Annonce
Vejle

Så stopper festen: Efter Engum og Skibet er det slut med nye kunstgræsbaner

Vejle Kommune når op på 15 kunstgræsbaner, når de sidste to i Engum og Skibet er anlagt. Herefter kommer der ikke flere. Men man er klar til i løbet af få år at begynde på omlægning af de ældste baner. Her ses kunstgræsbanen i Gauerslund. Arkivfoto: Anders Kynde
Vejle Kommune når op på 15 kunstgræsbaner. Politikerne har lige sagt ja til endnu to, men så kommer der heller ikke flere.

Vejle: Vejle Kommune er et af de steder i landet, hvor der er flest kunstgræsbaner. Og der kommer to til, men så er det også slut med flere af den type fodboldbaner.

Børne- og kulturudvalget har godkendt et projekt i Engum, og Vejle Byråd er blevet bedt om at rykke pengene til et anlæg i Skibet frem fra 2021 til 2020. Der er 12 inklusive fire ved efterskoler. Desuden er der nu givet penge til yderligere syv.

- Derefter er det definitivt slut. Det ved jeg godt, jeg har sagt før. Udvalget lukker af for flere kunstgræsanlæg. Vejle er så også en af de kommuner, der har flest baner. De har været en succes. Modsat græsbaner skal de ikke hvile. De er også bedre end græsbaner til at modstå ændringerne i klimaet. Problemet er, at de holder i otte til 12 år, og så skal de lægges om. Derfor står vi i løbet af få år overfor at skulle begynde på vedligeholdelse af de først anlagte baner, forklarer formanden for kultur- og idrætsudvalget, Dan Arnløv Jørgensen (K).

Det ligger i planen, at de forskellige foreninger selv skal bidrage til fornyelsen, men ifølge kulturudvalgsformanden er politikerne godt klar over, at der ligger en kommunal økonomisk udfordring her.

Annonce

Kunstgræsanlæg er bedre end græsbaner til at modstå ændringerne i klimaet. Problemet er, at de holder i otte til 12 år, og så skal de lægges om.

Dan Arnløv Jørgensen (K), formand for kultur- og idrætsudvalget

Bæredygtig fornyelse

Når banerne skal lægges om, er der forskellige muligheder. Lige nu har de et gummigranulat mellem "græs"-stråene. Det stammer fra makulerede bildæk. Alternativet er at bruge sand som fyldstof, men det giver sværere vilkår for spillerne og er en halv til en hel million kroner dyrere pr. bane, oplyser idrætsinspektør Thomas Schmidt.

- Derfor bliver det nok en løsning med gummi igen. Men så vil vi stille krav om, at der gøres mere for at undgå, at granulatet kommer uden for banerne, siger han.

Det gør man eksempelvis ved at forbyde brug af sneslynger i rydning af banerne. Man kan også sætte plexiglasbander op omkring banerne, så det granulat, der flyttes ved snerydning og blæst kan samles op og føres tilbage til banen.

Kunstgræs godt spredt

Der er for tiden kunstgræsbaner i Givskud, Egtved, Bredballe, Vejle (to baner), Vinding, Gauerslund og Jelling. Der er desuden givet penge til Søndre Stadion, Bredballe, Hover, Nørremarken og Engum i 2020 samt Give 2020 eller 2021.

Desuden er der bevilget penge til et anlæg i Skibet, og byrådet er spurgt om muligheden for at rykke projektet frem fra 2021 til 2020.

- Byrådet har tidligere sagt ja til fremrykninger, og det håber vi kan ske igen, siger Dan Arnløv.

Banerne har blandt andet vist sig at kunne tage noget af trykket af på haltiderne, fordi man kan bruge banerne nærmest hele året med de grønne vintre, vi har nu om dage. Det har frigivet tid i hallerne til de yngste årgange.

Kunstgræsbanerne har for hovedpartens vedkommende fået et kommunalt tilskud på 1,5 millioner kroner. Resten af anlægssummen har foreningerne selv skullet skaffe. Fra starten var tilskuddet kun en million kroner fra kommunen, men det viste sig, at det var svært at få fonde til at støtte projekterne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

112

Maskerede mænd brød ind i Brugsen

Annonce