Annonce
Vejle

Så kom det sort på hvidt - boliger skal erstatte erhverv på havnen

Det er virksomhederne her på havnens nordkaj, der skal væk og afløses af boliger og andre offentlige arealer. På den måde skabes der kontakt mellem byen og den nye bydel Fjordbyen. Foto: Yilmaz Polat

Byrådet lægger op til at rydde nordkajen for virksomheder og koncentrere erhvervshavnen på sydkajen

Vejle: Nordkajen skal ryddes for virksomheder og erstattes af boliger.

Ideen har spøgt siden 2004 - og nu ser det ud til, at byrådet er klar til at føre planen ud i livet. Ifølge udkastet til en ny strategi for Vejle Havn, skal "arealer på nordkajen over en årrække udfases af havnens arealer og overgå til byudvikling".

Med andre ord vil kommunen fortsætte den udvikling, der for alvor tog fart, da havnen i 2009 solgte arealet omkring lystbådehavnen til kommunen. Her har Fjordbyen siden rejst sig med boligbyggeri og Fjordenhus.

Virksomheder bor på lejet jord

Virksomhederne på Vejle Havn bor på lejet jord. De har lejet grunden af Vejle Havn og har så selv betalt for bygningerne på grunden.Lejekontrakterne løber typisk i mange år. De fleste af lejerne på nordkajen har kontrakter frem til 2030.

Kontrakterne indebærer, at virksomhederne selv skal fjerne bygningerne, når kontrakten løber ud. Det er en større udgift - og muligvis noget af det, der kan forhandles, hvis virksomhederne vælger at flytte før lejeperioden udløber.

I 2017 havde Vejle Havn 8,4 millioner kroner i lejeindtægter ud af en samlet omsætning på 22,6 millioner kroner.

Længere sydkaj?

Strategi-oplægget har været undervejs længe, og Vejle Amts Folkeblad har i flere omgange citeret politikere for, at der skal ske en udvikling på nordkajen - blandt andet tidligere borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V).

Nu står det så sort på hvidt i den nye strategi, som har været forhandlet med havnebestyrelsen det seneste år. Byrådets økonomiudvalg skal tage stilling til planen mandag.

I oplægget kan man samtidigt læse, at det skal undersøges, om det er muligt at kompensere for det mistede erhvervsareal på nordkajen, Det skal i givet fald ske med en yderligere forlængelse af sydkajen.

Annonce

Ibæk Strandvej også i spil

Selvom det gentages igen og igen, at man vil bevare Vejle Havn som en erhvervshavn med selvstændig bestyrelse, står det samtidigt klart, at bestyrelsen langt fra får frit spil. Blandt andet vil byrådet betinge sig, at økonomiudvalget skal involveres, når havnen vil ændre i lejeaftaler med virksomheder på nordkajen og langs Ibæk Strandvej.

Det er nemlig ikke kun nordkajen, byrådet har kig på. Også det nuværende erhvervsområde mellem Sønderåen og Ibæk Strandvej skal på længere sigt bruges til byudvikling.

Annonce

Lejekontrakter til 2030

Akkurat som på nordkajen er den udvikling allerede i gang. Det horsensianske entreprenørselskab bygger boliger på det tidligere erhvervsområde længst mod øst. Og planen er altså at fortsætte den forandring ind mod Toldbodvej.

Tidshorisonten er som det fremgår af aftalen "en årrække". Meget afhænger af de lejekontrakter, som virksomhederne har med havnen. På nordkajen løber de typisk til 2030.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Give

Se billederne: DM i cykling blev skudt i gang med sved, tilråb og kolde fadøl

EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Vejle

Til hot fodboldaften i Byparken - med øl, jubel, skuffelse og frossen oksekødssuppe

Annonce