Annonce
Vejle

Se kommunens motionsregnskab: Tæller du med på plus- eller minussiden?

Idræt og bevægelse skaber fælleskaber. Det viste de vejlensiske studerendes tur til Baltikum sidste år. Her deltog de i EU-projektet "Villages on Move Baltic" og arrangerede alle mulige sjove bevægelseslege undervejs. Nu har de baltiske deltagere været på genbesøg i Vejle. Privatfoto

Alle ved motion er sundt. Færre ved nok, at de store idrætsforeninger og kommunen arbejder sammen om at få 75 procent af alle kommunens borgere i gang med fysisk aktivitet.

Vejle: Vejle Kommune har tilsluttet sig det landsdækkende projekt Bevæg dig for livet, sammen med foreløbig 14 andre kommuner. Målet for projektet er ambitiøst, idet man stiler mod at få 75 procent af borgerne i gang med at være fysisk aktive. Det vil gøre Danmark til verdens mest idrætsaktive nation. De to største idrætsorganisationer DGI og DIF deltager også, så ligger masser af idræts-viden og erfaring bag bestræbelserne.

- Vi har ikke bare engageret os for at hverve nye medlemmer. Tallene viser, at personer, der går i gang med at løbe, dyrke fitness eller andre motionsformer på egen hånd, hurtigt kvitter de sunde vaner igen. Det varer typisk to til tre måneder, mens de personer, der dyrker motion i et fællesskab med andre i en klub, i gennemsnit holder ud i to år, inden de melder sig ud, fortæller Dan Skjerning, formand for DGI Sydøstjylland og medlem af byrådet i Vejle for Socialdemokratiet.

Spændende baltisk rejse

EU-projektet "Villages on Move Baltic" har i 2017 fungeret som case på UCL's bacheloruddannelse i innovation og entreprenørskab.Adjunkt Hans Lottrup og seks studerende deltog sidste år sammen med 24 studerende fra Litauen, Letland, Estland og Finland i en rejse gennem de fire lande som led i udbredelse af EU-projektets resultater.

I denne uge har en del af de udenlandske deltagere så besøgt Vejle for at se, hvordan kommunen arbejder med at få motion gjort til en folkesag - herunder stifte bekendtskab med det danske projekt Move for Life.

Foruden paneldebatter og en masse samtaler og teori deltog gæsterne og de danske værter fredag i Frøs Kvindeløbet for at foregå med et godt (aktivt) eksempel.

Dan Skjerning, formand for DGI Sydøstjylland, yderst til højre og Henning Dam ved hans side, mødte de baltiske studerende og projektledere. I midten er det adjunkt Hans Lottrup og yderst til venstre finske Marita Mattila og litauiske Anita Selicka. Privatfoto

Baltisk forbindelse

Fredag deltog Dan Skjerning sammen med byrådskollega Henning Dam (S), i en paneldebat om folkelig idræt på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole på hjørnet af Boulevarden og Vestre Engvej. Henning Dam, der sidder i sundheds- og forebyggelsesudvalget, fortalte, at han selv er med i et løbefællesskab i Give. Løbeklubben er tilknyttet en lokal idrætsforening, og måske derfor har Henning Dam foreløbig holdt gang i løbeturene i syv år.

Foruden de to danske repræsentanter for henholdsvis DGI og Vejle kommune, var klasselokalet på UCL fyldt med finske, estiske, lettiske og litauiske studerende og projektledere.

UCL med adjunkt Hans Lottrup i spidsen har nemlig koblet det danske projekt sammen med et EU-projekt, der har titlen "Villages on Move Baltic". Hans Lottrup og en gruppe studerende på UCL er Danmarks repræsentanter i projektet, der altså også omfatter de tre små baltiske lande og Finland.

- Det er oplagt, at føre de to projekter sammen, fordi målet for dem begge er at få flere borgere engageret i at være fysisk aktive, forklarede Hans Lottrup.

Bevæg dig for livet

Vejle Kommune er med i det danske projekt Bevæg dig for livet.

Det vigtigste mål for projektet er at få 600.000 flere danskere til at dyrke idræt i 2025.

Nordea-fonden, Trygfonden, DIF og DGI har siden 2015 investeret tilsammen 100 millioner kroner i Bevæg dig for livet.

Fondene har netop udvidet deres bevilling med 94 millioner kroner frem til år 2025.

Annonce

Hvordan gør man?

De baltiske og finske studerende og projektledere fortalte, at de står over for de samme udfordringer, som danskerne: Mange sørger selv for at dyrke motion, men det er sværere at nå grupper som bevægelseshæmmede, psykiske handicappede og mennesker, der allerede lider af livsstilssygdomme.

Marita Mattila, som er finsk projektleder på "Villages on Move Baltic", fortalte, at man i Finland har succes med få motion ind på arbejdspladser, så alle personalegrupper eksempelvis på finske sygehuse, dyrker motion og bevægelse sammen.

Netop det sociale aspekt er noget, Henning Dam lægger stor vægt på.

- De grupper, som i dag står udenfor eksempelvis idrætsforeninger og klubber, og som lider af handicaps eller nedsat bevægelsesevne er typisk også ofte ensomme. Hvis vi kan få flere med i fællesskabet omkring en aktivitet, kan vi løfte borgernes livskvalitet på flere måder, siger Henning Dam (S).

Ifølge Vejle Kommunes egne tal er 55.000 af kommunens 114.000 borgere i dag medlem af en klub eller sportsforening. For at nå projektets mål, skal yderligere 25 til 30.000 op af sofaen inden år 2025.

Annonce
Vejle For abonnenter

20-årige Mathilde var halvanden time fra at dø: Nu er hun tjener med en halv arm

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Drikkevand bliver dyrere: Vandværker betaler landmænd for at droppe sprøjtemiddel

Vejle For abonnenter

Sidst jeg græd, var da hun døde: Mød Jens Peter i serien "Mennesker"

Hedensted

Hvad mit handicap er? 34,8 - og et amputeret ben

Kultur

Se alle billederne: Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik tog sig god tid til at se Jellingstenene og Kongernes Jelling

Billund

Sjællandsk tophold snuppede to point i Grindsted: - Vi tabte til et smartere hold

Vejle For abonnenter

DF'er sagde nej til ekstra millioner til ældreområdet: Korrekt - jeg ville ikke bryde rammen, men vi fik meget til ældre

Alarm 112

30-årig københavner kørte meget slingrende på Vejlefjordbroen

Vejle

Se video fra mindehøjtidelighed: Formand for Vejle Cykel Motion kørte med Chris Anker Sørensen dagen før ulykken

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Hedensted For abonnenter

Dora mistede som 56-årig sit job og sin identitet: Nu er hun snart SOSU-assistent med masser af overskud

Vejle For abonnenter

Vejles mest omdiskuterede byggegrund er under forvandling: Det nedrivnings-dømte posthus er blevet pakket ind

Egtved

Stemningen var eksplosiv, men økonomien løb kun lige rundt: Alligevel afløser festival det, som alle har kendt til gennem mange år

Annonce