Annonce
Egtved

Sønderjyderne stemte sig hjem - for 99 år siden

Det danske mindretal er brobyggere i grænselandet mellem tysk og dansk. Optog i Flensborg til festpladsen i forbindelse med de danske årsmøder, 2012. Privatfoto

Vingsted: Søndag 10. februar er det 99 år siden, at sønderjyderne stemte sig tilbage til Danmark efter 56 år under prøjsisk styre.

Forinden havde dansksindede sønderjyder, støttet af ligesindede i Danmark, ført en kulturel og sproglig kamp for det danske.

Der kom et brud mellem dansk og tysk, mange gange ligefrem et had, som først er helet inden for de sidste 10 år.

Få danskere har i dag "en bjælke" inden i hovedet over for det tyske - men hvordan vi er kommet dertil, vil den danske generalkonsul i Flensborg og tidligere formand for Sydslesvigudvalget, Kim Andersen, fortælle om, når afstemningsdagen fejres søndag 10. februar i Vingsted Mølle.

Kim Andersen kommer i sit foredrag ind på den aktuelle situation i grænselandet, herunder i det danske mindretal, som det ser ud i dag. I 2020 fejres 100-året for genforeningen, og året er samtidig af den danske regering udråbt til at være dansk-tysk venskabsår.

Kim Andersen fortæller også om generalkonsulatets historie og opgaver samt om de bilaterale relationer mellem Danmark og Tyskland i dag og i et fremtidsperspektiv.

Det er Historisk Samfund for Sydøstjylland og Grænseforeningen, Vejle Vesteregn, der arrangerer afstemningsfesten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Vejle

Endnu en møgsag rammer sygehus: Lægelig direktør meddeler sin afgang samme dag, som medie afslører rod med cpr-numre

Annonce