Annonce
Give

Se alle billederne: 'Ej ej ej!' - og så blev hovedet skilt fra kroppen

Give-Egnens Museum afholder sommeraktivitet, hvor børn skal leve som i gamle dage. I dag slagter de høns. Foto: Søren E. Alwan
Give-Egnens Museum inviterer hvert år børn i alderen seks til 14 år på sommerferie i tre dage, hvor de skal leve som hedebondefamilien i begyndelsen af 1900-tallet.
Annonce

Give: 48 store øjne fulgte med i gru, da en høne fik skilt kroppen fra hovedet med et øksehug. "Ej ej ej," sagde pigerne, mens en modig gut spurgte: "Må jeg prøve?". Men til trods for hønens krampetrækninger var kræet dødt. Det måtte lade livet for de 24 børn, der er flyttet ind i begyndelsen af 1900-tallet på Give-Egnens Museum.

- Vi er fremmedgjorte fra, hvor vores mad kommer fra, og det vil jeg gerne lære dem om på en sund måde. Det er selvfølgelig voldsomt at slå hønen ind mod en sten og at hugge hovedet af, så jeg prøver at forklare, hvad der sker og hvorfor undervejs, for at det bliver en god oplevelse, forklarer Karen Marie Ravn, der er ansvarlig for museets sommerferieaktivitet.

Børnene er både fascinerede og afskyr slagtningen. Blodet drypper og luftrøret hænger synligt ud af halsen, men børnene er nysgerrige og vil vide, hvorfor hønen stadig bevæger sig, og hvad det er, der hænger ud af kroppen. Selvom det er de færreste i gruppen, der har set en høne blive slagtet, er nogle udmærket klar over, hvorfor man gør det.

- Man kan få nuggets ud af hønen, forklarer en pige resten af gruppen.

Man kan få nuggets ud af hønen.

Nutidsbarn på besøg i 1900-tallet

Annonce

Pivede børn

Museet inviterer hvert år børn i alderen seks til 14 år på sommerferie i tre dage, hvor de skal leve som hedebondefamilien i begyndelsen af 1900-tallet. Altså i en tid uden skærme, men med masser af arbejde og flid. Det har 6-årige Frida Flensborg glædet sig til at prøve længe.

- Jeg har ønsket at prøve det i lang tid. Min søster var med sidste år, og siden har jeg glædet mig til, at jeg også skulle være med, for det er sjovt at lære om gamle dage, siger hun.

Give-pigen er da heller ikke bleg for at være med og hjælpe til med at gøre den døde høne klar til middagsbordet. Faktisk tager hun ansvaret for at rive fjer og dun af den skoldede høne, mens andre piger trækker sig væk fra den døde høne.

- Det er da ingen sag. De andre er bare pivede, udbryder hun under arbejdet.

Annonce

Sjov tvangsferie

Ikke alle er lige begejstrede for dagens projekt. Seks-årige Maja Mikkelsen er en af de piger, der rykker sig væk fra hønen, og hun vil helst hverken se eller røre ved hønen. Men alligevel er hun nysgerrig og indrømmer da også, at den døde høne ikke er det værste ved oplevelsen.

- Det værste var, da hun (Karen Marie Ravn, red.) slog hønen ind på en sten, så den blev bevidstløs, siger hun.

Maja Mikkelsen har ikke selv valgt at bruge begyndelsen af sin sommerferie på Give-Egnens Museum, men begge hendes forældre arbejder og har derfor meldt hende til sommeraktiviteten, forklarer den seks-årige pige, og selvom hun nogle gange synes, det er kedeligt at sidde stille og høre om gamle dage, er hun alligevel glad for at være med. Det er Frida Flensborg også. Så glad, at hun allerede på andendagen har lagt planer for næste sommerferie.

- Næste år kommer jeg igen, smiler hun.

Hønen måtte lade livet for de 24 børn, der bruger tre dage af sommerferien på at leve som i begyndelsen af 1900-tallet. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

VB siger farvel til forsvarsspiller

Vejle

Smittetrykket ligger stabilt i Vejle: Det ser værre ud på den anden side af kommunegrænsen

Annonce