Annonce
Give

Scenen er sat til show og landsbyhygge

Multihuset er stort set klar til brug og ikke mindst til indvielse. Men det forudsætter en ophævelse af de begrænsninger, Folketinget har indført i forbindelse med corona-udbruddet. Borde og banke under halvtaget skule dog allerede være taget i brug. Foto: Børge Larsen
Multihuset på byens aktivitetsplads er klar til indvielse. Nu mangler man blot lidt mere sol og lidt mindre corona, så forsamlingsforbuddet kan lempes og scenen tages i brug.

Vesterlund: Rejsegildet blev aflyst. Det gør indvielsen af det nye multihus på aktivitetspladsen øst for Vesterlund naturligvis ikke.

Men indvielsen bliver udskudt, for der skulle gerne komme mere end 10 deltagere til den begivenhed. Det kræver, at corona-restriktionerne lempes eller helst helt ophæves. Og til den tid skulle der også gerne komme lidt mere end syv graders varme i luften.

Multihuset er nu færdigbygget og står egentlig klar til at tage i anvendelse. Der mangler dog fortsat lidt jordarbejde, inden den nye amfiteater er helt klar.

Men det er "aktivisterne" fra Vesterlunds aktivitetsgruppe Claus og Charlotte Wangel samt Rebekka og Torsten Rye Petersen helt på det rene med og der er allerede lagt planer for at få det sidste klaret, så alt er klart til indvielsen.

Det er også aktivitetsgruppen, der både har udviklet idéen, planerne og sørget for, at de er blevet ført ud i livet. At Torsten Rye Petersens virksomhed "Røbæk Tømrer & Snedkerforretning" er den, der har udført arbejdet på multihuset, har givet anledning til lidt snak i byen.

Større er byen ikke.

Annonce

Penge lugter ikke

”Pecunia non olet”, eller underforstået: penge lugter ikke af lort.

I bredere forstand betyder det, at det er ligegyldigt, hvor pengene kommer fra. Bare de kommer.

Det siges oprindelig at stamme fra det svar, den romerske kejser Vespasian gav sin søn Titus. Sønnen havde bebrejdet faderen, at han som kejser indførte en afgift på anvendelsen af de offentlige toiletter.

Det havde ellers været gratis og blev betragtet som en "menneskerettighed" for selv slaver.

Pengene var blandt andet med til at finansiere opførelsen af Roms multihus "Colosseum".

"Pecunia non olet"

Men der var også megen snak og bysladder i antikkens Rom, hvor forbilledet på multihuset så at sige er hentet. Der er et stykke vej fra romernes Colosseum til aktivitetspladsens nye multihus, lige som der er et stykke vej fra Rom til Vesterlund.

Der er dog også lighedspunkter. Begge dele er gaver til borgerne. Colosseum var en gave fra kejser Vespasian og blev fuldført af hans søn og efterfølger Titus i år 80 efter en byggeperiode på 10 år.

Multihuset I Vesterlund er også en gave, idet den er delvist finansieret af de midler, der blev givet i kompensation for de ti vindmøller, der er rejst langs motorvejen. Også det er et lighedspunkt, idet allerede Vespasian vidste, at penge ikke lugter.

"Pecunia non olet" var i hvert fald det, han svarede sin søn Titus, da denne bebrejdede ham, at han indførte afgift på brug af offentlige toiletter.

I øvrigt er det nye multihus uden toilet. Det var oprindeligt med i planerne, da aktivitetesgruppen sendte planerne ind til Vejle Kommunes konkurrence om "Den store idé". Den vandt gruppen ikke, så pengene blev væsentligt færre end håbet.

Alligevel står multihuset nu klar til brug for alle interesserede. Men de lugtfrie penge fra vindmøllerne rækker ikke. Projektet er kun muligt i kraft af lokale, anonyme sponsorer.

Projektets regnskab er ikke afsluttet, men Torsten Rye Petersen har en forudanelse om, at også han kommer til at figurere på listen over sponsorer.

Der er en del finesser indbygget i multihusets amfiscene. En af dem er, at adgangen til scenen kan foregå via en halvvæg, der kan skubbes frem fra depotrummet bag scenen, som Charlotte Wangel og Torsten Rye Petersen her demonstrerer. Foto: Børge Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce