Annonce
Sport

Sådan kommer VAR til at virke i Superligaen

Fra den kommende sæson indføres der VAR - video assistant referee - i Superligaen, og så skal tilskuerne vænne sig til at kigge mod storskærmen på stadion, for at følge med, som det i dag er tilfældet i for eksempel England. Arkivfoto: John Sibley/Action Images/Reuters
Forberedelserne til VAR i Superligaen er i fuld gang. Dommerne har været på de første kurser, og der er lavet aftale om det udstyr, der skal bruges.
Annonce

Vejle: Forberedelserne til én af nyere tids største ændringer i dansk klubfodbold er i fuld gang.

Om et halvt års tid holder VAR - video assistant referee - sit indtog i dansk fodbold, da det tages i brug i Superligaen, når sæsonen 2020/21 skydes i gang.

Dommerne har været på de første kurser i brugen af VAR, der er lavet aftaler omkring VAR-udstyret, og i foråret 2020 testes VAR i træningskampe.

- Vi er i fuld gang, siger Lene Ugilt, Medie Manager i Divisionsforeningen, som er fodboldklubbernes brancheorganisation.

VAR er i dag udbredt til masser af fodboldligaer i Europa og rundt om i verden, og til sommer kommer Superligaen altså med.

Det bruges VAR til

VAR bruges i forbindelse med disse hændelser:

Mål: Er der foregået noget ulovligt i opbygningen til en scoring, og er bolden inde eller ej.
Straffespark: Om der skal dømmes straffespark eller ej.
Direkte røde kort: Om der skal gives et direkte rødt kort eller ej.
Tag fejl af spillere: Om det er den rigtige spiller, som får advarsel eller udvisning.

Annonce

Sidder i en VAR-vogn

Rundt om i Europa er VAR implementeret på forskellige måder. Nogle steder sidder VAR-dommeren centralt placeret, andre steder i et VAR-rum på stadion, mens Superligaens VAR-dommere placeres i en vogn, som holder parkeret ved stadion.

VAR-dommeren kommer til at sidde sammen med en AVAR (VAR-dommerens assistent, red.) og en replay operator, der hjælper VAR-dommeren med at finde de bedste klip og vinkler af de forskellige situationer.

VAR-dommeren er undervejs i kampen i løbende kontakt med kampens dommer, og opstår der tvivlssituationer, kan dommeren tage et ekstra kig på situationen og eventuelt ændre sig oprindelige beslutning. Det vil i givet fald ske efter et blik på en monitor placeret på sidelinjen.

Annonce

Bruger alle tv-billederne

De tv-billeder, som bruges i VAR-vognen og på monitoren, er dem, der i forvejen produceres til den tv-station, som sender kampen.

Antallet af tv-kameraer varierer i Superligaen fra kamp til kamp, og det er bestemt, at samtlige billeder fra de kameraer, som peger mod banen, bruges.

- Ellers risikerer vi, at vi står i en situation, hvor tv kan vise nogle billeder af en situation, som dommeren ikke har til rådighed, siger Lene Ugilt og fortsætter:

- Derfor har vi bestemt, at billeder fra alle kameraerne skal bruges, selvom der ikke er lige mange kameraer til alle kampene.

Annonce

Klubberne betaler dommerne

Det kan være nuværende eller tidligere topdommere, som placeres i vognen som VAR-dommer, men i Danmark er det i første omgang kun nuværende topdommere, der bruges.

Som det er tilfældet med de fire dommere, som i dag er med omkring en superliga-kamp, bliver den ekstra dommer-udgift én, klubberne skal afholde, mens projektet og teknologien er lavet som en fælles investering af klubberne og Dansk Boldspil-Union.

Udgiften til de ekstra VAR-folk slipper slipper superliga-klubberne dog for i pokalturneringen, da der ikke bruges VAR i pokalkampe.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sagen om Sofie er ikke enkeltstående: Flere handicappede har lidt eller er døde i bad uden opsyn

Vejle

Trods påbud og dødsfald: - Jeg har tillid til både personale og ledelse, når jeg taler med avisen

Børkop

Krise har vist nye muligheder i Krystallen: Det har vi lært af coronakrisen

Annonce