Annonce
Kultur

Så er vi i gang: Isam B lagde flot ud i musikteatret

Isam B var dynamisk og karismatisk på scenen, og meget af musikken sad i hans højre hånds små tegn og vink, der dirigerede de to musikere og to korsangere, han havde med på scenen. Foto: Michael Svenningsen
Et vågent publikum fik både musikalsk multigryde, nærvær og flotte klangflader i Isam B's kulturelle brobyggeri.

Vejle: - Glædelig ramadan.

Sagde Isam B til mig og rakte mig en skive ramadanroulade.

Alle de andre koncertgæster i køen fik også en hilsen og en kage. Det skete ude foran musikteatret efter veloverstået koncert.

Annonce

Hvor mange har set en muslim bryde fasten? Det gjorde Isam B på scenen i Vejle Musikteater torsdag aften. Han havde helt styr på, hvornår solen gik ned i Vejle - klokken 21.11.

I ramadanmåneden må muslimer ikke indtage noget mellem solopgang og solnedgang. Og nej, de må ikke drikke vand, fortalte han.

Men det var jo også en koncert, og her leverede Isam B i den grad varen. Han har også noget at synge om, fordi han som barn af "gæstearbejdergenerationen", det ord han selv brugte, står i det kultursammenstød, det giver at være muslim af marokkansk oprindelse og født i København i 1977.

Isam B spiller den første koncert i Vejle Musikteater efter coronanedlukningen. Foto: Michael Svenningsen

Han sang og talte om tro, håb og savn. Og gav et billede af sig selv som familyman. Fætre, onkler, familiens kvinder.

- Syng med, hvis I elsker jeres familier, og hvis I ikke gør, har I virkelig brug for at synge med, sagde han. Det var også ham, der sagde:

Så er vi i gang

- Vejle, så er vi i gang, og det er en kæmpe ære at lægge ud med Vejle.

Dér hentydede han til turnéen, der skulle have sluttet her, men på grund af det dér, I ved nok, så er den kommet til at begynde i Vejle.

Uhmm, ramadanroulade. Det er muslimernes fastemåned, ramadan, hvor man først må spise efter solnedgang. Isam B havde helt styr på, hvornår solen torsdag aften gik ned i Vejle, og han dermed måtte bryde fasten. Foto: Michael Svenningsen

At følge ham på scenen var nemt. For han flyttede sig ikke. Det var en siddende koncert for både publikum og musikere. Men han sang med en bundet energi på kanten til aggression og med et musikalsk overblik, der var en fryd at følge. Han styrede sin solide musikalske backing med håndtegn, vip med fingre og direkte kommandoer. Til tider arrangerede han musikken for ørerne af os. Meget spændende. Karismatisk.


Jeg har aldrig været mig selv. Jeg har altid været min farve.

Isam B, sanger


- Jeg har aldrig været mig selv. Jeg har altid været min farve, sang han.

Kan jeg så slippe afsted med at skrive, at han har en mørk stemme? Til tider en anelse sprukken eller hæs. Fremragende til powersang. Meget udtryksfuld. Og tag ikke fejl. Han synger svære sager. Der var ingen popomkvæd i den koncert. Ikke så meget som en guitarstreng.

Men der var både stænk af gospel, et skvæt soul og et drys worldmusic i suppegryden. Den afrikanske nuance er jo naturlig med hans etniske bagage.

Annonce

Erfaren musiker

Isam B kommer ikke ud af det blå. I 1997 var han med til at danne Outlandish, og siden 2007 har han udgivet soloplader. Så han er en erfaren musiker.

Det kommer ham til gode i valget af nogle modne tekster, hvad enten han selv skriver dem eller blot vælger at synge dem. Ordene var lette at relatere sig til, fordi de var almenmenneskelige uanset et eventuelt muslimsk udgangspunkt.

Tro er forskellig, menneskers følelser egentlig ikke. Det er sjældent, jeg har hørt så meget efter tekster som ved denne koncert. Det er også sjældent, man kan.

Men denne koncert og Vejle Musikteaters lydanlæg var det perfekte match.

Efter genåbningskoncerten i Vejle Musikteater delte Isam B ud af sin ramadanroulade til publikum, der sluttede aftenen, som den begyndte: Med at stå i kø. Foto: Michael Svenningsen

Især åbneren "Pray my Lord", "Deep in the Shadows", "Benny Adam", "Smile and Pretend" og Outlandish-sangen "Aicha" var lutter højdepunkter.

Koncert med Isam B i Vejle Musikteater, torsdag 6. maj:

Fem stjerner ud af seks

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Stadsarkitekten afviser kritikken af vandkunsten ved Vejle Rådhus: 'Det fungerer både til hverdag og fest'

Annonce