Annonce
Vejle

Se billederne: Skyttehushaven strålede til genindvielsen

Historiens vingesus var til at tage og føle på ved havens genindvielse. Med hjælp fra Ungdommens Teater havde også det tidlige 1900-tals borgerskab fundet vej til Skyttehushaven lørdag. Foto: Michael Svenningsen
Efter flere års arbejde blev Skyttehushaven lørdag genindviet. Hundredevis af mennesker var mødt op for at gå på opdagelse i den historiske have, der strålede mere end længe.
Annonce

Vejle: Det kunne ikke have været skrevet bedre. Solen begyndte at titte frem bag skydækket, netop som den revitaliserede Skyttehushave officielt blev genindviet lørdag eftermiddag.

Hundredvis af mennesker var på plads, Dannebrog vajede over trækronerne, og åbningens første taler, borgmester Jens Ejner Christensen (V), brugte netop lejligheden på at henvise til havens historiske rolle som folkeligt samlingspunkt.

- I 1915 åbnede Skyttehushaven for almenheden, og i dag er haven igen klar til at lede folk ud af Vejle og ind i en anden, romantisk verden, lød det blandt andet fra borgmesteren, som også fik anerkendende nik med fra det tidlige 1900-tals fineste borgerskab, der - med hjælp fra Ungdommens Teater - var trådt ud af historiebøgerne og dumpet ned i 2019.

Med sig på scenen havde borgmesteren direktøren fra A.P. Møller Fonden, Henrik Tvarnø, der roste håndværket bag projektet, som han ikke tøvede med at kalde "et lille stykke danmarkshistorie".

Fonden har støttet ombygningen med 25 millioner kroner, og der vil være brugt knap 40 millioner kroner i alt, når alt står færdigt næste år.

- Projektet er et yderst vellykket eksempel på at skabe sammenhæng mellem natur og by, sagde Henrik Tvarnø, inden Skyttehushaven blev erklæret for genåbnet med tre kanonbrag, som traditionen foreskriver.

Det har været vigtigt for os, at naturen forblev i fokus, og det ikke kom til at ligne enhver grundejerforening med legeplads og røde plastikfigurer rundt omkring. I stedet har vi lagt op til, at de mindste kan få glæde af krat, huler og vand. Det hele skal gerne spille sammen.

Camilla Jørgensen, projektleder, Vejle Kommune

Annonce

Respekt for haven

Åbningstalerne foregik fra ét af Skyttehushavens mest iøjnefaldende nye elementer. Scenen, der - med arkitektonisk snilde - giver udsigt til og leder øjnene mod fjorden, der bugter sig afsted i baggrunden. Til gengæld betød det megen buskads, der er blevet fjernet, at det blæste usædvanligt godt til fra fjordsiden.

Med en hånd på hat og briller forblev humøret dog højt blandt de fremmødte, da Jelling Big Band gik til instrumenterne, og publikum med musik i baggrunden kunne slænge sig på græsplænen med årets - måske - første ispind i hånden.

Heriblandt Helle Elling, 49, og Betina Østergaard, 43, som havde halvdårlig samvittighed over at sidde på det nysåede græs.

- Det er næsten en skam, når det skal have lov at vokse, og man kan undre sig over, at de har fjernet bænkene nede ved vandet. Overordnet set er det utroligt flot. Scenen er smuk, og det er respektfuldt, at haven stadig er meget genkendelig. Når man læser om en storstilet ombygning, kunne man jo godt frygte, at de havde lavet det hele om, siger Helle Elling.

Hun var én af mange fremmødte, der fremhævede Skyttehushaven som et yndet udflugtsmål gennem mange år.

Annonce

Bløde overgange i landskabet

Endnu mangler det sidste inventar, før Skyttehushaven anno 2019 står helt færdig. En måneds tid - og så skulle de sidste bænke og blomster og møblement være på plads, lyder det fra Camilla Jørgensen, der er projektleder hos Teknik & Miljø i Vejle Kommune.

- Det har været vigtigt for os, at naturen forblev i fokus, og det ikke kom til at ligne enhver grundejerforening med legeplads og røde plastikfigurer rundt omkring. I stedet har vi lagt op til, at de mindste kan få glæde af krat, huler og vand. Det hele skal gerne spille sammen, siger hun.

Ambitionen var fra starten at trække fjorden tættere på og skabe bløde overgange i landskabet.

En målsætning, som borgmester Jens Ejner Christensen mener, er i tråd med Vejles profil som en by, der fletter natur og kultur.

- Forvandlingen af Skyttehushaven er også et billede på byen, der har forandret og udviklet sig - med respekt for historien. Jeg er sikker på, at det her betyder, at folk kan bruge haven til at mødes på nye måder ligesom i gamle dage, siger borgmesteren.

Ved vandet stod den på leg med badedyr, stangtennis og sæbebobler. Her er det Janne Bielefeldt Nielsen på fem år, der er i gang. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce