Annonce
Kultur

Så gøres endnu en bydel i Jelling klar: Arkæologer er gået i jorden

Her er marken med arkæologernes udgravning, som den ser ud fra rundkørslen ved foderfabrikken. Det er Vejlevej til venstre i billedet og Haughus til højre. Foto: Leif Baun
Lillebæltsgruppen har bedt Vejlemuseerne om, at sende arkæologer ud på forundersøgelse. Den skal frigive arealet til en udvidelse af Jelling ud til alléen ind til Haughus.

Jelling: Endnu en bydel er i støbeskeen i Jelling, denne gang i den østlige udkant af byområdet. Det kan man se ud af det faktum, at der graves søge render på marken, der ligger sydøst for foderfabrikken og afgrænses mod øst af vejen ind til gårdspladsen foran Haughus. Det er et areal på 60-70.000 kvadratmeter.

- Vi er gået i gang med en prøvegravning mandag, fordi ejeren har bedt os om det, før området skal udstykkes. Vi regner med, at det varer et par uger, og så udpeger vi de steder, som er interessante for os, hvis der er nogen. Derefter er det op til bygherren at afgøre, om projektet kan indrettes, så de interessante områder ikke berøres, for eksempel ved at gemme dem i grønne områder. Ellers skal der gennemføres en egentlig udgravning, hvis det har vist sig, at der var noget af interesse, forklarer Christian Juel, der er arkæolog og museumsinspektør ved Vejlemuseerne.

Vi er gået i gang med en prøvegravning mandag, fordi ejeren har bedt os om det, før området skal udstykkes. Vi regner med, at det varer et par uger, og så udpeger vi de steder, som er interessante for os, hvis der er nogen.

Christian Juel, museumsinspektør, Vejlemuseerne

Marken ejes af Lillebæltsgruppen, der tidligere har købt Haughus. Arealet er i lokalplanen fra 2009 planlagt med plads til 46 parcelhusgrunde. Men i udbudsmaterialet fra i Vejle Kommune fra sidste år lægges der op til, at der på grunden kan bygges en kombination af 14 parcelhuse samt 50 såkaldte tæt/lav boligenheder. Det vil sige de i øjeblikket så meget byggede rækkehuse, dobbelthuse eller tilsvarende.

Annonce

Omgivet af oldtid

Tidligere har arealet syd for Sydkrogen og menighedshuset været undersøgt, og her var der ingen fortidsspor af betydning. Det var måske heller ikke at vente, da området ligger delvis lavt og fugtigt. Derimod var der lidt sydligere i området en stor udgravning med over 20.000 oldtidsspor, hvor nu Langhusvej ligger. Og et bette nøk længere mod sydøst under nutidens Syrenlunden er fundet, hvad der i 2005 blev kaldt Danmarks længste jernalderhus samt en rig kvindegrav. Huset var mindst 50 meter langt.

I 2017 udgravede Vejlemuseerne en jernalderlandsby ved Grangaard Allé. Der blev sat over 20.000 pinde i jorden, en for hvert oldtidsspor. Højre halvdel af den lyse mark i baggrunden er det sted, hvor arkæologerne nu trækker deres søgestriber. Arkivfoto: Vejlemuseerne.

Tidligere er der gjort løse fund fra vikingetiden med detektor på marken, der nu undersøges. Vikingetiden begynder omkring år 800, mens fundene under Langhusvej er fra perioden forud, der kaldes yngre jernalder.

- Vi har tidligere trukket en enkelt søgegrøft, der har kontakt med det område, der nu undersøges, og i den var der en del oldtidsspor, oplyser Christian Juel.

Syd for gården Haughus er der fra fly set spor efter oldtidshuse i den tørre sommer 1992. Øst for Haughus var der fund, da der blev gravet ud til naturgasledningen.

Annonce
Egtved For abonnenter

'Vi føler os ført bag lyset': Styregruppe har meldt sin exit fra Tour de France-planlægning

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

VB får kæmpe bøde og går efter hybridgræs helt til kanten: Det er ikke småpenge, kommunen må finde ekstra til banen

VEJLE For abonnenter

Hun lukker sin forretning efter 40 år: Nu siger Betzy farvel til arbejdslivet

Hedensted

Er der for lidt plads i skraldespanden? Nu kan du også aflevere de her produkter på genbrugsstationen

Debat

Styregruppen for tryghed, ro og sikkerhed i Sandvad og omegn svarer på kritik i VAF: Vi kæmper ikke imod asylansøgere, men imod Udlændingestyrelsen

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Vejle

Stormvejret kan betyde oversvømmelser i Vejle: Sommerhusejere får særvarsel - det dige, der skulle sikre deres huse, er forsinket

Erhverv For abonnenter

Se video: Storbrand i Fredericia rammer hårdt i Vejle - 'Vi er sendt tilbage til start, men vi tager fat straks'

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Erhverv

Skat og politi besøgte syv virksomheder under razzia i Vejle: Seks af virksomhederne skal kigges efter i sømmene

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Børkop

Stort idrætscenter har ansat en centerleder, der er kender af det lokale foreningsliv og italienske vine

VEJLE For abonnenter

'Sandvad er ved at grave sin egen grav': Det var ikke Udlændingestyrelsen, der opfordrede de vrede borgere til at droppe demonstrationerne - men hvem var det så?

Alarm 112

Stormens første ofre: En bokser er knockoutet og et væltet træ spærrer Hærvejen

Annonce