Annonce
Vejle

Se billederne: Vejlensere mødte Den Hvide Dame

Den hvide dame gemte sig i tunnelen i Nørregade. Der findes mange forskellige fortællinger om netop dette form for spøgelse i Danmark. Hun er klædt i hvidt, er blevet svigtet af sin elskede og har i visse historier også mistet sit nyfødte barn. Foto: Mette Mørk

Halloween i Vejle er bygget op om gamle folkemundefortællinger. Lørdag eftermiddag fulgte en gruppe vejlensere i hælene på citychefen, der fortalte spøgelseshistorierne.

Vejle: På Vejle-egnen har man ikke kun haft én hvid dame, man har hele tre hvide genfærd. Et ved Albuen, et i Grejsdalen og et på Tirsbæk Slot.

Hvis du altså tror på sådan noget med spøgelser og gamle vandrehistorier. Lørdag eftermiddag havde chef for City Vejle, Marianne Jeppesen, og Vejle-vægterne Børge Juul og Mogens Lützen taget en gruppe på cirka 30 personer med på en vandring i netop disse historier, som faktisk også er årsagen til, at det har spøgt i Vejle både fredag og lørdag.

- Der er ikke mange, som ved det, men her i Vejle fejrer vi altså ikke halloween som en amerikansk ting. Vores halloween har rødder i vore egne folkemundefortællinger her fra Vejle, fortalte Marianne Jeppesen, der selv var sminket til ukendelighed.

Halloween blev skudt i gang fredag og fortsatte lørdag. Til den første såkaldte nattevandring havde citychefen omkring 100 deltagere med på tur, og lyden af spøgelseshistorierne havde haft svært ved at nå ud til de mange deltagere.

Deltagerne lyttede ikke blot. For undervejs på ruten gennem byen stødte deltagerne på nogle af de karakterer, som er beskrevet i de gamle fortællinger.

Halloween

Halloween er en amerikansk-irsk skik forbundet med stærk overtro.

Traditionen kom angiveligt til USA sammen med efterkommere af de hedenske keltere.

Det kaldes halloween, fordi det er aften før allehelgensaften, All Hallows Eve. Og det er den 31. oktober.

Kilde: Historienet.dk

Fem folkemundefortællinger fra Vejle blev vækket til live fredag og lørdag i anledning af halloween, som City Vejle holdte for tredje år i streg. Foto: Mette Mørk

Den Hvide Dame

Ved Føtex i Nørregade stoppede Marianne Jeppesen gruppen, og inde i tunnelen stod Den Hvide Dame, som skulede olmt mod gruppen. Deltagerne besvarede de onde blikke ved at knipse en masse billeder af damen.

- Om Den Hvide Dame i Grejsdalen fortælles det, at det var en ung pige, som blev svigtet af sin elskede, og derfor tog hun sit eget liv. Hun går nu igen. I Grundet Skov kan man derfor møde en hændervridende kvinde, der sukker og græder, fortalte citychefen.

Og det er omtrent den samme historie, der går igen om to andre hvide damer på Tirsbæk Slot og Albuen. Det er citychefens egen historieinteresserede far, som har været i Vejle Stadsarkiv for at grave de gamle, bloddryppende fortællinger frem. Og uhyggen faldt i god smag.

- Vi syntes, det lød spændende med at høre om Vejles gamle fortællinger. Halloween er noget, som vi kan samles om i den mørke tid, sagde Birgitte Schmidt, som havde taget sine to børn med på vandringen.

Det er tredje år i rap, at City Vejle holder halloween, og Marianne Jeppesen håber, at den store opbakning fortsætter de næste mange år.

- Jeg håber, vi kan stå her om 10 år igen, sagde citychefen.

Nattevandringen foregik lørdag ved højlys dag, men det var mørke historier, som citychefen fortalte. Den første historie blev fortalt ved Sct. Nicolai Kirke. Derefter gik gruppen mod Nørregade og derefter til Sirius Observatoriet. Foto: Mette Mørk
Ifølge de gamle fortællinger fandtes et væsen kaldet bjergmanden. Han boede på Pilkebakken og kunne godt finde på at æde vejlenserne, hvis de kom for tæt på. Foto: Mette Mørk
Halloween i Vejle. Foto: Mette Mørk
Halloween i Vejle. Foto: Mette Mørk
Halloween i Vejle. Foto: Mette Mørk
Halloween i Vejle. Foto: Mette Mørk
Halloween i Vejle. Foto: Mette Mørk
Halloween i Vejle. Foto: Mette Mørk
Halloween i Vejle. Foto: Mette Mørk
Annonce
Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Nu bliver det lige pludselig alvor: Tour de France skal bruge over 1000 frivillige - og Vejle bliver fordoblet

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Alarm 112

Kastede med borde og smadrede julepynt: Fuld mand gik amok i Byens Hus

Sport

Speciel landskamp i Vejle: Danmark møder Bulgarien og Belgien i samme landskamp - BK Wedala har to boksere med i det danske ringhjørne

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Vejle

Tårnhøj smitte i Vejle Kommune tirsdag: Ét sogn nærmer sig bekymringsgrænsen og skrappere restriktioner

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Kultur

Her er de seks navne: Danmarks største havefest har musikprogrammet klar

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Jelling

Alla får en hue, ikke kun en uge: Familien i Jelling har ventet og ventet, og nu er der svar

Annonce