Annonce
Vejle

Se billederne: Nu bliver den nye svømmehal fyldt med vand

Tre slanger lader i 10 dage vandet løbe ned i DGI husets nye konkurrencebassin, der fyldes op med 2160 kubikmeter vand. Foto: Mette Mørk

2,1 millioner liter vand er disse dage ved at løbe i DGI Husets nye 50-meter-bassin, som er klar til indvielse om godt en måned.

Vejle: "Du må nok hellere ringe til Trefor og sige, at der ikke er brud på en vandledning."

Opfordringen kom fra projektleder Jonas Flyvholm forleden, og forsyningsselskabet blev glad for opkaldet fra DGI Husets direktør, Roland Christiansen.

For vandforbruget i DGI Huset er steget betragteligt, siden husets teknikere åbnede for tre forskellige haner onsdag i sidste uge. Siden har vandet fosset ud af slanger, der alle lander i husets nysamlede og godt 50 meter lange svømmebassin.

- Det tager 10 dage at fylde bassinet, så jeg regner med, at vi kan lukke for hanerne på et tidspunkt i løbet af weekenden, fortæller Jonas Flyvholm fra Vejle Kommune.

Godt 2,1 millioner liter vand - eller præcist 2160 kubikmeter - kræver det at fylde det to meter dybe bassin, og den vandregning løber op i en kvart million kroner.

Annonce

Det koster 2,2 millioner kroner om året at drive den nye svømmehal. Det dækker alt lige fra rengøring og livreddere til vand og varme.

Roland Christiansen, direktør i DGI Huset Vejle
Torsdag manglede der fortsat adskillige centimeter, før vandstanden når de to meter. Det forventes at ske i weekenden. Foto: Mette Mørk

Lunkent vand i bassin

- Vi kommer ikke koldt vand i bassinet. Den ene slange er tilsluttet en hane ovre i hal fire, og en af de to andre løber nede fra en brandhane i kælderen. På den måde stiger temperaturen, mens vandet løber i de lange slanger, fortæller Jonas Flyvholm.

Ved hanen er vandet omkring 10 grader koldt, og så stiger det et par grader i slangerne, mens det også stiger et par grader i løbet af et døgn i bassinet. Men når vandet skal benyttes af svømmere og badegæster om en god måned, skal det varmes op til mellem 26 og 27 grader.

Det nye bassin bliver udstyret med en LED-stribe, så svømmere kan konkurrere mod sig selv på et par af banerne, og så sættes der videokameraer op, så træner kan se svømmernes teknik under vandet. Foto: Mette Mørk

Klar til indvielse

Endnu er der ikke klor i vandet. Det kommer der først, når det er fyldt op, og det er testet, om det nye vandbehandlingsanlæg fungerer tilfredsstillende. Det hele skal være klar til indvielsen lørdag 22. september.

- K.G. Hansen & Sønner A/S afleverede byggeriet for tre uger siden, mens leverandøren begyndte at samle bassinet for fem uger siden og afsluttede arbejdet i søndags med at montere startskamlerne. Det er kun den sidste byggefinish, vi mangler. Det er den lange rist her på tørområdet, fuger omkring et par vinduer og en liste under en dør. Det er kun småting, fortæller projektlederen.

Bassinet i DGI Husets gamle bassin er støbt i beton og beklædt med klinker. Det nye bassin består af en fire milimeter tyk membran, der er spændt på en stålramme. Dermed kan teknikerne gå rundt om hele bassinet og hurtigt finde en lækage, der let kan repareres. Foto: Mette Mørk

Ingen ekstra penge

Økonomisk er svømmehallen også nået i land, selvom det begyndte skidt. Da kommunen åbnede licitationskuverterne i sin tid, var det laveste bud tre millioner kroner højere end de afsatte cirka 31 millioner kroner. Men Jonas Flyvholm har alligevel ikke haft behov for at søge byrådet om en tillægsbevilling, og det bliver heller ikke nødvendigt.

- Vi havde held til at købe vandbehandlinganlægget billigere end beregnet og købte også bassinet tidligere til en god pris. Samtidig har vi ikke rørt de penge, der er sat af til uforudsete udgifter. Så vi er kommet i mål uden ekstra bevilling, konstaterer han med tilfredshed i stemmen.

DGI huset har netop sat dato for indvielsen, og direktør Roland Christiansen glæder sig til at byde vejlenserne indenfor i det store og lyse byggeri. Foto: Mette Mørk

Gamle del lukker til marts

Uheld har byggeriet dog ikke været forskånet for. I hulrummet over den nye endegavl er der installeret et stort ventilationsanlæg, hvis fire dele vejer 10 ton til sammen, og installationen gik ikke som forventet.

- Den mobilkran, der skulle løfte det ene ventilationsanlæg på plads, tabte det ned over to af de andre. Det vejer 2,5 ton og røg ud af kranen. Men vi nåede at bestille nye anlæg, så det har ikke forsinket byggeriet, fortæller Jonas Flyvholm, som glæder sig over, at al ventilation er indbygget i bygningens mure og derfor er usynlige.

Uheldet er nu en sag for forsikringsselskaberne, og imens glæder DGI Husets direktør, Roland Christiansen, sig over den lyse, moderne og indbydende svømmehal, han snart kan byde vejlenserne velkomne i.

- Når det nye bassin er kommet godt i drift, og alle børnesygdomme er kureret, lukker vi 1. marts den gamle svømmehal ned for at renovere den og bygge den om, så vi ultimo 2019 får en svømmehal, der er "state of the art", konstaterer direktøren.

Vandet løber fra hver af de tre slanger, som opvarmes let på den lange vej fra hane til bassin. Foto: Mette Mørk
Det nye bassins banetov kan trækkes ned i store vandtætte sække, der hænger nedenunder svømmehallens betondæk. Foto: Mette Mørk
Det nye 50 meter bassin er reelt længere end de 50 meter, der benyttes til konkurrencesvømning. Det skyldes, at en midterbro kan køres ud på midten og dele bassinet i to 25 meter lange bassiner. Foto: Mette Mørk
Ny svømmehal i DGI huset Vejle er over 10 dage ved at blive fyldt. Foto: Mette Mørk
Ny svømmehal i DGI huset Vejle er over 10 dage ved at blive fyldt. Foto: Mette Mørk
Ny svømmehal i DGI huset Vejle er over 10 dage ved at blive fyldt. Foto: Mette Mørk
Ny svømmehal i DGI huset Vejle er over 10 dage ved at blive fyldt. Foto: Mette Mørk
Ny svømmehal i DGI huset Vejle er over 10 dage ved at blive fyldt. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce