåbningen på lørdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Cecilie overlevede dødsulykke: - Det er lige før, at jeg ikke kan huske, hvordan det er at være glad

Annonce