Annonce
Vejle

Så kom det sort på hvidt - boliger skal erstatte erhverv på havnen

Det er virksomhederne her på havnens nordkaj, der skal væk og afløses af boliger og andre offentlige arealer. På den måde skabes der kontakt mellem byen og den nye bydel Fjordbyen. Foto: Yilmaz Polat

Byrådet lægger op til at rydde nordkajen for virksomheder og koncentrere erhvervshavnen på sydkajen

Vejle: Nordkajen skal ryddes for virksomheder og erstattes af boliger.

Ideen har spøgt siden 2004 - og nu ser det ud til, at byrådet er klar til at føre planen ud i livet. Ifølge udkastet til en ny strategi for Vejle Havn, skal "arealer på nordkajen over en årrække udfases af havnens arealer og overgå til byudvikling".

Med andre ord vil kommunen fortsætte den udvikling, der for alvor tog fart, da havnen i 2009 solgte arealet omkring lystbådehavnen til kommunen. Her har Fjordbyen siden rejst sig med boligbyggeri og Fjordenhus.

Virksomheder bor på lejet jord

Virksomhederne på Vejle Havn bor på lejet jord. De har lejet grunden af Vejle Havn og har så selv betalt for bygningerne på grunden.Lejekontrakterne løber typisk i mange år. De fleste af lejerne på nordkajen har kontrakter frem til 2030.

Kontrakterne indebærer, at virksomhederne selv skal fjerne bygningerne, når kontrakten løber ud. Det er en større udgift - og muligvis noget af det, der kan forhandles, hvis virksomhederne vælger at flytte før lejeperioden udløber.

I 2017 havde Vejle Havn 8,4 millioner kroner i lejeindtægter ud af en samlet omsætning på 22,6 millioner kroner.

Længere sydkaj?

Strategi-oplægget har været undervejs længe, og Vejle Amts Folkeblad har i flere omgange citeret politikere for, at der skal ske en udvikling på nordkajen - blandt andet tidligere borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V).

Nu står det så sort på hvidt i den nye strategi, som har været forhandlet med havnebestyrelsen det seneste år. Byrådets økonomiudvalg skal tage stilling til planen mandag.

I oplægget kan man samtidigt læse, at det skal undersøges, om det er muligt at kompensere for det mistede erhvervsareal på nordkajen, Det skal i givet fald ske med en yderligere forlængelse af sydkajen.

Annonce

Ibæk Strandvej også i spil

Selvom det gentages igen og igen, at man vil bevare Vejle Havn som en erhvervshavn med selvstændig bestyrelse, står det samtidigt klart, at bestyrelsen langt fra får frit spil. Blandt andet vil byrådet betinge sig, at økonomiudvalget skal involveres, når havnen vil ændre i lejeaftaler med virksomheder på nordkajen og langs Ibæk Strandvej.

Det er nemlig ikke kun nordkajen, byrådet har kig på. Også det nuværende erhvervsområde mellem Sønderåen og Ibæk Strandvej skal på længere sigt bruges til byudvikling.

Annonce

Lejekontrakter til 2030

Akkurat som på nordkajen er den udvikling allerede i gang. Det horsensianske entreprenørselskab bygger boliger på det tidligere erhvervsområde længst mod øst. Og planen er altså at fortsætte den forandring ind mod Toldbodvej.

Tidshorisonten er som det fremgår af aftalen "en årrække". Meget afhænger af de lejekontrakter, som virksomhederne har med havnen. På nordkajen løber de typisk til 2030.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Annonce