Annonce
Jelling

Se alle billederne: Vikingerne indtog Jelling

Henrik og Anette Dahl har været vikinger i 30 år og til vikingemarkedet i Jelling laver de blandt andet opvisninger på heste. Foto: Søren E. Alwan
For 12. gang kunne man i weekenden opleve vikingemarked ved højene, og de besøgende fik både lov til at smage, dufte og overvære, hvordan en ægte viking lever.
Annonce

Jelling: Selvom sommeren ikke viste sig fra sin bedste side, havde flere mennesker fundet vej til Jelling og vikingerne i weekenden.

Pladsen foran Kongernes Jelling var forvandlet til en lille landsby af telte, bålpladser, dyr og mennesker. Overalt kunne man dufte røgen fra bålet, høre hamren fra smeden, smage den helstegte pattegris og se folk danse til musik ved langhusene.

Traditionen tro var der vikingemarked i Jelling, og det er ifølge formanden for Foreningen Vikingemarked ved Højene, Bjarne Madsen, en helt særlig begivenhed.

- Vikingemarkedet i Jelling er ikke et salgsmarked, men et formidlingsmarked, og det gør oplevelsen meget autentisk. Vi har en trofast skare som kommer hvert år, og de lever sig meget i det, så det hele føles meget ægte og levende for de besøgende, siger han.

Vikingemarkedet forløber over to dage, og i år lagde 3500 gæster vejen forbi.

På vikingemarkedet kunne børn få lov til at slås med ægte vikinger i en helt særlig krigerskole.Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Høvdingen fra Jelling

Alle vikingesamfund skal have en høvding, og det har Jelling Vikingemarked også. Han hedder Henrik Dahl og kommer endda fra Jelling. Sammen med sin kone Anette Dahl har han vikinger og vikingetiden som sin store passion.

- Vi har været vikinger i 30 år, og det er blevet en livsstil for os. Hele sommeren bruger vi på forskellige vikingemarkeder rundt i Danmark, siger Henrik Dahl.

Parret har sammen med deres børn været en del af vikingemarkedet i Jelling siden 2010, og i 2012 blev Henrik Dahl udnævnt til høvding ved et særligt ting på markedet.

Det er vigtigt for parret, at alt er autentisk, når de er på vikingemarkeder, og derfor ligger der også meget arbejde bag.

- Vi syr alt vores tøj selv, og vi farver det med farvestoffer fra planter. Vi har også selv syet og bygget de telte, vi bor i på markederne, siger Anette Dahl.

Det er blandt andet vikingernes håndværk og deres spændende historie, som imponerer parret.

- Alt det, vikingerne kunne med at lave smykker, beklædninger og håndværk, er meget fascinerende og deres historie er så spændende, siger Henrik Dahl.

Derfor nyder parret også at bo i Jelling, som er særlig forbundet med vikingerne.

- Det er fedt at bo her, fordi man ved, at vikingerne har været her, og derfor er Jelling Vikingemarked også ekstra særligt for os, siger Anette Dahl.

Annonce

Træværk og varm metal

Overalt på markedet finder man telte, hvor vikingerne er i gang med at lave hver deres særlige håndværk. Nogle brygger mjød, andre laver pileflet, og på en lille plads er vikingekrigere i gang med et særligt kampshow.

Ved et lille telt sidder 44-årige Torben Sønderskov fra Gadbjerg. Foran sig har han et fladt stykke træ, og med rolig og præcis hånd runder han kanterne af med en mejsel. Inden længe skulle træstykket gerne forvandle sig til et kompas - eller solur, som vikingerne brugte.

- Jeg er kun træhåndværker på hobbyplan, men håndværket fascinerer mig, og jeg forbyder mig meget i det, siger Torben Sønderskov, som nyder det sammenhold, der findes på vikingemarkedet.

Det sammenhold er Peter Lundgaard fra Kolding også glad for. Han står et stykke fra Torben Sønderskov og er i gang med et lidt varmere stykke arbejde. Han er smed, og med en stor hammer er han i gang med at forme en pølsevender.

- Jeg er godt nok kun smed i min fritid, men jeg er meget fascineret af, hvordan man ved hjælp af ild kan forme et så hårdt materiale, og så nyder jeg at komme på de her vikingemarkeder, siger Peter Lundgaard, som har sit første besøg på Jelling Vikingemarked.

Peter Lundgaard er vikingesmed og er her i gang med at forme en pølsevender. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Endnu en succes

Arrangørerne og de 170 deltagere kan nu se tilbage på endnu et succesfuldt vikingemarked i Jelling.

- Vi er rigtige tilfredse, og det er deltagere og gæster også. Vejret var ikke så godt lørdag, men søndag var god, og derfor kom der rigtig mange gæster forbi den dag, siger Bjarne Madsen, formand for Foreningen Vikingemarked ved Højene.

De besøgende på vikingemarkedet kunne få lov til at smage noget af det mad, som også blev spist i vikingetiden. Det var blandt andet fladbrød og helstegt pattegris. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce