Annonce
Vejle

Så meget koster det at feje op efter weekend-festerne i midtbyen

Det koster 770.000 kroner om året at feje Vejle midtby ren efter weekend-festerne. Foto: Yilmaz Polat
Godt en sjette-del af udgifterne til gadefejning i hele Vejle Kommune går til at holde midtbyen og Dæmningen ren.
Annonce

Vejle: Det koster hvert år Vejle Kommune omkring 770.000 kroner at gøre Vejle midtby ren og præsentabel efter weekenden.

Det oplyser Lars Bolander, afdelingsleder i Vejle Kommunes vej- og park-afdeling, som har opgaven med at holde Vejle midtby ren og præsentabel.

I alt er der i budget 2019 afsat 4,2 millioner kroner til gadefejning i hele Vejle Kommune, så det er godt en sjette-del af det samlede beløb, der bruges til at feje midtbyen ren efter weekenden.

- Vi vil jo gerne, at byen tager sig bedst muligt ud og det ser træls ud med affald i gaderne, så derfor bruger vi en del ressourcer på opgaven. Vores erfaring er faktisk, at det går meget godt i dagtimerne med at holde bymidten ren. Affaldet kommer de steder hen, hvor det skal - altså i skraldespandene - men om aftenen og natten er billedet et andet. Så ender affaldet desværre alt ofte på gaden eller fortovet og så må vi ud og feje det op, fortæller Lars Bolander.

Han tilføjer, at lodsejerne i gågaden betaler for gadefejningen over ejendomsskatten.

- Det giver kommunen 130.000-140.000 kroner i indtægt om året, så den reelle udgift er nærmere 630.000-640.000 kroner, fortæller Lars Bolander.

Det går de 4,2 mio. kr. til

Vejle Kommune bruger ifølge budgettet for 2019 4,2 millioner kroner på gadefejning.

Det indebærer, at der foretages gadefejning langs 1.085 kilometer kantsten, 155.365 kvadratmeter p-arealer og 342 kilometer stier i hele kommunen.

Annonce

To mand fejer midtbyen ren

Cirka 60 procent af vej- og park-afdelingens opgaver er udliciteret, men ikke opgaven med at holde midtbyen ren, som kommunens egen materielgård står for.

I weekenden klares opgaven af et hold på to medarbejdere, som med fejemaskine og kost fejer blandt andet Vestergade, gågaden, Kirkegade, Volmers Plads, banegården og Dæmningen.

Derudover er der fire såkaldte bypedeller, som tager sig af alt omkring bymidten.

- De tømmer skraldespande, samler skrald op, fjerner tyggegummi og sørger i det hele taget for, at der ser pænt og rent ud i bymidten. De står desuden for gadefejningen i løbet af ugen de steder i midtbyen, hvor det er kommunen, der har ansvaret, fortæller Lars Bolander.

Inden gadefejerne kommer, lander mågerne og mæsker sig i efterladte pizzaer og burgere. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Give For abonnenter

Tre afgørende faktorer spænder ben for genetablering af lokal radiokanal - men næstformand ser det gerne ske

Annonce