Annonce
Kultur

Sådan sluttede det med den katolske kirke i byen: Alle fik lov at plyndre klostret for mursten og andet, der kunne bruges

Et hjørne af apoteker Daugaards have, hvor den katolske menigheds bygninger skød op.

Med reformationen i 1536 havde den katolske kirke udspillet sin rolle i Vejle, og byens borgere fik lov til at plyndre byens kloster for mursten og andre anvendelige bygningsdele. Dog blev én fløj stående og fik en funktion som byens rådhus.

Der skulle gå mange år, inden den katolske kirke vendte tilbage til Vejle. Vi skal helt frem til 1904, nærmere betegnet den 2. februar, hvor to præster fra det flamske præmonstratenserabbedi Averbode kom til byen.

Præsterne, Simon Eyckens og Josef Brems, læste den første messe i et værelse over Løveapoteket hos apoteker Daugaard, som havde givet præsterne logi. De to præster havde en stor plan med til Vejle. Der skulle bygges en kirke, en skole og et hospital, og til det formål købte de apotekerens store have fra Fjellegade ned til Omløbsåen.

Annonce

På grunden lå der nogle bygninger, nemlig et ridehus helt nede ved åen. Så lå der et hus, der blev indrettet som præstebolig, og en stald med tilhørende bygninger. En del af staldbygningen blev revet ned og bygget om for at opføre et hus til de Sct. Joseph søstre, der skulle forestå undervisningen i et par klasseværelser i deres eget hus på grunden. Det var murermester J. C. Winkler, der stod for arbejdet, som blev påbegyndt i maj 1905. I oktober samme år var arbejdet så langt, at indvielsen blev fastsat til den 15. oktober.

Vejle Amts Folkeblad dækkede begivenheden fyldigt, så man kunne læse, at man begyndte med en andagt og sangen ’Paa Sandheds Fjæld en Bygning staar’. Derefter begav alle sig i procession over til skolen. Først kom søstrene med børnene, derefter de voksne og til sidst præsterne i fuldt ornat. Så blev dørene lukket og den første del af ceremonien foregik med bønner og indvielsen af de ydre mure. Derefter åbnedes dørene, og alle kunne komme ind i de smykkede lokaler, og her forrettede præsterne indvielsen af skolens indre foran et lille alter. Det skete ved sang og bøn, hvorefter krucifikset blev ophængt på ærespladsen lige over for et smykket billede af kong Christian 9. Så holdt pastor Eyckens en tale om barnet, dets opdragelse og søstrenes gerning som børnenes lærerinder og opdragere. Til sidst gik turen tilbage til kapellet, hvor højtideligheden sluttede.

Samme dag havde aviserne en annonce, hvor man kunne læse, at fra den 16. oktober begyndte søstrene at give undervisning i fransk og engelsk til både voksne og børn fra Vejle og omegn. Elevtallet begyndte med at være på 15, og skolen fik sit navn efter præmonstratenserhelgenen Hermann-Joseph, der levede fra 1150 til 1224.

Kun tre år efter var skolebygningen for lille, og den 22. februar 1908 ansøgte pastor Brems byens bygningskommission om tilladelse til at lade opføre en bygning til skolestuer og sal, alt efter den medfølgende tegning. Og den var udført af byens kendte arkitekt N. Christof Hansen. Tilladelsen blev givet, og den 12. juni samme år kunne murermester Carl Iversen melde, at skolebygningen nu var under tag. Grundstenen var blevet lagt 2. påskedag og senere samme år kunne Christof Hansens nydelige bygning tages i brug. På facaden kunne man læse skolens navn, der var ’Sct. Hermann-Joseph Skole.’ I 1911 overtog Mariasøstrene Sct. Josephsøstrenes virke ved skolen.

Så manglede man kun et hospital og en kirke for at have opfyldt planen fra 1904. Hospitalet blev bygget i 1913, også med Christof Hansen som arkitekt. Hospitalet kom hurtigt i pladsmangel, så man overtog i 1937 skolebygningen samtidig med, at der blev opført en ny skole mellem hospitalet og kirken, der var taget i brug i 1924. Den nye skolebygning var tegnet af arkitekt S. M. Alrøe og er en enkel og funktionel bygning.

Skolen voksede med tiden, og der blev bygget til bl.a. langs Fjellegade, og i 2004 kom der flere etagemetre med, da man købte den gamle politigård af Vejle Kommune, så man nu havde bygninger på begge sider af Blegbanken.

På den anden side af Rådhuset, i Klostergade, lå en anden skole, som også var et resultat af pladsmangel. Det var i den skolebygning, som lå bag Rådhuset på søndre side af gaden. I 1890 kom murermester Christoffersen så med tegninger og overslag på en ny skolebygning på Klostergades nordside. Den skulle indeholde fire klasseværelser og en bolig for skoleinspektøren. Men også her blev der for lidt plads, og i 1901 blev inspektørboligen inddraget. Otte år efter blev skolen udvidet til 14 klasseværelser ( arkitekt var N.Christof Hansen), og dermed blev det muligt at samle Vejle Borgerskoles pigeklasser i Klostergade, mens drengene blev i skolen på Kirketorvet.

Klostergades skole, som også havde fået drenge som elever fra 1954, blev nedlagt ved udgangen af skoleåret 1977-78. Derefter blev den brugt til forskellige former for undervisning, og nu er den så købt af Sct. Norberts Skole.

Kilder: Weblager.dk, VejleWiki, Sct. Norberts Skole 1905-2005. 2005, Vejle Amts Folkeblad 1905.

De to præster havde en stor plan med til Vejle. Der skulle bygges en kirke, en skole og et hospital, og til det formål købte de apotekerens store have fra Fjellegade ned til Omløbsåen.

Fra teksten


N. Christof Hansens tegning af 1908 skolebygningen.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Vejle

De får revet tøjet i stykker, holdt hovedet under vand og bliver puttet i en ligpose: - Mange har opdaget, at det er skræmmende i halloweenhovedstaden Vejle

Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Kultur

Ung filminstruktør med rødder i Ølsted laver en krigsfilm

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle

Se video: Ung landmand giver unge sygeplejersker anatomi-undervisning: 'Man lærer meget ved at holde et hjerte i hånden'

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand, og Trefors hjemmeside gik ned

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Annonce