Annonce
VEJLE

Søstre må ikke læse deres afdøde mors journaler: Forskningschef finder den type afslag 'helt grotesk' og opfordrer søstrene til at tage klagen hele vejen

Forskningschef Oluf Jørgensen kalder det "helt grotesk", at man som nærmeste pårørende ikke kan få aktindsigt i sine kæres journaler efter deres død. Men det har været praksis i mange kommuner siden en afgørelse fra Ankestyrelsen i 2010, forklarer han. Arkivfoto: Mick Anderson
Siden en afgørelse i Ankestyrelsen har kommuner landet over kunne give afslag på aktindsigt til nærmeste pårørende til en afdød. Forskningschef Oluf Jørgensen håber, at søstre i sag fra Egtved vil forsøge at få sagen for ombudsmanden. Folketingsmedlem Birgitte Vind (S) mener også, det er noget, der bør kigges nærmere på.

Egtved: Hvem kan få aktindsigt i pleje- og sundhedsjournaler, når nogen dør? Mange ville nok sige de nærmeste pårørende.

Men hvis man skal følge en afgørelse fra Ankestyrelsen i 2010, er det faktisk ikke en mulighed. Det fortæller forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen.

Avisen har kontaktet ham for at blive klogere på det afslag, Vejle Kommune har givet på søstrene Bente Trolle og Susanne Østergaards aktindsigt i deres afdøde mors plejejournal.

Annonce

- Afgørelsen fra 2010 brød fuldstændig med tidligere praksis, hvor nærmeste pårørende til en afdød kunne få aktindsigt for at kunne varetage interesserne på deres egne vegne og på vegne af den afdødes, der af gode grunde ikke kan selv længere. En afgørelse, som efter min bedste overbevisning er helt forkert, fortæller Oluf Jørgensen.

Ikke mindre bliver Ankestyrelsens afgørelse brugt som argument for afslag landet over.

- En hel række nære pårørende landet over har gennem årene fået afslag, der følger den samme skabelon som afslaget til de to søstre i den pågældende sag her, forklarer han.

Kommunerne er i deres gode ret til afslag

Men hvem kan så få aktindsigt?

- Sat helt på spidsen, så kan ingen. Man har altid ret til aktindsigt i sin egen sag, men når man dør, er der ingen, der kan få lov at se noget, hvis man følger Ankestyrelsens afgørelse, siger Oluf Jørgensen.

Man har altid ret til aktindsigt i sin egen sag, men når man dør, er der ingen, der kan få lov at se noget.

Oluf Jørgensen, forskningschef emeritus

Kommunerne er med henvisning til afgørelsen fra 2010 i deres gode ret til at give afslag på anmodninger om aktindsigt fra nærmeste pårørende.

- En kommune kan dog vælge alligevel at give aktindsigt, men den er ikke forpligtet til det, forklarer han.

Annonce

Afgørelsen bør prøves af hos ombudsmanden

Men det er "helt grotesk", mener forskningschefen.

For selvfølgelig bør de nærmeste pårørende kunne få aktindsigt i deres kæres journaler, medmindre der er nogle helt særlige omstændigheder, der taler imod. Eksempelvis at den afdøde selv har givet udtryk for, at vedkommende ønsker, at pårørende ikke skal have adgang. Det var også det, der var praksis indtil Ankestyrelsens afgørelse i 2010.

- Det er en alvorlig problemstilling, jeg mener, der bør prøves af hos ombudsmanden. Jeg har tidligere prøvet at få nogle til at bringe klagen hele vejen gennem systemet og frem til ombudsmanden, men det er ikke lykkedes. Hvis søstrene i tilfældet her har overskuddet til prøve det, vil det være fremragende, siger Oluf Jørgensen, som tilbyder at hjælpe søstrene med klagen til ombudsmanden.

Inden da skal Vejle Kommunes afgørelse dog først påklages til kommunen og dernæst Ankestyrelsen, inden den kan komme videre. Oluf Jørgensens umiddelbare vurdering er, at det vil tage to-fire måneder at få en klage behandlet i Ankestyrelsen og yderligere omkring seks måneder at få en klage behandlet af ombudsmanden.

Annonce

Vil drøfte lovgivning på Christiansborg

Også folketingspolitiker Birgitte Vind, der er kommunalordfører for Socialdemokratiet og tidligere byrådspolitiker i Vejle Byråd, mener, det vil give mening at kigge på lovgivningen og se, om den bør ændres.

- Jeg har fuld forståelse for, at de pårørende til en afdød er virkelig frustrerede over, at de ikke kan få aktindsigt, lyder der fra Birgitte Vind, der er bekendt med andre lignende sager.

- Det er en sag, der rejser et principielt spørgsmål. Hvilken hensyn vejer tungest? Den enkeltes ret til privatliv, også efter døden, eller de pårørendes ønske om adgang til oplysningerne, siger hun og tilføjer:

- Men noget tyder på, at vi bliver nødt til at se på, om det skal være nemmere for pårørende at få aktindsigt. Det vil eksempelvis være oplagt at tale med forskellige pårørendeorganisationer og undersøge, om der kan være andre måder at gøre det på.

Birgitte Vind vil i første omgang drøfte problemstillingen med sin egen partigruppe og med ældreministeren. Hun oplyser dog, at både tidligere socialminister Mai Mercado (K) og tidligere ældreminister Magnus Heunicke (S) har afvist at ændre loven.

Socialdemokratiets kommunalordfører Birgitte Vind vil gerne i første omgang drøfte med sin partigruppe og ældreministeren, om man bør undersøge mulighederne for at ændre praksis, så pårørende kan få aktindsigt i en afdøds journaler. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Vejle For abonnenter

International kæmpe skal hjælpe NPV med at finde storinvestorer til byggeprojekt i Vejle

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Her kan du få alt det gode til din krop på én gang: Ny virksomhed giver dig klarhed og skønne sager - lige i hovedet

Erhverv For abonnenter

Så meget skar Vejle-slagter af prisen: Liebhaver-sommerhus i Skagen kostede oprindelig 50 millioner kroner

Sport

Hedensted fyrer cheftrænerteamet med øjeblikkelig virkning: Klublegende tager over, mens tidligere succestræner skal assistere ham

Erhverv For abonnenter

Byens gamle restaurant Peking Grill er blevet til My Look: Louise har øjnene rettet på nyt forretningskoncept

Vejle Boldklub

Godt nyt for VB: Kolinger spillede med reserveholdet og ligner en mand, som er klar til kamp

Vejle For abonnenter

Jeg må stå på risten og nyde duften: Vejles nye stjerne-restaurant er så fin, at den ikke skilter med sig selv

Alarm 112

Politi advarer om massiv udrykning: Men der er ikke grund til at være bange

Vejle

Omstridt centerleder 'fyret' fra Bifrost efter Sofies død: 'Det var svært at se, hvordan vi kunne genoprette tilliden'

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Vejle For abonnenter

Laura sex-slammer om sexisme: 'De tog mit navn og tilpassede det mit kønsorgan'

Vejle For abonnenter

Royal fest, DF svigtede ældre, afdødes journaler holdes hemmelige og VB på nedrykningskurs: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Vejle

Vil du bygge i Vejles nye bydel skal du have meget mere end kolde kontanter op af lommen

Annonce