Annonce
Hedensted

Se billederne af naturen ved Vejle Fjord: Det forslugne hav æder af stranden og skrænterne

Erosion, skrænter ved Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov
Havets erosion på vores kyster kan sammenlignes med et kæmpe entreprenørarbejde, skriver Jacob Iskov.

År ud og år ind arbejder havet uophørligt på at flytte rundt på de materialer, som vores strande og kystnære skrænter er bygget op af.

Oftest foregår det forholdsvist stille og roligt, men uafladeligt sikkert. Ethvert bølgeslag ind på stranden efterlader et større eller mindre aftryk - en begyndende transformation.

Men når havet viser tænder og bølgerne brager ind mod kysterne, sker der store ændringer. Havet æder sig simpelthen ind på stranden og skrænterne og flytter rundt på stort og småt, sand, grus, sten, ler, planter og træer - i værste tilfælde også på vi menneskers boliger og ejendom.

Annonce

Man kan på en måde sammenligne havets erosion med et kæmpe og uendeligt entreprenørarbejde, som graver og flytter rundt på materialerne - som fjerner materialer fra ét område og til gengæld bygger op andre steder. Alt, hvad havet æder ét sted, bliver aflejret og efterladt andre steder. Så på en måde agerer havet også flyttefirma.

Erosion, skrænter ved Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov

I Danmark er vi så heldige at have cirka 7500 kilometer kyststrækning, som vi elsker og derfor passer rigtig godt på ikke at spolere. Det er de fleste steder en næsten uberørt natur, hvor vi kan opleve naturens store kræfter - hvor vi kan fornemme vores lidenhed i det store spil - hvor tiden sættes i slow motion - og hvor vi for en tid kan glemme hverdagens travlhed. Men samtidig bliver vi mindet om, hvad naturens kræfter kan udrette og gøre af skader på landskabet - vi ser jo direkte, hvor meget havets erosion kan ændre på kysten. Og når vi oftere og oftere i medierne hører om ekstreme vejrforhold som storme, skybrud, stormfloder og dertil hørende voldsomt højvande, kan man godt blive ekstra nervøs på kysterne vegne.

Erosion, skrænter ved Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov

Næsten dagligt går jeg tur langs stranden her på nordsiden af Vejle Fjord, hvor kysten skifter mellem flade sandstrande, strandenge med siv og tagrør, strande med store sten, skov næsten helt ned til vandkanten og lave, høje og stejle skrænter. Og hvor er det herligt at opleve en så varieret kyststrækning.

I den sidste tid har jeg bevidst opsøgt de strækninger, hvor landet rejser sig fra havet og danner store og stejle skrænter. Og dér blev jeg virkelig mindet om, at også ved Vejle Fjord æder havet af strand og skrænter.

Jeg kunne for eksempel konstatere, at en sti øverst på skrænten i Bankehave på vej mod Fakkegrav, siden jeg gik der sidst, var skredet ned på stranden og i havet.

Erosion, skrænter ved Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov

Flere store træer var væltet ned og lå nu på stranden, fordi grus og ler i skrænten var eroderet bort og derved havde blotlagt træernes rødder, som derpå ikke længere kunne fastholde træerne.

Nogle steder stod træerne stadig oprejst øverst på skrænten, mens rødderne hang som lange blækspruttearme ned mod vandet og varslede fald ved næste storm og højvande.

Nogle steder stod træerne stadig oprejst øverst på skrænten, mens rødderne hang som lange blækspruttearme ned mod vandet og varslede fald ved næste storm og højvande.

Når jeg stod nede på stranden og kiggede op mod rødderne og deres skyggebillede på skrænten, fik jeg de herligste associationer til det grønlandske sagn med billedet af havets moder med den lange, uredte og indfiltrede hårpragt.

Erosion, skrænter ved Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov

På en strækning ude langs Rohden Skov havde havet eroderet i skrænten så tilpas, at et stort træ lige så stille og roligt var gledet ned ad skrænten og nu stod stolt og rankt i vandkanten. Flot. Men det overlever næppe.

Og på de høje skrænter mellem Fakkegrav og Rosenvold håber svalerne på, at deres hulereder inde i skrænten er der også til næste år.

Erosion, skrænter ved Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov

Også jeg håber i mit stille sind, at havet undlader at æde sig ind på netop disse skrænter. Men jeg må nok også bare erkende, at havets erosion er en del af naturens gang og ingen ende tager!

Annonce
Vejle For abonnenter

79-årige Nancy faldt og fik ikke hjælp i 40 minutter, men plejehjemsleder afviser, at der blev begået fejl: 'Vikaren havde travlt med at smøre mad - hun gjorde ikke noget forkert'

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Manglende tider, trælse køreture og lange køer gør det nærmest umuligt at blive testet: 'Hvis ikke man er syg, inden man kommer ind, så bliver man det af at stå i kø udenfor i så lang tid'

Erhverv For abonnenter

Familieejet virksomhed præsterer stort millionoverskud: - Vi forbereder os på endnu en travl periode

Alarm 112

Aggressiv bilist blev stiktosset på parkeringsvagt: Kastede med madvarer og skældsord

Erhverv

Rørte virksomhedsejere modtog pris: - Vi er så heldige at have vind i alle sejl i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Hedensted For abonnenter

Posen er rystet voldsomt i fordeling af poster i det nye byråd: Kun én beholder sin formandspost

Kultur

Sommerspil fejrer 50-års jubilæum næste år: Søger skuespillere, sangere og dansere i alle aldre - også "gamle"

Alarm 112

Eksplosioner og gift i landsbyhave: Kendt ægtepar ramt af groft hærværk gentagne gange

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

Vejle

Borgerne i Sandvad er skuffede: Det er ikke godt nok Mattias Tesfaye

SYNSPUNKT For abonnenter

Efter det bitre opgør mellem de gamle venner i Vejle Byråd: 'Skulle jeg pege på Martin, fordi vi var venner? Den slags kammerateri hører fortiden til'

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Selvfølgelig er en statue af den største danske spiller nogensinde en god ide

Annonce