Annonce
Vejle

Sådan bruger du håndspritten rigtigt - og nej, du kan ikke blive snuppet for spritkørsel, hvis du lige har sprittet af

Når man bruger sæbe til håndvask, er det vigtigt, at man er grundig og vasker både overside og undersiden og mellem fingrene og op ad håndleddet. Bruger man en fast sæbe, skal den være tør, ellers kan bakterier og virus overleve på sæbestykket. Arkivfoto
Det vrimler med gode råd om håndhygiejne og sprit og håndsæbe. Det vigtigste at vide er, at både håndsprit og håndvask slår bakterier og virus ihjel. Og husk ringe og kunstige negle skal væk, ellers kan bakterierne gemme sig her.
Annonce

Vejle: Håndsprit er i høj kurs i disse coronatider. Vi tjekker sprittens myter og sandheder.

1. Hvad er mest effektivt?

Hånddesinfektion er mest effektiv, fordi det giver bedste bakteriedrab. Men håndvask er også et vigtigt led i håndhygiejnen, og bør selvfølgelig altid finde sted efter toiletbesøg, og før man håndterer fødevarer.

2. Hvor lang tid skal jeg desinficere?

Hvor lang tid skal jeg bruge på at desinficere mine hænder?

Gnid håndfladerne, håndryggene og håndleddene, mellem fingrene, fingerspidserne, tommelfingrene med desinfektionsmiddel, indtil de er helt tørre, hvilket vil sige cirka 30 sekunder.

3. Sprit er mere skånsomt

Tager mine hænder skade af spritbaserede desinfektionsmidler?

Nej, faktisk er hånddesinfektionsmiddel mere skånsomt over for hænderne end vand og sæbe.

4. Det må ikke gå for hurtigt

Hvor lang tid skal jeg bruge på at vaske mine hænder?

Vask håndfladerne, mellem fingrene, fingerspidserne, tommelfingrene, håndryggene og håndleddene i mindst 15 sekunder. Hertil går så yderligere tid til at indstille temperaturen på vandet, skylle hænderne grundigt fri for sæbe og tørre dem grundigt.

Så alt i alt tager det minimum 60 sekunder at vaske hænder.

5. Handsker er ikke løsningen

Er det nødvendigt at udføre håndhygiejne, når jeg har brugt handsker?

Ja, handsker beskytter hænderne mod at blive forurenet med organisk materiale. Men der kan være usynlige små huller (pinholes) i handskerne, så de er ikke 100 procent sikker beskyttelse.

Desuden sker der vækst af bakterier på hænderne, når du bruger handsker, fordi der opstår varmt og fugtigt miljø i handsken, så man skal stadig spritte eller vaske hænder.

6. Derfor er glycerol godt

Ved at bruge håndsprit med hudplejemiddel (glycerol) frem for håndvask og at passe på hænderne ved flittig brug af håndcreme undgår man, at huden på hænderne tørrer ud og sprækker.

7. Tag dine ringe af

Da det er umuligt at udføre god håndhygiejne med ringe på, bør man fjerne alle fingerringe, inden man vasker eller desinficerer hænderne.

Det er også umuligt at rengøre fingrene, hvis man har monteret kunstige negle. Så hvis man vil sikre sig, at hænderne bliver rigtigt rene, skal man droppe både ringe og plastiknegle.

8. Noget virus overlever

At sprit virker på alle virus og bakterier er ikke rigtigt, men det virker på de fleste.

Det virus, der giver den såkaldte "roskildesyge" med diarré og opkastning, dør eksempelvis ikke af håndsprit.

Hvis du har diarré eller kaster op, er det dog stadig meget vigtigt at vaske hænder grundigt og bruge håndsprit.

9. Er håndsprit sundhedsskadeligt?

Er hånddesinfektionsvæske sundhedsskadeligt? I Danmark anbefales hånddesinfektionsmidler at bestå af alkohol (ethanol), hudplejemiddel (glycerol) og syv procent isopropanol som denatureringsmiddel.

Ethanol, n-propanol og isopropanol optaget ved indånding og/eller hudkontakt nedbrydes og elimineres hurtigt fra organismen - målbare koncentrationer i kroppens væv vil således ikke kunne forekomme ved brug af hånddesinfektionsmidler.

Risikoen for organskader, fosterskader og kræftsygdomme ved påvirkning af ethanol er udelukkende relevant i forhold til indtagelse af alkoholiske drikke.

10. Drik ikke håndspritten

Der cirkulerer historier om, at man kan blive taget for spritkørsel efter brug af håndsprit.

Men det er fup. Spritdampene er ufarlige at indånde, og man kan ikke måle spritten i blodet efter brug af håndsprit.

Man kan derfor uden problemer køre bil efter at have brugt håndsprit.

Det skal dog understreges, at håndsprit er farligt at drikke, da spritprocenten er meget høj, og at det er farligt at bruge, hvis der er åben ild, eksempelvis tændte stearinlys i nærheden. Håndsprit er meget brændbart på grund af den høje spritprocent. Man skal derfor opbevare spritten fornuftigt, det vil sige uden for børns rækkevidde og væk fra åben ild.

Kilder: Hvidovre Hospitals hygiejneforeskrifter og patienthjemmesiden "Min Medicin".

Kære læser: Vi har valgt at gøre alle artikler om coronavirussen gratis for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for.

At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund.

Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Du kan for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores betalings-historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce