Annonce
Danmark

Sara Blædel: Veninderne må gerne kalde mig utålelig

Forfatter Sara Blædel ved Svendborgsund med Tåsinge i baggrunden. Forfatteren har gjort sin hovedperson, Louise Rick, til leder af en ny rejseenhed i politiet, og dermed kan hun flytte handlingen rundt i landet. I "Den tavse enke" er er der sket et mord på en fiktiv kro på Tåsinge, men virkelige steder optræder også i krimien - for eksempel Hotel Troense, som forfatteren har udvidet med en bar. Foto: Katrine Becher Damkjær
Sara Blædel er taget til Sydfyn med sin hovedperson, efterforskeren Louise Rick. Avisen Danmarks kulturredaktør, Anette Hyllested, mødte den succesfulde krimiforfatter i bølgekanten over en dyrlægens natmad for at få defineret et godt venskab og berøre det lidt akavede i at dele efternavn med forfatterens seneste mordoffer - ovenikøbet et usympatisk et af slagsen.
Annonce

Kære Anette. Jeg skriver til dig, fordi jeg lige nu sidder og redigerer min nye bog "Den tavse enke" og det slår mig, at mit drabsoffer har samme efternavn som dig  - inspireret af en gammel barndomsveninde fra Hvalsø. Men jeg ville være ked af det, hvis du føler dig stødt over, at jeg bruger samme efternavn som dit, da min historie foregår på Tåsinge, og du er fra Fyn.  Derfor vil jeg lige spørge dig, om du gerne vil have, at jeg ændrer hendes efternavn. Og det gør jeg meget gerne, hvis du synes, at det generer dig.

Ovenstående mail fra krimiforfatter Sara Blædel tikkede ind i sommer, og svaret var, at jeg var beæret. Vi havde kun mødt hinanden en enkelt gang, så betænksomheden var rørende, og for min skyld kunne hun slå alle de Hyllested'er ihjel, hun ville. Da jeg læste bogen, gibbede det dog alligevel et par gange i nervesystemet over at se mit tilgiftede efternavn kædet sammen med et stort hul i hovedet, blod i rigelige mængder og moralsk forfald.

Sara Blædel har ikke noget endegyldigt svar på, hvordan hun vælger sine navne. De opstår formentlig i tæt samarbejde med underbevidstheden, og fordi de passer til det menneske, der er ved at tage form i hendes fantasi. Som "Jack" i bogen, der først hed noget andet, men som endte med at hedde netop Jack, fordi det passer bedre til en friluftselskende, kvindebedårende handymand.

- Og når navnet kommer på, træder personen for alvor i karakter for mig som et virkeligt menneske med en historie, siger hun.

- Så Hyllested passer godt til et ikke så rart menneske?

Sara Blædel ler og undviger:

- "Hyllested" lyder fantastisk. Jeg bruger kun navne, jeg synes er interessante.

Vi sidder på Restaurant Svendborgsund og dropper navnefægteriet til fordel for dyrlægens natmad og et stykke med rullepølse. Forude ligger Tåsinge og lyser mørkegrønt i solen på den anden side af et blåt sund, og det er netop derovre, at "Den tavse enke" finder sted - blandt andet på en fiktiv kro, hvis kvindelige ejer med det nævnte efternavn bliver slået ihjel.

Annonce

Udnytte veninderne

Bogen er den 11. i serien om politiefterforsker Louise Rick, og som sædvanlig spiller veninden, journalisten Camilla Lind, en næsten lige så stor rolle.

Er de ikke meget på kant med hinanden denne gang? Camilla gider ikke hjælpe Louise, og Louise gider ikke tage telefonen, når Camilla så endelig går i gang og forsøger at komme i kontakt med hende. De presser også hinanden. Kan veninder tillade sig at behandle hinanden på den måde?

- Jeg har helt ærligt ikke tænkt det sådan - at de er grove over for hinanden. Men selvfølgelig udnytter de hinanden. Det er meget naturligt, at Camilla som journalist forsøger at udnytte Louise til at få mere viden om en sag, og det er også naturligt for Louise at bede Camilla om at opsnuse viden, hvor Louise ikke selv kan. Det går begge veje, og man må godt udnytte sine veninder, siger Sara Blædel.

Og her mener hun vel at mærke de veninder, man er så tæt med, at man er ude af den del af venskabszonen, hvor det udelukkende handler om at hygge og give hinanden komplimenter.

- Det venskab, Louise og Camilla har, minder om det venskab, jeg har med mine to nærmeste veninder, som hedder Gitte og Kristina. Gitte har jeg kendt, siden jeg var godt to år, og Kristina, siden jeg var 10. De er kommet i mit barndomshjem, de har kendt mine forældre - vi deler livshistorie, fortæller Sara Blædel.

- Vi er for længst forbi det der med at pakke tingene ind. I stedet har vi inderlig ærlighed, og vi kan godt blive uvenner - også uden at ryge ud af hinandens liv. Jeg kan godt sige til Kristina, at nu er jeg bekymret, fordi hun puster alt for meget, når hun går op ad trappen til min tredjesals lejlighed. Og de kan også finde på at sige: "Sara, du er utålelig, men vi elsker dig alligevel". Og det er o.k., for indimellem er jeg vitterligt utålelig, når jeg er i en bestemt fase med en bog.

Sara Blædel beskriver veninderne som de to mennesker, der altid vil gribe hende, hvis hun falder. Og omvendt.

Kristina og Gitte er ikke indbyrdes veninder, men for Sara udgør de familien sammen med den nu voksne søn Adam. Veninderne er de søskende, hun ikke har, og deres relation er for resten af livet, siger hun.

Annonce

Andre venskaber

Men der findes også andre venskaber, som kan være givende uden at være hverken lige så hudløst ærlige eller lige så selvfølgelige. Sådan nogle har Sara Blædel også.

- Men jeg er blevet for gammel og sær til at gide venskaber, hvor jeg skal passe alt for meget på, hvad jeg siger. I et venskab er man lige og åbne og gode for hinanden. Og der skal være gensidig respekt. Hvis der er for mange skuffelser, må det stoppe, siger hun.

- Jeg har i perioder af mit liv haft meget travlt og rejst meget, og det har kostet venskaber, fordi jeg har måttet konstatere, at når jeg så endelig havde tid til at se nogen, så var de mennesker ikke så vigtige for mig, at jeg prioriterede netop dem. På samme måde er jeg blevet skrællet af af nogle andre, og det er fint nok..


Jeg har i perioder af mit liv haft meget travlt og rejst meget, og det har kostet venskaber, fordi jeg har måttet konstatere, at når jeg så endelig havde tid til at se nogen, så var de mennesker ikke så vigtige for mig, at jeg prioriterede netop dem.

Sara Blædel, forfatter


Undervejs har hun været så heldig at få nye venner, fortæller hun. Som Lars og Andreas, hun har dedikeret "Den tavse enke" til.

Lars lærte hun at kende for godt 10 år siden.

Nu er det ikke alle mennesker beskåret at have venner tilbage fra barndommen eller venner i det hele taget. Hvordan får du venner?

- Det handler blandt andet om, at man skal have lyst til at lære andre mennesker at kende. Man skal være åben og villig til at lukke folk ind i sit liv. Man skal heller ikke gå så højt op i, hvilken type folk er, eller hvor gamle de er. Lars er for eksempel 15 år yngre end mig, og vi mødtes helt tilfældigt, da han skulle hjælpe mig med nogle blomsterkrukker i mit sommerhus. Han er blomstermand.

- Jeg er ikke så direkte over for ham som over for mine to bedste veninder, men vi taler i telefon sammen næsten hver dag, og jeg nyder, at der er nogen at ønske en god dag. Jeg taler mere med Lars end med min søn - for han orker da ikke at tale med sin mor hver dag. Det er Lars og hans mand, Andreas, jeg deler min labrador Cajsa med, fortæller Sara Blædel og tilføjer med et smil:

- Jeg ringede efter planter og fik en familie mere.

Annonce

Forfatter til søs

Jo mere, man taler med Sara Blædel, jo mere tydeligt bliver det, hvor meget hun inspireres af sine omgivelser og sit eget liv. Der er også en delehund i Louise Ricks liv, og forfatterens liv kan spores i både Louise og Camilla. Louise har som sin skaber været alene med sin søn i flere år, og Camilla ...

- Ja, min gamle chef på Aller Media siger, at han kender ingen anden, der kan marchere ud af et redaktionslokale som Camilla Lind og jeg, fortæller Sara Blædel.

I "Den tavse enke" er Camilla kørt træt og gider for første gang ikke høre om en drabssag. Hun har hevet stikket og er kørt op til sin far for at spille yatzy og få ro i sit hoved.

- Sådan har jeg også selv haft det. På et tidspunkt gik jeg fra at have været alene med Adam til at blive gift igen og få to søde bonusdøtre, og der var mennesker og ting at forholde sig til hele tiden.

Sara Blædel er snart aktuel med sin 11. bog i serien om politiefterforskeren Louise Rick. For et par år siden holdt hun pause fra serien og skrev trilogien "Bedemandens datter". Foto: Katrine Becher Damkjær

I dag trives hun med sit singleliv i sin lejlighed midt i København. Sønnen Adam, som hun kalder for sit allerbedste, er for længst flyttet hjemmefra, og det er o.k. at nyde netop den frihed, synes hun.

Her i sommer brugte hun den blandt andet til at købe en 21-fods motorbåd.

- Og jeg har taget kørekort til den, eller hvad man nu kalder det, og nu sejler jeg, og det synes jeg selv er ret sejt, at jeg tør, siger hun, og tilføjer.

- Jeg er dog bange for at sejle ind i pælene, for der er så snævert i havnen. Men så mødte jeg en sejler, der fortalte mig, at det er alle sejlere bange for.

Det er et år siden, hun begyndte sin research i det sydfynske, så under første coronabølge var hun netop gået i skrivefase og følte det mere eller mindre naturligt at være isoleret, sådan som forfattere i forvejen er det i perioder. Da sommeren kom, var både søn og venner med om bord i den nyerhvervede båd, så her bed coronaen heller ikke for alvor i hendes liv. Men det gør den nu. Den planlagte bog-tour rundt i landet for at møde læsere, har måttet aflyses.

- Det nytter ikke at græde over det, siger hun, men ligner et kort øjeblik en, der har lyst til netop det.

Måske kan hun trøste sig med, at i det mindste kommer Louise Rick rundt i landet, for Sara Blædel har med "Den tavse enke" gjort hende til leder af politiets rejseenhed, som hun kalder for P13.

- Der er 12 politikredse i Danmark, og der er efter sigende en 13. på vej - en rejseenhed - og så tænkte jeg "den snupper jeg"!

---

Sara Blædel: "Den tavse enke", 393 sider, Politikens Forlag. Udkommer 6. november.

Blå bog

Sara Blædel, født 1964. Opvokset dels på Østerbro, dels i Hvalsø ved Roskilde. Hendes far var journalist, hendes mor skuespiller. Forældrene døde med få dages mellemrum i 2013.

Bor i København og har en voksen søn, Adam. Har sommerhus i Hornbæk. Har været en fast del af "Mads og Monopolet" i to år.

Udlært tjener og har arbejdet i 10 år som journalist. Har bl.a. været tilknyttet tv som researcher, tilrettelægger og redaktionschef.

Udgav i 2004 den første bog om kriminalassistent Louise Rick.  ”Den tavse enke” er den 11. bog i serien.

Udvalg af priser: Krimimessens Publikumspris 2016, Ordblindeprisen 2015, De gyldne laurbær 2014, Martha-prisen (også kendt som "danskernes yndlingsforfatter") 2014, 2010, 2009, 2007.

Sara Blædels bøger udkommer i 38 lande og er på verdensplan solgt i cirka fem millioner eksemplarer - heraf er de tre millioner solgt i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter endnu en uge med rekordhøje smittetal: Disse områder i Vejle er lige nu hårdt ramt

Vejle

Man skal være præcis i sin kritik

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Hedensted For abonnenter

Butiksdetektiv fangede fire tyve samme dag: - Det er sørgeligt, men desværre ikke overraskende

Annonce