Annoncørbetalt indhold

Sådan kender du forskel på typer af guld og sølv

Dette indhold er sponsoreret

Det kan være svært at kende forskel på typer af guld og typer af sølv. Hvis du undrer dig over, hvad hvidguld og rosaguld eller sterlingsølv og rhodineret sølv er, er du nok ikke den eneste. Konceptet ‘lødighed’ er gældende både for sølv og guld, og det indikerer ‘finheden’ af metallet, som du har med at gøre.

Her kan det dreje sig om en bestemt fin kvalitet og i forbindelse med guld, har du nok gættet, at dette udmønter sig i karat. Sølvringe og guldringe er for eksempel altid in, og en ring i fin kvalitet bevarer ofte prisen, hvis vedligeholdelsen er intakt.

Typen har indflydelse på prisen

Det kan være relevant at kunne kende forskel - eller i det mindste vide, hvad forskellen er - på de forskellige typer af guld og sølv. Det har nemlig betydning for pris og kvalitet. Des bedre såkaldt lødighed, desto finere og renere er metallet, og det skal du betale mere for.

Skal du for eksempel vælge vielsesringe, vil det være relevant at kigge på guldets karat og desuden en given finish og type af guld, som skal anvendes. Ved sølv er lødigheden desuden afslagsgivende, selvom de fleste nok ikke er klar over, at der også er forskellige kvaliteter af sølv.

Sølv: Stempling og typer

Der findes mange forskellige typer af sølv. Den type, som de fleste kender navnet på, er sterlingsølv. Det er ikke et rent tilfælde, da det også er den type af sølv, der bliver brugt mest til smykkedesign og lignende. Sterlingsølv er ikke rent sølv, men indeholder en lille smule kobber. Navnet kommer af, at denne type af sølv blev brugt til engelske mønter - deraf navnet Sterling.

Der findes mange lødigheder under sterlingsølv, men da denne er den mest anvendte, lader vi dette være udgangspunktet. Fra sterlingsølv og til rent sølv er der 3 typer af lødigheder: Argentum-sølv, finsølv og rent sølv.

Ser du på, hvilke stemplinger som findes i forbindelse med sølv, regnes der med tre stemplinger, nemlig 800, 830 og 925. Når der er tale om forgyldt sølv, stemples der stadig efter sølvets lødighed. Forgyldt sølv vil sige, at der er blevet lagt et lille lag af guld eller rhodium over. Deraf forgyldt sølv eller rhodineret sølv.

Guld: Karat er alfa og omega

Guld kan skelnes på lødighed, præcis som sølv. Ved guld bliver graden af lødighed bare kaldt noget andet, nemlig karat. De mest gængse og også mest anvendte og købte guldtyper i Danmark er af karat 8, 14 og 18. De tre stemples forskelligt. 18 karat stemples 750, 14 karat stemples 585, og 8 karat stemples 333.

Måske har du hørt om navne såsom hvidguld, rødguld og rosaguld? Den mest gængse og ‘rigtige’ guldfarve bliver faktisk kaldt for rødguld, selvom den har den karakteristiske guldfarve. For at skabe rosaguld bliver guldet mikset med en smule kobber. For at skabe hvidguld indgår også sølv og palladium.

Dette indhold er sponsoreret

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.