Annonce
Kultur

Så er der noget gammelt at høre på: Travl organist udsender sin anden cd i år

Dette foto fra et sted i København danner grundlag for omslaget til den nye cd fra organist Vibeke Astners hænder. Foto: Lisbeth Holten
Mølholm Kirkes organist har for anden gang i år udsendt en cd, hvor hun spiller værker for orgel.

Mølholm: Op mod 100 var til kaffekoncert i Mølholm Kirke i fredags. Det var en ganske særlig dag, for kirkens organist, Vibeke Astner, præsenterede sin nye cd "Early Organ Music". Den var så friskpresset, at hun selv lige før arrangementet var i Kolding for at hente den.

Det er anden gang i år, den travle organist udgiver en cd, hvor hun spiller orgelmusik. "Travl" skal forstås sådan: Fuldtidsorganist i Mølholm Kirke. Undervisning ved siden af. Omkring 20 årlige koncerter rundt omkring i landet. Og en familie, hun også gerne vil se.

Svalerede-orgel er et sjovt navn, der kommer af, at orglet sidder meget højt oppe på væggen og ser forholdsvis lille ud i rummet. Flere store kirker i Europa har velbevarede svalerede-orgler. Ofte skal organisten op ad snævre vindeltrapper og hen over kirkens hvælvinger for at nå op til orglet.

Vibeke Astner

Vestens musikkilder

Denne gang har hun gravet dybt i musikkens skattekister og er kommet op med musik, der mestendels er 400-500 gammel. Den er interessant, for så er vi tilbage ved kildevældene til meget af vestens musik.

Hist og her hører man melodistumper, der sidenhen blev til salmer. Og både Mike Oldfield og Lars Lilholt Band har været forbi og nappe melodibidder fra eksempelvis Tielman Susato, der skrev musik midt i 1500-tallet.

Annonce

Spiller i svalerede

Igen på denne cd har Vibeke Astner været udenbys for at indspille. Cd’en er indspillet ved det nye "Svalerede-orgel" i Sct. Peders Kirke i Næstved. Orglet her er helt nyt, men bygget efter historisk forbillede. I 1500-tallet var der i kirken et lignende instrument, og det har man nu forsøgt genskabt.

- Det er lykkedes at skabe et yderst smukt og velklingende instrument. Orglet er stemt i en lidt anden stemning end den, vi i dag er vant til på moderne instrumenter. Det betyder, at nogle tonearter står usædvanlig rent og klart, mens andre er tilsvarende "falske" - og dem bruger man så kun til særlige effekter. Den tidlige barokmusik klinger flot i den "gamle" stemning. Svalerede-orgel er et sjovt navn, der kommer af, at orglet sidder meget højt oppe på væggen og ser forholdsvis lille ud i rummet. Flere store kirker i Europa har velbevarede svalerede-orgler. Ofte skal organisten op ad snævre vindeltrapper og hen over kirkens hvælvinger for at nå op til orglet, fortæller Vibeke Astner.

Vibeke Astner er organist på fuldtid i Mølholm Kirke i Vejle. Foto: Leif Baun
Annonce

Det er ret nørdet, ikke?

Hun følger med i, hvad der bygges af nye orgler og kan godt finde på at drage rundt for at prøve dem af.

- Det er altid spændende med nye orgler. Jeg tager på orgelrejser til kirker i udlandet. Man lærer meget af at spille musikken på de orgler, musikken er tænkt til. Jeg spiller ofte i Italien. Der er en anden type orgler med en anden klang, og så kan man spille et andet repertoire. Det skal være mekaniske orgler, de digitale interesserer mig overhovedet ikke. Det er ikke samme instrument. Det er ret nørdet, ikke, siger hun med et smil.

Om den aktuelle cd siger hun:

- Det giver en ekstra dimension, at musikken er skrevet i en tid, der passer til dét orgel. Det lyder altså bedst ikke at bytte rundt på perioderne. Det er måske lidt feinschmeckeragtigt, men når det er perioderigtigt, klinger det anderledes.

Oplaget af en cd med orgelmusik er typisk 300, og deraf sælges omkring halvdelen.

- Det er ikke en forretning, men cd'erne fungerer som et visitkort, siger Vibeke Astner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce