Annonce
Hedensted

Se de smukke billeder fra forårsskoven: Frirum i en coronatid

Skoven ved Træskohage, marts/april 2020. Foto: Jacob Iskov
Naturen går sin gang, og det kan vi lide - det giver ro i sindet.

Efter en vinter, som har været alt andet end vinterlig, er meget i naturen rykket frem, primært på grund af stigende temperatur i vintermånederne.

Ifølge DMI har middeltemperaturen i denne vinter været 5 grader, og det er en rekord siden 1874.

Således er mange af skovens forårsbebudere tidlig på færde i år - og nu venter vi bare på, at bøgen skal springe ud tidligere end nogensinde. For år tilbage sprang bøgen typisk ud først i maj, men nu sker det faktisk allerede i april.

-

Mens vi venter på bøgens løvspring, så lad os bruge ventetiden til en tur i skoven - for også nu er der herlige oplevelser i vente. Og især i disse tider med Covid-19 liggende som en aktuel sundhedstrussel har vi brug for et frirum - et sted, hvor der er plads og frisk luft til os alle sammen, også selv om vi skal holde afstand. Og jeg kan da heldigvis også her fra min matrikel se, at rigtig mange mennesker nu bruger strand og skov til en frisk tur.

Om et par uger (eller tre) kan vi forvente det store løvspring, og efter endnu nogle uger lukker træernes bladfyldte kroner for sollyset, så det ikke kan trænge ned til skovbunden. Derfor er det nu, vi skal glæde os over alt det, den åbne skov og den skarpe forårssol kan give os.

Skovbundens tidlige planter suger lys og varme til sig og sætter gang i væksten, inden træernes løvspring. For en uge eller to siden kunne vi hist og her se enkelte anemoner og vorterod i blomst, men nu danner disse blomster flere steder de smukkeste tæpper mellem træstammerne. Den meget gule blomst af vorterod i de meget grønne blade er da et herligt syn, som kun kan gøre os glade.

-

Midt imellem de høje og slanke ahorntræer har de vilde stikkelsbærbuske fuldstændig lukket skovbunden helt til med deres grønne og fuldt udsprungne blade, mens solen kaster et særligt og glitrende skær over de grønne buske. Og sceneriet bliver bestemt ikke ringere af, at man mellem stammerne kan se fjordens vand skinne blankt og hvidt.

Hist og her spredt mellem skovens store træer står hvidtjørnen som en solitærebusk og lyser op med de grønne blade - godt hjulpet af den lave sols stråler. Det er ikke usædvanligt, at det netop er hvidtjørn, der først har løvspring.

Og kigger man godt efter, kan man være heldig at se unge ahornskud stå med udsprungne bladknopper. Smukt som sollyset eller rettere sagt mod-lyset får de spæde ahornblade til at lyse op og blive næsten gennemsigtige.

Jo .... solen kan virkelig gøre underværker i skoven, især inden løvspringet lukker solens lys ude. Se for eksempel det fantastiske lysspil, de tynde grene og kviste kan skabe i det rette sollys. Det giver associationer til et kæmpe spindelvæv.

-

Som ekstra bonus giver solen en spændende og overraskende virkning, når træstammer og grene kaster deres skygger ned på skovbunden.

Ja, man kan nogle steder blive helt tryllebundet af de meget specielle og fascinerende skyggebilleder - og så er det bare med at lade fantasien få frit spil.

Herligt at opleve skoven på den måde, men ét er sikkert: Om nogle uger (efter løvspring) giver skoven os helt andre, men også flotte og dejlige oplevelser. Naturen går sin gang - og det kan vi godt lide.

Det giver os en vis tryghed - og det er præcis, hvad vi har brug for i disse tider, hvor vi endnu ikke ved, hvordan og hvornår coronakrisen slutter. Men så længe krisen varer, kan en tur i skoven være det lille frirum, der giver os andre tanker og får os til at slappe lidt af.

Skoven ved Træskohage, marts/april 2020. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage, marts/april 2020. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage, marts/april 2020. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage, marts/april 2020. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage, marts/april 2020. Foto: Jacob Iskov
Skoven ved Træskohage, marts/april 2020. Foto: Jacob Iskov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Billund For abonnenter

Banken siger nej: Uafklarede motorvejsplaner tvinger familien til at bo med træk og skimmelsvamp

Vejle

Smittetallene er styrtdykket: 'Hyg jer - især nu, hvor smitten er under kontrol!'

Børkop

Protesterne hjalp: DSB dropper at skære i antallet af tog til Børkop og Brejning

Annonce