Annonce
Hedensted

Se de vilde billeder fra stranden: Kæmpe-edderkoppen ligger på lur

Fantasivæsener ved Vejle Fjord. Forår 2021. Foto: Jacob Iskov
Tag på familietur langs stranden og lad fantasien blomstre, lyder opfordringen fra Jacob Iskov. Han mødte både stranduhyrer og enter ved Vejle Fjord.

Efter et kort, men frisk pust af vinter med frost og sne er vi helt officielt kommet ind i foråret.

Temperaturen har ”snuset” til et tocifret tal, og solen er kommet højere op på himlen, som igen indimellem er præcis så blå, som himlen skal være.

Det har da også lokket mange af os ud af vore små ”huler” - ud i naturen - ud for at få frisk luft og gode opleveler.

Selv går jeg gerne en tur langs stranden, og jeg kan ikke andet end bare glæde mig over, at vi i Danmark har de mange, lange og næsten uendelige kyststrækninger, der med de blide, smukke, vilde, voldsomme, spændende og afvekslende strande giver os gode muligheder for mange herlige oplevelser og indtryk - uanset, hvordan vejret så end arter sig.

Fantasivæsener ved Vejle Fjord. Forår 2021. Foto: Jacob Iskov

Og vi, der bor her i avisens opland, er særlig privilegerede, idet vi har hav og strand i umiddelbar nærhed.

Fantasivæsener ved Vejle Fjord. Forår 2021. Foto: Jacob Iskov

For mig er kysten og stranden noget ganske særligt - et sted, hvor elementerne land og vand mødes under den høje himmel. Et sted i konstant forvandling og transformation på grund af havets sammenstød med kysten. Havet nærmest æder sig ind på landet, ændrer og eroderer på sigt alt, hvad det kommer i nærheden af.

Ofte kan stranden ændre udseende fra dag til dag, så man må undres. Utroligt, hvad havet - ikke mindst sammen med vinden - kan flytte af materialer. Over tid gnaver havet sig ind på skrænterne, og jord, grus, store og små sten samt træer styrter i havet. Sten og træer eroderes konstant af bølger og brænding, og især træernes erosion kan efter mange år ende i sjove, forvredne, dekorative og umulige faconer.

Fantasivæsener ved Vejle Fjord. Forår 2021. Foto: Jacob Iskov

Og her er det så, at min billedfortælling starter. På traveturen her den anden dag rundt om Rosenvold Pynt mod Staksrode Skov - på nordsiden af Vejle Fjor - måtte jeg ganske enkelt have fokus på de mange eroderede træstammer og rodstubbe, som lå på stranden, ja, de stod nærmest i kø. Og så var det bare med at få gang i fantasien.

Sjældne fugle stak deres hoveder frem, som var de på udkig efter føde, og en enkelt øgle lå og nød solens varme - klar til at snuppe et uforsigtigt insekt.

Fantasivæsener ved Vejle Fjord. Forår 2021. Foto: Jacob Iskov

Kæmpe-edderkoppen (eller er det et stort krebsdyr?) er på vej hen over sandet, og Fenrisulven ligger på lur bag marehalmen. Et stranduhyre er ved at grave sig fri af strandens sand og sten, mens en såkaldt ente - et levende træ fra Fangorn-skoven i eventyret om Ringenes Herre - breder sine mange grenhoveder ud for bedre at se.


Kæmpe-edderkoppen (eller er det et stort krebsdyr?) er på vej hen over sandet, og Fenrisulven ligger på lur bag marehalmen.


Et andet sted kan man møde en miniudgave af den berømte klippebue Pont d'Arc i Sydfrankrig. Det er simpelthen herligt!

Fantasivæsener ved Vejle Fjord. Forår 2021. Foto: Jacob Iskov

Så det er bare med at komme afsted på strandtur, og du kan jo frit vælge mellem Lillebælt, Vejle Fjord, Horsens Fjord eller Kattegat. Alle steder venter oplevelserne. Gør turen til en familietur, så I kan udfordre hinandens fantasi - jeg er ikke i tvivl om, at børnene har mange gode og fantasifulde forslag til, hvad det er for væsener, I møder undervejs.

God tur!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce