Annonce
Vejle

Sagen om Vejles mest omdiskuterede grund er som et kinderæg, der overrasker gang på gang: Forstå striden om projektet på den enorme Posthusgrund

Torben Juhler er journalist på Vejle Amts Folkeblad. Han har fulgt projektet på Posthusgrunden, siden de første idéer til ombygning af de mere end 48.000 kvadratmeter kom på bordet for omkring 15 år siden. Foto: Mette Mørk
Et af kommunalvalgets store emner bliver formentlig den omdiskuterede Posthusgrund, der ligger helt centralt i Vejle by. Men hvad er det egentlig, der er sket og skal ske midt i byen? Bliv klogere på sagen i podcasten Vi er Vejle.

Vejle: Et gabende stort hul på over 48.000 kvadratmeter former sig for tiden midt i Vejle by.

Hullet er mere nøjagtigt placeret på den omstridte Posthusgrund, der i nærmeste fremtid kommer til at danne rammen om et moderne karrébyggeri med butikker, kontorer og boliger.

Men hov, har der ikke også været snak om en skibakke? Og et stormagasin? Eller et indkøbscenter?

Annonce

- Det her projekt kan på mange måder sammenlignes med kinderæg - det overrasker gang på gang, forklarer Torben Juhler i podcasten "Vi er Vejle".

Torben Juhler er journalist på Vejle Amts Folkeblad og har fulgt sagen i de seneste 15 år. I den periode har han skrevet mere end 242 artikler om grunden. En grund, der har været genstand for mange diskussioner både i byrådssalen, blandt byens butiksindehavere og i de vejlensiske hjem.

- Den plan, der oprindeligt var, ligner slet ikke det projekt, de nu er tæt på at gå i gang med at realisere, forklarer Torben Juhler.

Godsbanebygningen og manglende investorer

Før byggeriet på Posthusgrunden endelig kan skydes i gang, er der en række forhindringer, der skal overkommes. En af dem er den gamle godsbanebygning, der ligger på grunden.

Den skal nemlig pilles ned, sten for sten, så den kan opføres enten helt eller delvist et andet sted med stenene i samme rækkefølge, som de er placeret på Posthusgrunden.

En af de store forhindringer i projekteringen af Posthusgrunden har været den gamle godsbanebygning. Nu bliver den pillet ned sten for sten og dernæst opmagasineret. Foto: Mette Mørk

Men selvom det er byrådet, der har besluttet, at den gamle bygning skal laves til et af landets største puslespil, er der endnu ikke nogen, der ved, hvor den skal genopføres.

- Byrådet vil formentlig sætte gang i en borgerproces, hvor de vil have forslag til, hvor den skal genopføres, og hvad den skal bruges til. Der er også folk, der tvivler på om den nogensinde kommer op igen, selvom den nænsomt bliver skilt ad, forklarer avisens Posthusgrund-journalist i podcasten.

Det er imidlertid ikke den eneste udfordring, der for projektet, forklarer Torben Juhler.

For indtil videre er det ikke lykkedes udviklingsselskabet NPV, der ejer Posthusgrunden, at finde de nødvendige investorer, så karrébyggeriet kan sættes i gang.

Vi er Vejle

  • Hver uge udgiver Vejle Amts Folkeblad en ny episode i podcasten Vi er Vejle.
  • Her graver vi i de vigtigste samtaleemner i Vejle Kommune og udfordrer både kendte og ukendte mennesker, som har noget på spil.
  • Du finder Vi er Vejle på www.vafo.dk/podcasts eller der hvor du plejer at finde podcasts.

- Det, der står tilbage, er, om NPV kan mønstre nogle investorer til at lægge penge i byggeriet. De har købt midtbygrunden, men de har ikke kapitalen til at sætte byggeriet i gang, forklarer Torben Juhler.

Men hvad sker der så med den enorme grund, hvis investorerne ikke vil investere? Hør mere om projektet på Posthusgrunden i denne uges afsnit af "Vi er Vejle", som du finder på vafo.dk/podcasts eller der, hvor du plejer at finde podcasts.

De første sten er pillet ud af godsbanebygningen og ligger nu i nummererede pallerammer. Foto: Torben Juhler
Annonce
Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

V står stadig for Vejle: Lars Løkke stifter nyt parti få 100 meter fra sit barndomshjem

VEJLE For abonnenter

Bjarne fra Vejle har fulgt landsholdet i mere end 30 lande: Han har arrangeret kampe på Den Røde Plads i Moskva og bestilt 1000 fadøl i timen i Samara

Vejle Boldklub

Nøglespiller tæt på VB-exit: Lejes ud til klub i Mellemøsten

Billund For abonnenter

Maskinfabrik vokser: Snart breder virksomheden sig over 2000 kvadratmeter

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Leder For abonnenter

Formanden for udvalget lover at kæmpe for løsningen af det næsten umulige problem i Vejle: God kamp, Gerda, og husk, vi holder øje med dig

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: Femårig opdager brand, og Lego er ikke giftig

VEJLE

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

KLUMME For abonnenter

Så har vi hørt det med: Grand Canyon ligger såmænd bare omme i Trædballe

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Annonce