x
Annonce
Hedensted

Så kom hjælpen – frisør græder af lettelse

Frisør Bendesgaard i Bredgade er lettet over regeringens kommende hjælpepakke - de seneste dage har været et sandt mareridt, fortæller hun. Arkivfoto: Morten Pape
Hos Frisør Bendesgaard på Bredgade i Hedensted er den seneste hjælpepakke længeventet ovenpå det, Mette Bendesgaard betegner som nogle nervepirrende og svære dage.

Hedensted: For indehaver af Frisør Bendesgaard i Bredgade, Mette Bendesgaard, har de seneste dage mildest talt været lidt af et mareridt.

Risikoen for at blive smittet med Covid-19, når kunderne kom ind i salonen, har været en ud af to overvældende bekymringer for frisør-indehaveren, fortæller hun, efter regeringen i dag meldte ud, at der nu er en håndsrækning på vej til hende og en lang række af landets øvrige mindre erhvervsdrivende.

Meldingen har udløst stor lettelse og deraf mange glædestårer, lyder det fra frisøren.

- Jeg og mine ansatte har været under et hårdt pres. Risikoen for at blive smittet eller for at smitte andre og ikke mindst for at miste så meget økonomisk på den her krise, at det ikke kunne gå rundt for hverken jeg eller mine ansatte, har været et kæmpe pres, fortæller hun.

Mette Bendesgaard og personalet har under hele forløbet været fast besluttet på at holde sig til myndighedernes anbefalinger. Også selvom det en overgang virkede helt håbløst, indrømmer hun.

- Det har været en ubærlig situation ikke at kunne lukke forretningen. Vi har alle her i salonen haft brug for at holde tingene kørende derhjemme økonomisk. Og for mit eget vedkommende ville det heller ikke kunne lykkes at betale for de almene udgifter i salonen ved en lukning, forklarer Mette Bendesgaard.

- Det er svært at stå i sådan noget her, hvor man faktisk intet kan stille op. Det har været et mareridt, siger hun.

Annonce

Det er da en underlig situation. Men igen - jeg er så lettet lige nu.

Mette Bendesgaard

Hjælpepakke på vej

For at få del i den hjælpepakke, der senere i dag vil blive fremlagt og drøftet igennem af Folketingets partier, er det et krav, at virksomheden ikke har mere end 10 fuldtidsansatte. Det krav falder Frisør Bendesgaard ind under med sine i alt seks ansatte inklusive Mette Bendesgaard selv.

Siden i morges har personalet og indehaveren været i gang med at ringe rundt til kunderne for at informere dem om den lukning, der nu er en realitet et stykke tid.

- Det er da en underlig situation. Men igen - jeg er så lettet lige nu, understreger Mette Bendesgaard.

Lettelsen overskygger også det uvisse fremtidsperspektiv, der trods en hjælpepakke stadig er der for hende som selvstændig, forklarer hun.

Som det lyder i skrivende stund fra regeringen, er der en kompensationen på vej fra staten på 75 procent af det omsætningstab, man som selvstændig måtte lide, dog maksimalt 23.000 kroner per måned svarende til satserne i lønkompensationsordningen for funktionærer aftalt med arbejdsmarkedets parter i trepartsaftalen.

Den selvstændige eller lille erhvervsdrivende kan desuden højest få kompensation i tre måneder fra den 9. marts og frem til den 9. juni.

- Jeg ved ikke endnu, om kompensationen gør, at vi klarer skærene på sigt. Det kommer til at koste mig penge. Bare der ikke er nogen, der bliver syge. Så må vi løbe stærkere bagefter. Hjælpepakken gør, at jeg kan få ro, og mine medarbejdere får deres løn. Og så ser jeg på konsekvenserne derefter. Men mon ikke tingene løser sig på en eller anden måde, lyder det fra den lettede frisør.

- Det her har om muligt styrket sammenholdet i vores salonen endnu mere, siger Mette Bendesgaard, mens hun tørrer endnu en tåre væk over en anerkendende og venlig besked fra en mor, hvis datter er elev hos Frisør Bendesgaard i Bredgade.

Sådan fungerer den kommende hjælpepakke

Regeringen foreslår nu en midlertidig kompensationsordning for selvstændige, der lyder:

  • Små selvstændige, der oplever mere end 30 procents nedgang i omsætningen som konsekvens af COVID-19 virus, kan blive kompenseret. Det gør regeringen for at holde hånden under de mange danske selvstændige og små erhvervsdrivende.
  • Kompensationen fra staten er 75 procent af omsætningstabet, dog maksimalt 23.000 kroner per måned. Det svarer til satserne i lønkompensationsordningen for funktionærer aftalt med arbejdsmarkedets parter i trepartsaftalen.
  • Kompensationen kan udgøre op til 34.500 kroner per måned, hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle.
  • Den selvstændige eller lille erhvervsdrivende kan højest få kompensation i tre måneder, fra den 9. marts og frem til den 9. juni.
  • Det er et krav, at virksomheden ikke har mere end 10 fuldtidsansatte.
  • Den helt konkrete model fastlægges hurtigst muligt, når de datamæssige muligheder er endeligt afklaret. (Kilde: Finansministeriet)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce