Annonce
Give

Sankthans bliver fejret, men ikke som den plejer

Sankthansfester har en tendens til at samle flere deltagere end godt er i disse coronatider. Derfor er de traditionelle sankthansbål mange steder aflyst. Men nogle har været kreative og fundet løsninger. Arkivfoto
Nogle steder bliver sankthansbålet slet ikke tændt. Andre steder bliver det store bål til mange små.
Annonce

Give: Bliver aftenen før Johannes Døberens fødselsdag markeret ved sankthansbål i år? Bliver det en sankthansaften som det plejer?

Hvis ønsket er et kort svar, bliver det et nej.

Men korte svar er sjældent korrekte og fyldestgørende. Det er det heller ikke her. For et kig rundt i den gamle Give Kommune viser, at der rundt om er gjort store anstrengelser for på en eller anden måde at fejre sankthansaften.

Det viser også, at løsningerne er meget forskellige. Fælles er dog, at de steder, hvor man normalt har haft fællesspisning før bålet blev tændt, i år har aflyst fællesspisningen.

Men forsamlingsforbuddet er stadig i kraft. Det er tilladt at forsamles, men kun op til 50 mennesker. Det kommer til at ramme mange traditionelle sankthansarrangementer.

Starter vi i Give, plejer der her at være et stort bål i lystanlægget og et par mindre "børne"bål til snobrødsbagning. Her plejer også at være båltaler, og den tjans var i år givet til sognepræst Poul Viller Hansen.

Annonce

Flytter ned på Torvet

Men Give Lystanlæg har besluttet at aflyse det hele i år, netop fordi man ikke vil kunne garanter overholdelse af deltagerantallet.

I stedet har Diagonalkroen og Lasse Lindberg hurtigt banket et sankthansarrangement op Torvet.

- Vores bud på en festlig og hyggelig sankthansaften bliver med god mad, slikposer til børnene, bålfadet kørt i stilling, livemusik og båltale på Torvet, siger Lasse Lindberg.

Et regulært bål bliver der ikke, men et bålfad giver også flammer og hygge. Den gode mad serveres som sædvanligt om tirsdagen som "To retter, to glas vin eller øl for 222 kroner". Det serveres mellem klokken 17 og 20.

Efter 20 sælges der grillpølser og drikkevarer og så er der også sørget for en båltale. Den holder Hanne Lund klokken 21.

Både før og efter båltalen er der levende musik ved "CCN Duo". De spiller frem til klokken 22.30.

- Arrangementet er godkendt til 500 gæster af politiet, og Vejle kommune har godkendt udeservering. Der er stillet krav om, at alle skal sidde ned og ingen må flytte møblerne, som kroens folk har placeret helt efter de retningslinjer, politiet og kommunen har givet os, siger Lasse Lindberg.

Man kan sagtens deltage i arrangementet uden at købe noget.

Annonce

Mange bål

I Grønbjerg Langelund har lokalrådet også været kreative. Det har resulteret i et fællesarrangement hver for sig. Man tænder bål hjemme i sin have og så sørger lokalrådet for, at der oprettes et fælles fotoalbum, hvor man kan dele sine bålbilleder med andre.

Der er også sørget for fællesspisning forstået på den måde, at lokalrådet har lavet en aftale med Filskov Kro om en grillpakke til 138 kroner pr. person. Den spises også hjemme ved havebålet.

På "Grønne område" i Karlskov er der arrangeret sankthansfest fra klokken 17, hvor der tændes op i grillen. Maden har man selv med, men der er sørget for en båltaler. Det er dog endnu en hemmelighed, hvem der skal fremsige de bevingede ord.

I Langelund tænder båludvalget bålet klokken 19.30 og opfordrer folk til at nyde bålet på afstand.

- Er der nogen, der vil lave en heks, spørger båludvalget i et opslag på facebook.

I Lindeballe holdes sankthansaftenen uden det normale festtelt og fællesspisning. I stedet kan man tage sig egen mad med og slå sig ned i græsset ved Lindeballegård søerne. Bålet tændes klokken 21 og båltaler er Gretha Ensig Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce