Annonce
Hedensted

Se de skønne billeder: Selv syvsoverne har adgang til mosekonens rige

Udsigt fra Hornum. Alle fotos: Kurt Stæhr, Stouby

September er en af de måneder, hvor mosekonen har gode betingelser for at brygge sit mystiske bryg.

Det skyldes, at dagene stadig kan være til den varme side, mens nattemperaturerne efterhånden kan komme ned på encifrede grader.

Urlev Bakker.

Har vi så dage og nætter med stille og klart vejr, ja, så kan mosekonen rigtig muntre sig med at brygge og røre rundt i gryderne med lavtliggende dis over landskabet til følge.

Ikke nok med, at du kan se mosekonen brygge, men du kan også være heldig at opleve elverpigerne danse deres lystige dans over landskabet. Det gør de, når der af og til opstår uro i toppen af tågedisen på grund af temperaturændringer.

Urlev Bakker.

Vil du opleve fænomenet mosekonebryg, skal du enten ud en sen aften, og endnu bedre og smukkere er det, hvis du tager ud tidligt om morgenen ved solopgangstid.

Nu kan du måske indvende: ’Jamen uha! - så skal jeg jo op, før en vis person får sko på..

Men husk nu: På denne årstid står solen først op på et ganske humant tidspunkt, så selv syvsovere kan være med. Det må være en trøst.

Udsigt fra Hornum Østermarksvej.

Sådan en morgen tog jeg en tur rundt i Bjerre Herred for at opleve det disede landskab.

Med start fra Stouby kørte jeg ned for at se det disede landskab ved Urlev Bakker, herefter til Bråskov og op til Hornum med fin udsigt over landskabet.

Turen fortsatte ad Hornum Østermarksvej til Hornsyld gennem flotte landskaber dækket med dis. Det lignede store vattotter spredt ud over markerne og med træerne som silhuetter, der stak op gennem tågen.

Udsigt fra Purhøj.

Herefter kørte jeg mod Gramrode. Her skiftede vejret pludselig karakter, og disen forsvandt og landskabet blev helt klart. Der var nu også gået cirka en time, siden solen var stået op.Det er en stor oplevelse at komme ud og se dagen vågne og nyde synet af et fortryllet landskab.


Jeg kørte videre til Purhøj, hvor der er en fin udsigt. Her var der stadig lidt dis over landskabet, som dog hurtigt forsvandt.

Udsigt fra Hornum.

Jeg kørte herefter hjem beriget med en masse fine synsindtryk fra en skøn morgenstund.

En sådan morgentur kan anbefales, og den kan naturligvis tages mange andre steder. Men husk, at vejrmæssigt skal det være en stille klar og kølig morgen, så er betingelserne for synet af et fortryllet landskab allerbedst.

Ved Stouby.

Husk: Det er vigtigt, at du som nævnt er er ude i naturen, før solen kommer ret meget over horisonten. For når det sker, ja, så slukker solens stråler hurtigt for mosekonens store gryde, og både det fabelagtige og lidt eventyrlige bryg forsvinder op i luften, og det samme gør elverpigerne og deres luftige dans.

Men indtil det sker, ja, så er det en stor oplevelse at komme ud og se dagen vågne og nyde synet af et fortryllet landskab, som er helt anderledes end det landskab, du vil opleve midt på dagen - god tur!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Sport

Give starter ligaen i København

Annonce