Annonce
Vejle

Se alle billederne: Ild, røg og vandsprøjt til læreren i Bamses Brandskole

Børnene lærte om brandtrekanten - det er der skal en brand - ilt, brandbart materiale og varme. Fjerner man ilten fra branden i gryden, slukkes ilden. Men husk også at slukke for komfurets blus. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
De senest uger har 3. årgang på kommunens skoler været en tur i brandskole til stor glæde for børn og brandmænd. Håbet er, at børnene bliver klogere på brandsikkerhed med en dag, de husker.
Annonce

Vejle: Lærerne har stillet sig frem på række. Dagen er ved at lakke mod enden for Bamses Brandskole, men til sidst skal der bruges et modigt barn. Det skal gerne være et artigt en af slagsen, påpeger brandmand Jacob Pedersen. E

t hav af hænder ryger i vejret, men til sidst er det Malou Eskildsen fra Kirkebakkeskolen, som bliver valgt ud.

- Hvem er dem, er din lærer?, bliver hun spurgt, hvorefter hun går over til Merete Laursen, der underviser Malous klasse i matematik, musik og natur/teknik.

- Nu får du mulighed for at give din lærer en ordentligt omgang vand. Vi har 100 liter i tanken, som du må skyde af, får Malou Eskildsen at vide, hvorefter hun får brandslangen i hånden og bliver instrueret i at bruge den.

Et prøveskud i en anden retning viser, at der er et vis tryk på vandet til stor overraskelse for elever og lærer, der ikke ved, hvordan de helt skal reagere ovenpå nyheden. Nogle - navnligt børn - er ellevilde af begejstring, mens andre er forbløffede og ikke ved, hvilken grimasse der passer.

Når alarmen går på brandstationen under brandskolen, har Kasper Bjørnager Gregersen (t.v.t) og Jacob Pedersen (i glashuset) lært, at de skal være stille og lade børnene se, hvordan det foregår, når det virkelig gælder. Tre gange i løbet af brandskolens undervisning i år, er det sket. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Vigtig viden

Stemningen har fået et nøk opad i de seneste to uger, hvor Bamses Brandskole har fundet sted på brandstationen på Norgesvej.

Her har over 1300 børn fra kommunens 3. klasser været forbi for at se, hvordan det foregår på en brandstation. og ikke mindst for at lære, hvordan man forebygger og håndterer brande.

- Jeg synes, det er sjovt, og hvis vi kan påvirke de unge i en tidlig alder, og de kan lære noget, så er det det værd, siger Jacob Pedersen, der er en af de tre brandmænd, som har stået for undervisningen i løbet af de to uger.

- Lærer børnene bare 10 procent mere, så er viden, de ikke havde før, og det kan vise sig, at det bliver vigtigt en dag, tilføjer Kasper Bjørnager Gregersen, der sammen med Jacob Pedersen danner dagens brandmandsduo.

Og noget tyder på, at børnene har taget læringen med hjem fra skoledagene, forklarer Jacob Pedersen, som i løbet af årene har hørt fra børnenes forældre.

- Jeg har hørt fra nogle, som - ment for sjovt - næsten synes, at det er træls, for så skal de til at vise, hvor brandalarmerne er placeret, og hvor mange de har, ligesom de får at vide, at de skulle være opmærksomme på stearinlys. Men for mig er det det hele værd, for så har børnene fået noget med, siger han.

Annonce

Fyr og flamme

I løbet ad dagen har de to brandmænd underholdt på den opstillede scene på brandstationen, hvor de tager udgangspunkt i ting og situationer, hvor man skal være opmærksom på i hjemmet. Hvad kan skabe en brand, hvordan sikrer man sig, og hvordan skal man agere, hvis uheldet er ude.

Den komiske duo får flere gange børnene op fra bænkene af iver og spænding, som når den klodsede Jacob overser røgen i hjemmet og ikke ved, hvad han skal ringe.

Løsningen kommer børnene med. 1-1-2 skråler de, som er det en slagsang, og det går igen flere gange i løbet af dagen. For senere går turen uden for, hvor de bliver eksperimenteret og lært om ild.

Friturebrande slukkes med grydelåg og CO2-slukkerne kommer i brug, da de skal slukke en mindre gasbrand.

Da spørgsmålet lyder, hvorvidt Jacob Pedersen skal stikke ild til en metalspand af en bil fyldt med halm, og får han et højt, samstemmende ja fra de omkring 100 børn. Selvom de har respekt for ilden, ved de godt, at der er styr på den, og at de er i trygge hænder.

Brandbilen ankommer, hvorefter brandmændene slukker ilden. Så er tid til sidste forsøg, hvor Malou Eskildsen må give sin lærer, Merete Laursen, en tur med brandsprøjten.

På den midlertidige scene på brandstationen underviste Kasper Bjørnager Gregersen og Jacob Pedersen, som henholdsvis den kløgtige og den klodsede. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Van(d)vittig afslutning

Malou Eskildsen sætter sig til rette, imens stemningen stiger et par grader.

- Stooooop, råber Kasper Bjørnager Gregersen og viser med afværgende armfagter, at der er noget galr.

- Vi er desværre løbet tør for tid, så vi når det desværre ikke, siger han på humoristisk vis, imens stemningens klimaks daler, og lettelsen indfinder sig hos Merete Laursen.

Som et plaster på såret får børnene frokost og brandhjelme, inden dagens læring opsummeres på scenen, hvor det afsluttes med blinklys-is.

Trods den van(d)vittige episode er der forsoning mellem Merete Laursen og Malou Eskildsen, da avisens udsendte efterfølgende spørger ind til oplevelsen.

- Jeg var lidt nervøs, for jeg havde ikke forventet, at det var det, jeg skulle. Jeg ville ikke have gjort det, så ville jeg prøve at ramme ved siden af, lyder det uskyldigt fra Malou Eskildsen - en kommentar, som næsten smelter lærerhjertet.

- Ved du, hvad brandmændene sagde til mig? Hvis jeg havde fået så meget vand i hovedet, så ville jeg næsten kunne svømme væk derfra, så det var godt, du tænkte, at du ikke ville det, forklarer Merete Laursen på pædagogisk vis med en smule overdrivelse.

Og ja, de 100 liter vand i brandbilens tank kan vist også bruges til bedre formål. Det kan ingen elever i kommunens 3. klasser næppe være i tvivl om oven på de sidste to ugers brandskole.

Der blev givet en masse knockles og highfives til hverdagens helte, og børnene var helt med på den ide. Foto: Yilmaz Polat
Malou Eskildsen fik mulighed for at sprøjte sin lærer, Merete Laursen, med 100 liter vand. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Først tages der sigte. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Stoooooop, råber Kasper Bjørnager Gregersen. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Tiden er gået, og vandsprøjtet endte som en fuser til stor lettelse for Merete Laursen (i mørkeblå regnjakke). Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Efter brandskolens store show var der smil på læberne hos Merete Laursen og Malou Eskildsen, som begge havde haft en god dag. - Sjovere end en almindelig skoledag, konstaterede Malou Eskildsen. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Lidt fritureolie på flammerne... Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Og så blusser branden op. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
CO2-slukkerens indhold er -79 grader celsius. Derfor skal man ikke nærme sig pulveret. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Det er 20. gang, at der bliver afholdt Bamses Brandskole. Undervisningen står Trekantbrand i Vejle for. Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Yilmaz Polat
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Yilmaz Polat
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Foto: Gustav Roesbjerg Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Husk at sortere: Eksplosion i skraldebil skyldtes gasflasker

Annonce