Annonce
Vejle

I 1929 var det ‘en smuk Bygning med store Vinduer, hvorigennem Lyset rigtig kan vælte ind’ - nu trues det gamle mejeri af nedrivning

Arkitekt Olesens bygning blev indviet i 1929 og var ifølge et meget begejstret Vejle Amts Folkeblad ”en smuk Bygning med røde Murflader og store Vinduer, hvorigennem Lyset rigtig kan vælte ind.” Billedet af Skærup Andelsmejeri er taget i 1955. Foto: Børkop Lokalhistoriske Arkiiv

Det første danske andelsmejeri så dagens lys i 1882 i Hjedding i Sydvestjylland. Det blev begyndelsen til en landsdækkende bevægelse med tilslutning fra først gårdmændene, siden også husmændene.

I 1894 var der således 907 andelsmejerier, og i 1909 hele 1163.

Men Skærup Sogn havde ikke på det tidspunkt fået eget andelsmejeri. Man leverede til Børkop Mejeri, men den 19. januar 1929 var beboerne i sognet forsamlet til et møde om opførelse af et mejeri i Skærup by, og det var en beslutning, som skyldtes, at ”Perioden for Børkop Mejeri udløber til Maj d.A., og der ikke kan fortsættes uden større Bekostning.” Så ville man selv.

Annonce

Bag det nye mejeri stod 42 lodsejere med fra 22 køer til én ko, så det har både været de større gårde og den mindste husmand, som var med i projektet.

På den stiftende generalforsamling den 5. februar samme år valgtes den første bestyrelse, som kom til at bestå af:

Johannes Pallesen (10 køer)

Niels Nielsen (6 køer)

Rudolf Olsen (5 køer)

Hans D. Nielsen (22 køer)

Og Jens Ravn (20 køer)

Sidstnævnte blev valgt som formand.

Dagen efter var der bestyrelsesmøde, og her tog man kontakt til arkitekt Søren Olesen fra Jelling, som også havde stået for mejeriet i Randbøl, og han skulle sammen med bestyrelsen stå for opførelsen af bygningen, indkøb af maskiner og alt tilbehør til mejeriet.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Byggegrunden fandt man hos boelsmand Mads P. Petersen. Det var en grund ved hovedvejen, og den 23. april blev der afholdt licitation over projektet. Den samlede sum for bygning og maskiner med mere ville beløbe sig til lidt over 52.000 kroner, men så skulle man finde en vandforsyning, thi et mejeri bruger meget vand.

Brøndborer Jensen fra Mølholm begyndte at bore efter vand i april måned, men han borede ned til 68 meters dybde uden at finde vand, så man måtte hente vandet en kilometer væk fra en kilde på toppen af bakken bag det gamle vandværk, og ifølge en artikel i Skærup Avisen fra 2014 løb vandet i en åben grøft ned til mejeriet. Den var ikke gået i dag.

Brøndborer Jensen fra Mølholm begyndte at bore efter vand i april måned, men han borede ned til 68 meters dybde uden at finde vand, så man måtte hente vandet en kilometer væk.

I maj måned gik man i gang med at opføre arkitekt Olesens bygning, som ifølge et meget begejstret Vejle Amts Folkeblad var ”en smuk Bygning med røde Murflader og store Vinduer, hvorigennem Lyset rigtig kan vælte ind.”

Olesens rødstensbygning var også et nydeligt eksempel på et mejeri, som i sin stil var inspireret af Bedre Byggeskik-bevægelsen, der efter århundredskiftet havde holdt sit indtog i dansk arkitektur som et modstykke til den meget pyntelige historicisme, der havde domineret hidtil. Toldboden i Vejle er et godt eksempel på den stilart.

I bygningen i Skærup var der ud over produktionslokalerne en lejlighed til mejeribestyreren og et bestyrelsesværelse samt et baderum.

17. december 1929 samledes andelshaverne, sognets beboere og en række gæster til indvielsesfest i Skærup Forsamlingshus (nu Restaurant Kongelunden), og der blev holdt taler og sunget mange sange.

Den 1. november havde man ansat den første mejeribestyrer, nemlig mejerist Jacob P. Jensen, der kom fra det nedlagte Børkop Mejeri. Han havde stillingen i 10 år, og man satsede på fremstilling af smør, som blev afsat til Vejle Omegns Smøreksportforening. Og så gik livet sin rolige gang på mejeriet i Skærup.

En varm sommerdag i 1935 kom to unge mennesker fra Vejle ind på mejeriet. De var på cykeltur til Fredericia, og de skulle lige have noget at køle sig på. De fik kærnemælk. ”Jeg glemmer aldrig smagen af den fede, gode gammeldaws kærnemælk!” som den ene af dem sagde mange år efter.

30 år senere var samme vejlenser på besøg på Hjerl Hede, hvor han gik ind på det gamle mejeri, som var i fuld drift. Og her fik han også et stort bæger kærnemælk. Den smagte fuldstændigt som i 1935, hvad han fortalte damen i mejeriet.

Så sagde hun, at det var nok Jens, der havde leveret kærnemælken i 1935 og ”Han står ferresten derhenne.” Så blev der sagt tak for sidst og for den gode kærnemælk.

Arbejdet gik sin gang på mejeriet ved landevejen i Skærup under skiftende mejeribestyrere, og 25-års jubilæet i 1954 rundedes i fin stil og med en gevaldig fest i Højen Forsamlingshus.

I slutningen af 1968 overtog De forenede Isværker A/S mejeriet, hvor driften fortsatte lidt ind i 1969, hvorefter bygningen blev depot for Premier Is og dermed base for fem salgschauffører, fire lagerfolk, to kontorassistenter og en salgskonsulent.

Istiden varede til 1980, hvorefter bygningen rummede et cateringfirma og en salatfabrik. Fra 2016 er det det fortrinlige firma Din Madpartner, som huserer på matriklerne, dog uden at bruge mejeribygningen, hvis skæbne i skrivende stund er lidt uvis.

Kilder: Skærup Avisen 1976 og 2014. - Danmarkshistorien.dk. - Thorkild Thomsen og Preben Mikkelsen: Skærup. 1999.

Annonce
Navne For abonnenter

- Jeg har oplevet at blive slået ned bagfra, fordi jeg ser ud, som jeg gør: Mød Ravn i serien 'Mennesker'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Dorthe mistede sin 17-årige 'Fredemus', da han blev ramt af to biler og døde på stedet: Han vil altid have en særlig plads i mit hjerte

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

VEJLE

Munkebjerg er ramt af flokvandring: Tvunget til at smække døren i for flere spisende gæster

Vejle Boldklub For abonnenter

VB møder Viborg: Derfor er det kampen, VB skal vinde og slet ikke tåler at tabe

VEJLE

Lyt: Det var ikke en drengedrøm, men det blev pludselig hans levevej - Daniel McBurnie tilegner Lysts Michelin-stjerne til én særlig person

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Podcast

Velkommen til Vi er Vejle: Avisen går i luften med ny podcast

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Annonce