Annonce
Hedensted

Sådan har vi ikke set naturen før: Skovtur i Monets fodspor

Efterårsskoven i impressionistisk stil. Effekterne er lavet i et billedbehandlingsprogram. Alle fotos: Kurt Stæhr
"De billeder jeg tog, kom til at ligne mange af dem, jeg allerede havde taget de tidligere år," fortæller Kurt Stæhr efter en foto-tur i skoven tidligere på året. Så han efterlignede de franske impressionister og gav sine billeder et ekstra tvist.

Indrømmet: Jeg har altid været en stor beundrer af de impressionistiske maleres værker.

Ordet impressionisme kommer af det franske impression, som på dansk kan oversættes til: indtryk.

Navnet stammer fra Claude Monets berømte maleri Impression, Soleil levant: som betyder: Indtryk, solopgang. Det skildrer havnen i Le Havre med både på vandet ved solopgang.

Annonce

Maleriet var udstillet første gang i Paris i 1874 og fik hård kritik fra naturalisterne. Det blev starten på en gruppe af franske impressionister, der lavede en række udstillinger af deres impressionistiske malerier i årene 1874-86.

Efterårsskoven i impressionistisk stil. Foto: Kurt Stæhr

Gruppen bestod blandt andet af folk som Monet, Degas, Manet, Pissarro, Renoir. De brød med de etablerede maleres syn på, hvordan et maleri skulle se ud. De vakte forargelse i den etablerede kunstverden, der nærmest hånede deres stil.

I stedet for at male ren naturalistiske malerier, ja, så skildrede de deres oplevelse af øjeblikket ved hjælp af en speciel teknik, hvor de malede med korte skitseagtige penselstrøg. Nogle gange blot som en samling prikker på lærredet, der set tæt på, bare var en samling klatter, men set på afstand kunne man genkende motivet.

Efterårsskoven i impressionistisk stil. Foto: Kurt Stæhr

Deres intention var nemlig at gengive et øjebliks indtryk af virkeligheden, herunder lysets påvirkning på motivet og ikke det at gengive motivet naturalistisk.

Malerierne er derfor malet hurtigt på stedet, for netop at gengive lyset og stemningen, som den var på det tidspunkt, maleriet blev malet.De brød med de etablerede maleres syn på, hvordan et maleri skulle se ud. De vakte forargelse i den etablerede kunstverden, der nærmest hånede deres stil.


I slutningen af 1800-tallet var impressionismens storhedsperiode aftagende, og den blev efterhånden overtaget af andre kunstretninger.

På en af mine skovture her i efteråret var jeg ude at tage billeder for at kunne gengive de fantastiske efterårsfarver.

Efterårsskoven i impressionistisk stil. Foto: Kurt Stæhr

Men jeg syntes, at de billeder jeg tog, kom til at ligne mange af dem, jeg allerede havde taget de tidligere år. Så inspireret af de impressionistiske malere, fik jeg den tanke, at det kunne være spændende, om det ikke også kunne lade sig gøre rent fotografisk, at gengive selve indtrykket af motivet - mere end blot en naturalistisk dokumentation af det sete. Altså med andre ord - at ændre motivet fra hvad det er, til det - jeg ønsker det skal være.

Så jeg gik i gang med - i overført betydning - at bruge kameraet som min pensel og ved hjælp af den moderne fototeknik at viderebearbejde billederne på computeren. For netop at gengive indtrykket og stemningen, der var, det øjeblik jeg tog billederne. Resultatet er de billeder, der illustrerer denne artikel.

Men nu til noget helt andet - og dog. Vi har jo en uindbudt gæst på besøg for tiden, en gæst vi vist alle ønsker et vist sted hen!

Vi lever i en uvished om, hvor længe det varer ved, og venter alle på, at der bliver opfundet en vaccine, der kan hjælpe. Det præger manges hverdag, men skal man nu se noget positivt i det, ja, så har corona-situationen bevirket, at mange flere har fået øjnene op for at komme en tur ud i naturen.

Efterårsskoven i impressionistisk stil. Foto: Kurt Stæhr

Jeg går næsten dagligt en tur i skoven, og hvor jeg tidligere på sådanne ture næppe mødte et menneske, så er det helt sikkert, at jeg nu møder nogen og det gerne med et hej! - og et smil.

Det er virkelig dejligt, at mange har opdaget glæden ved at komme ud i naturen. Det er ekstra vigtigt for krop og sjæl at komme ud i den friske luft i dagslyset, især på denne årstid, hvor dagslængden er er aftagende, og hvor vi ellers tilbringer det meste af tiden indenfor i kunstigt lys.

Med Søren Kierkegaards ord:

Tab for alt ikke lysten til at gå: jeg går mig hver dag det daglige befindende til. Og går fra enhver sygdom; Jeg har gået mig mine bedste tanker til. Og jeg kender ingen tanke så tung, at man jo ikke kan gå fra den - når man således bliver ved med at gå, så går det nok!

Med disse ord vil jeg gerne ønske læserne en rigtig god gåtur i naturen!

Efterårsskoven i impressionistisk stil. Foto: Kurt Stæhr
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
JELLING

Stor forening giver flot løfte: Jellings sportsfolk er klar til at arbejde gratis for at løbe festivalen i gang igen

Annonce