Annonce
Kultur

Sara Blædel om sit forfatterskab: - Jeg er ikke en maskine

- Nogle gange tror vi, at livet ligger lige for, men man lander ikke altid der, hvor man higer efter at komme hen. Det sker for min hovedperson Louise Rick, og det kender jeg fra mig selv. Mit liv har haft mange snoninger. Det var for eksempel ikke en drøm for mig at blive forfatter, men det blev jeg, og det er jeg lykkelig for, siger Sara Blædel. Foto: Les Kaner
Forfatter Sara Blædel er efter en længere pause tilbage med en ny bog i sin populære krimiserie om politikvinden Louise Rick, der denne gang kastes ud i en personlig katastrofe.

Nu gik det lige så godt for politikvinden Louise Rick. Da Sara Blædel forlod hende for fem år siden, havde Louise fået orlov og var på vej ud i verden med kæreste og sammenbragte børn, og forfatteren tænkte, at her kunne serien, som nu talte ni bøger, godt stoppe på en fair og lykkelig måde.

Men nu er Louise tilbage i krimien ”Pigen under træet”, som udkommer i dag 15. november, og hendes lykke er vendt. Hun har kærestesorg, og hendes lillebror har forsøgt at begå selvmord, fordi han tror, at hans kone har forladt ham. Politiet mistænker ham for at have med konens forsvinden at gøre, og Louise oplever for første gang, hvad det vil sige at være på den mistænktes side. Hun er personligt involveret og truet af handlingslammelse.

Den nye bog forudsætter ikke, at man har læst de ni foregående, netop fordi Sara Blædel for fem år siden havde rundet serien af. Hun var ikke sikker på, at hun ville skrive mere om Louise Rick. Det måtte komme an på inspirationen.

- Det gav mig en stor frihed, at jeg ikke have lovet hverken mig selv eller andre noget, siger Sara Blædel.

I stedet gik hun i gang med en spændings-trilogi om bedemanden Ilka, der tager til USA for at overtage sin fars bedemandsforretning.

- Der var en del af mine faste læsere, der syntes, at jeg ikke kunne være det bekendt og efterspurgte Louise. Men undskyld mig, det er mig, der er forfatteren, og der var ingen, der var tvunget til at læse om Ilka. Jeg skriver de historier, jeg har lyst til. Det var både grænseoverskridende, men også sjovt at opleve, at folk føler, de har krav på noget, fordi de godt kan lide det, jeg skriver. Det er et kæmpekompliment på mange måder, men jeg er ikke en maskine, der skal opfylde behov, fordi der er en efterspørgsel. Jeg skriver mest for min egen skyld, og så er det selvfølgelig dejligt, når læserne også er glade for det. Paradoksalt nok er der nu læsere, der efterspørger flere bøger om Ilka, fordi de godt kan lide hende og har vænnet sig til universet, siger Sara Blædel.

Det var, mens hun færdiggjorde trilogien om Ilka, at det gik op for hende, at Louise skulle komme tilbage som pårørende og som hende, der var ramt, for krimien skulle denne gang især kredse om relationer. Det gør Ilka-trilogien også, og det er med den, at forfatteren for alvor har lært, at relationer kan drive en historie i lige så høj grad som selve opklaringsarbejdet, fortæller hun.

Tre om Sara Blædel og bogen

1. Blå bog: Sara Blædel, født 1964. Opvokset dels på Østerbro, dels i Hvalsø ved Roskilde, uddannet journalist.

Udgav i 2004 den første bog om kriminalassistent Louise Rick. ”Pigen under træet” er den tiende bog i serien. Forfatteren er så småt i gang med nummer 11.

Udvalg af priser: Krimimessens Publikumspris 2016, Ordblindeprisen 2015, De gyldne laurbær 2014, Martha-prisen (også kendt som danskernes yndlingsforfatter) 2014, 2010, 2009, 2007.

Sara Blædels bøger udkommer i 38 lande og er på verdensplan solgt i cirka 4,5 millioner eksemplarer.

Bor i København og har en voksen søn, Adam, som bor i New York.

Kuriosum: Bill Clinton og Oprah Winfrey har begge anbefalet Sara Blædels bøger på amerikansk TV.

2. Mere om den personlige inspiration: I ”Pigen under træet” optræder en skolepige med synske evner.

- Jeg var dressurrytter som ung. Engang, da min kæreste og jeg sov hjemme hos mine forældre i Hvalsø, fordi jeg skulle deltage i et ridestævne dagen efter, drømte jeg om natten, at min kammerat Per ville have fat i mig. Om eftermiddagen, da vi kom hjem fra stævnet, fortalte min mor mig, at Per havde ringet, og da jeg fik fat i ham, fortalte han mig, at en fælles ven var blevet dræbt i en trafikulykke om natten. Jeg er ligeglad med, om folk tror på det - jeg ved, jeg drømte det. Jeg var 19 år, og oplevelsen har sat sig. Både det med, at man kan have sådan en fornemmelse for ulykker, men også, at de kan ske. Man tror jo ellers, at man er udødelig som 19-årig, siger Sara Blædel.

3. Boguddrag: ”Louise lagde en hånd om hendes ryg. Hun ville så gerne sige en masse beroligende, men vidste samtidig efter alle sine år i politiet, præcis hvad der ville komme til at ske, og det ville ikke berolige moren. Alt omkring Mikkel Rick (Louises bor, red.) ville blive endevendt ned i mindste detalje, Alt ville blive vendt på vrangen, og alle sten ville blive løftet, indtil de havde fundet frem til, hvor Trine Madsen (Mikkels kone, red.) var blevet af. Det var ikke let at sidde på den her side. Det havde hun absolut ingen erfaring med, og det eneste, der lige nu stod meget klart for hende, var, at hun egnede sig bedre til at befinde sig på den anden side. Politiets side.”

Egne oplevelser

Det underliggende tema i ”Pigen under træet” er konsekvenser.

- Man tager livet igennem nogle valg, og de får nogle konsekvenser. Hvad er de værste konsekvenser, når man er ung? Det er for eksempel, når man kravler ud ad et vindue på en lejrskole og bliver opdaget og sendt hjem. Når man så bliver ældre, er der nogle helt andre lag af konsekvenser, konstaterer Sara Blædel.

Sideløbende med Louises personlige genvordigheder dukker et lig op af en 14-årig pige, som forsvandt for mange år siden på Bornholm under en lejrskole. Det store spørgsmål er, hvad der skete. Hvad det var for nogle valg, der blev truffet, og hvad konsekvenserne blev.

Inspirationen kommer fra forfatterens eget liv. Hun er opvokset i Hvalsø ved Roskilde, hvor en stor del af handlingen foregår. Var ung i nærliggende Osted og var også på lejrskole på Bornholm.

- Jeg havde en skøn venneflok i Osted, og den ungdom former jo en, selv om jeg i mange år har tænkt, at jeg spildte meget tid. Jeg var ikke målrettet som ung eller fyldt med selvtillid. Jeg har tænkt, at min ungdom var god, men ikke den lykkeligste tid. Og nu, ufattelig mange år senere, kan jeg se, hvor meget jeg har fået ud af at have venskaber, som fyldte mig op dengang. Så jeg har skrevet på en periode af mit eget liv, og når jeg kigger ind i den, dukker der mange minder, følelser og fornemmelser op, fortæller Sara Blædel.

Sara Blædel: ”Pigen under træet”, 320 sider, udkommer 15. november på Politikens Forlag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En ærlig Kasper Hjulmand: Vi skulle aldrig være gået på banen igen med chokerede spillere

Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce