Annonce
Indland

Sådan kom der til at stå "Kolding" i Obamas kalender

Mens Donald Trump regerer i USA, rejser hans forgænger, Barack Obama, rundt i verden og holder taler for en hyre på 2,5 millioner kroner. 28. september kommer han til Kolding. Arkivfoto: Carlos Barria/Reuters/Scanpix

28. september slår Barack Obama vejen forbi Kolding. Kimen blev sået, da en bankdirektør og en bagerdame var på familierejse i Spanien. Og at det lykkedes at få en kontrakt med Obama i hus, har sat ild i drømmene om mere i Kolding.

Annonce

Besøg: Hvis man går ind under "nyheder" på Business Koldings hjemmeside, handler den nyeste historie om, at organisationens direktør skriver en månedlig klumme i Ugeavisen Kolding. Under den står en historie om en lokal virksomhed, som fik god hjælp, da der gik ild i en tønde med fortyndervæske.

Midt imellem er en nyhed skrevet på engelsk publiceret 9. august:

"The 44th President of the United States of America, Mr. Barack Obama, will visit Kolding".

"Begivenheden bliver arrangeret af Business Kolding. Direktør Morten Bjørn Hansen ser frem til at møde præsidenten, der er ansvarlig for et af de største jobskabelsesinitiativer i den amerikanske historie".

"En af de mest karismatiske og vigtige verdensledere har indvilliget i at give os et besøg. Dette er et ekstraordinært øjeblik for Kolding", siger Morten Bjørn Hansen i pressemeddelelsen.

Hvordan gik det lige til?

Verdens 10 dyreste talere

1. Barack Obama - 2,5 millioner

Tidligere præsident Obama tjener 2,5 millioner kroner, hver gang han bliver hyret til at tale for en forsamling. Det svarer til den årlige grundløn for at være præsident i USA. Her får man dog også godt 300.000 kroner på en repræsentationskonto, cirka 650.000 til at rejse for og 120.000 til underholdning. Efterfølgende får en ekspræsident en årlig pension på cirka 1,3 millioner kroner.

2. Ben Bernanke - 1,3-2,5 millioner

Amerikanske økonom og indtil 2014 direktør i USA's centralbank.

3. Arnold Schwarzenegger - 1,6 millioner

Hollywoodkarrieren tiltrækker mange, men det er kombinationen med hans tidligere post som guvernør i Californien, der trækker prisen op.

4. Alan Greenspan - 1,6 millioner

Økonom og Ben Bernankes forgænger som direktør i den amerikanske centralbank.

5. Clinton-familien

Handler det om det bedst betalte familier, vil Bill, Hillary og datteren Chelsea til enhver tid ligge i top. Alle tre scorer et sekscifret beløb i dollars, hver gang de holder en tale.

6. Tony Blair - 1,2 millioner

Tidligere premierminister i Storbritannien.

7. David Cameron - 1 million

Tidligere premierminister i Storbritannien.

8. George W. Bush - 900.000-1,2 millioner

Tidligere præsident i USA.

9. Condoleezza Rice - 900.000

Tidligere udenrigsminister og national sikkerhedsrådgiver under præsident George W. Bush i USA.

10. Al Gore - 650.000

Tidligere vicepræsident i USA under Bill Clinton og klimaaktivist.

Kilde: Det amerikanske finans-site The Street

Han har tidligere skaffet både Bill Clinton, Al Gore og Kofi Annan til Danmark. Nu er han manden, der får Obama til Kolding. Henrik "Røde" Jensen mener, at han kan få en hvilken som helst nulevende person til Danmark på blot tre telefonopringninger. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Annonce

Kimen bliver sået i Spanien

Historien om, hvordan det kom til at stå "Kolding" i Obamas kalender begynder på en ferierejse i Spanien.

Jette Larsson, der til daglig driver Centerbageriet i Frederikshavn, er af sted med sin bror, Carsten Johansen. Med sig har hun den nyligt udgivne bog "Når livet bliver for fedt", som er skrevet af Henrik "Røde" Jensen.

Bogens titel er afledt af, at den blandt andet handler om, at Henrik "Røde" Jensen gerne vil fortælle omverdenen om sin succes med at smide 100 kilo. Men også om, at livet er fedt, når man kan forfølge sine drømme.

Frederikshavneren Henrik "Røde" Jensen er eventmager. Det har bragt ham sammen med fodboldlegenden Brian Laudrup, der bragte ham videre til en svensk eventmager, som pludselig kunne tilbyde ham at arrangere et besøg af Bill Clinton i Frederikshavn.

Og Henrik "Røde" Jensen gik netop med en drøm om at møde den tidligere amerikanske præsident, så den drøm forfulgte han, og det endte med, at han stod bag Bill Clintons besøg i både Frederikshavn, Aarhus, Tromsø, Bergen og Oslo.

I "Når livet bliver for fedt" skriver han, at næste drøm er at få Obama til Danmark.

Bagerdamens bror læser bogen under ferien i Spanien. Da han kommer hjem, ringer han til Henrik "Røde" Jensen. Han kender ham, fordi de har en fælles fortid i Sæby, hvor de spillede basketball mod hinanden.

Chelsea, Hillary og Bill Clinton er alle tre blandt de bedst betalte talere i verden. Foto: Scanpix
Annonce

Driftighed og flatterende snak

Bagerdamens bror, Carsten Johansen, er i dag fillialdirektør i Handelsbanken i Kolding. Så da han ringer til Henrik "Røde" Jensen, siger han:

"Hør, Obama, han skal da til Kolding!"

"Det kan da godt ske, men så må du sætte et møde op med borgmesteren," svarede Henrik "Røde" Jensen.

Det var det mindste problem. Bankdirektøren sidder nemlig i Kolding-borgmesteren Jørn Pedersens tænketank.

Kort tid efter kan bankdirektøren og eventmageren gå fra et møde med borgmesteren i Kolding, hvor drømmen om Obama til Danmark har flyttet sig bare at være uformel snak til at bevæge sig mod det - skal det senere vise sig - højeste niveau af realisme.

- Jeg elsker driftige byer, og jeg elsker folk, der er offensive og vil spille med nummer 10 på ryggen (fodboldudtryk for den spiller på banen, der skaber chancerne, red.). Og så kan jeg godt lide flatterende snak. Så når de i Kolding siger, at jeg er den eneste, der kan gøre dette, går tingene hånd i hånd. Jeg kan mærke en fantastisk dynamik i Kolding, hvor de vil sådan noget. Det er fandme fedt, at der bliver rykket sammen i bussen, og man siger: Nu gør vi det!

Sådan siger Henrik "Røde" Jensen til avisen Danmark. Manden har stykket et arbejdsliv sammen på at skaffe politiske verdensnavne til Danmark og Skandinavien - han har også hentet Al Gore og Kofi Annan - på den ene side, og på den anden side at rejse rundt i Danmark og holde foredrag for virksomheder og foreninger, der blandt andet handler om, hvordan man skiller sig af med 100 kilo fedt på kroppen. Når han da ikke arrangerer virksomhedsevents.

Annonce

Lukket netværk

Og så er der ellers lukket for, hvordan man arbejder konkret, når man bringer Obama til Kolding.

Det handler om netværk, pleje af netværk, penge og vilje, siger Henrik "Røde" Jensen, og så klapper han i. Netværket og kilderne i netværket er en forretningshemmelighed, som han ikke slipper løs, ligegyldigt hvordan og hvorledes man prøver.

Så længe den er hemmelig, så længe kan han være alene eller i det mindste foran alle andre, der vil det samme som ham.

Efter mødet mellem bankdirektøren, eventmageren og borgmesteren, blev arbejdet lagt ud til organisationen Business Kolding, der arbejder for erhvervfremme i kommunen. Henrik "Røde" Jensen blev hyret som konsulent, og i lang tid var det blot eventmageren med netværket og Business Kolding-direktøren Tommy Langhoff, der arbejdede med projektet.

Ifølge aktindsiger, som Jydske Vestkysten har beskrevet, var det lige ved og næsten, at besøget blev til virkelighed i december 2017. Men også kun lige ved og næsten.

Syddansk Universitet kom hurtigt med og bidrog blandt andet med en million kroner og en fysisk ramme om besøget i Kolding. Kolding Kommune spyttede 750.000 kroner i kassen, og Region Syddanmark blev også ansøgt om 750.000 kroner. Ansøgningen blev dog trukket tilbage, efter der opstod kritik og uenighed i regionsrådet om, hvorvidt regionen ville få noget ud af at bidrage.

Annonce

E-mailen fra USA

1. maj blev der skiftet direktør i Business Kolding. Tommy Langhoff smuttede for at blive direktør i virksomheden Sjølund, og Dansk Erhvervs kommunikationsdirektør, Morten Bjørn Hansen, satte sig i stedet i stolen.

Efter Morten Bjørn Hansen ansættelsesaftale, men inden han tiltrådte, blev han i fortrolighed informeret om, at han formentlig ville komme til at stå i spidsen for Obamas første besøg i Danmark.

Han tænkte, at det lød meget godt, men næppe blev til noget, at det var en drøm af de fjerne.

Men efter at have siddet i sin nye stol i Kolding i en måneds tid, får han besked om, at der er dukket en mail op i Henrik "Røde" Jensens mailbox. Afsendt fra USA med en vedhæftet kontrakt og ordene:

"Congratulations! You finally did it!"

Annonce

Hvad skal det bruges til?

Og så fik den nye direktør i Business Kolding travlt. Flere skulle inddrages. Der skulle lægges en kommunikationsstrategi. Pressen skulle håndteres. Også på måder, som han ikke lige havde forventet.

Især i lokalområdet kom diskussionen om, hvorvidt skatteydernes penge skal bruges på at fore Obamas lommer, til at fylde mere, end han lige havde regnet med.

- Der var en del negative historier i medierne. De kom bag på os. Jeg tænkte, at de fleste ville syntes, at dette bliver en fantastisk dag for Kolding, siger Morten Bjørn Hansen til avisen Danmark.

For ham er det vigtigt, at pengene ikke bare bliver en hjælp til at en tidligere præsident i USA kan glide sorgløst gennem sin pensionisttilværelse, men at det bliver en investering i Koldings fremtid.

- Vi har ikke endelig besluttet, hvordan vi langsigtet udnytter muligheden i, at vi får en så utrolig cool person til byen. Vi kan vælge at bruge det som et afsæt til, at Kolding skal være stedet, hvor man diskuterer de store internationale problemer - klimakampen, internationaliseringens udfordringer, FN's verdensmål for eksempel.

- At vi i Kolding en gang imellem løfter os op over gulvhøjde for at være en del af noget større. Det er noget, vi har set ske før. Davos i Schweiz er en lille bjergby, hvor erhvervsledere og toppolitikere kommer en gang om året til World Economic Forum og sætter sig ned og snakker om løsninger til gavn for os alle. Jeg siger ikke, at Kolding bliver det nye Davos, men måske kan bruge dette til at skabe noget, der minder om?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

Annonce