Annonce
Danmark

Se kortet: Så mange børn er vaccineret i din kommune

Der er fortsat mange børn, som ikke bliver vaccineret, i Danmark - for mange, mener myndighederne. Arkivfoto: Jean-Paul Pelissier/Reuters
Der er stor forskel i andelen af børn, som er vaccineret mod mæslinger, i landets kommuner. Det viser en ny kortlægning, som Sundhedsstyrelsen har lavet af MFR-vaccinens udbredelse. Flere kommuner har sat fokus på at få flere børn vaccineret.

Vaccination Flere børn skal vaccineres mod smittefarlige sygdomme som mæslinger, mener Sundhedsministeriet, og derfor har Sundhedsstyrelsen for første gang kortlagt, hvordan børnenes vaccinationsdækning er i landets kommuner.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) mener, at kortlægningen er nødvendig for at øge tilslutningen til MFR-vaccinen, der blandt andet beskytter mod mæslinger.

- I øjeblikket lever vi ikke op til WHO's anbefaling om en vaccinationstilslutning på 95 procent for MFR, og det ønsker vi at nå. Nu kan vi se, der er store geografiske forskelle. Det er vigtigt at få ned på kommuneniveau, så man kan arbejde med det i de enkelte kommuner blandt andet gennem sundhedsplejerskerne, siger ministeren.

Kortlægningen af vaccinationsdækningen er det seneste af en række initiativer for at forbedre tilslutningen til MFR2-vaccinen. Sammen med Dansk Folkeparti har regeringen vedtaget lovgivning, der gør det muligt at sende påmindelser ud til forældre, der ikke har fået vaccineret deres børn. Samtidig er MFR2-vaccinen blevet et fast, gratis tilbud til de voksne, der ikke er blevet vaccineret som børn.

Annonce

Kommuner med lavest andel MFR-vaccinerede børn, som er født i 2013

98. Samsø: 74 pct.

97. Frederiksværk: 81 pct.

96. Billund: 81 pct.

95. Brøndby: 82 pct.

94. Ishøj: 83 pct.

93. Lolland: 84 pct.

92. København: 84 pct.

91. Helsingør: 84 pct.

90. Gentofte: 84 pct.

89. Vordingborg: 85 pct.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Et stykke fra mål

Brønderslev, Struer og Herlev ligger i top over andelen af børn, som er født i 2013 og MFR-vaccineret. Vaccinen beskytter mod virusserne mæslinger, fåresyge og røde hunde, og Sundhedsstyrelsen anbefaler, at 95 procent af landets børn bliver vaccineret ud fra WHO’s mål. Kun Brønderslev Kommune har nået det punkt, mens godt halvdelen af landets kommuner ligger mellem 90-94 pct.

Færrest børn med MFR-vaccine finder man på Samsø med 74 pct. samt i Halsnæs og i Billund med hver 81 pct. Landsgennemsnittet for anden MFR-vaccination var 89 procent i 2018, og det er en stigning på ét procentpoint fra 2017. Derfor er der ifølge Sundhedsstyrelsen fortsat et stykke op til det anbefalede mål.

Maria Sloth Christensen, leder af Pædagogisk, psykologisk og sundhedsfaglig rådgivning i Billund Kommune, undrer sig over, at kommunen ligger lavt i rapporten.

- Det er en overvejelse, som jeg selv har haft. Vaccination er først og fremmest forældrenes valg, og det er derfor vigtigt, at vi bliver klogere på, hvorfor forældre vælger til eller fra, og om det for eksempel skyldes forglemmelse eller et bevidst fravalg, siger hun.

Større kommunal indsats

I Sundhedsstyrelsens rapport har styrelsen som noget nyt spurgt en række kommuner med høj MFR-vaccinationstilslutning, om de har gjort noget særligt for at øge tilslutningen. Flere kommuner har givet deres bud på målrettede indsatser, blandt andet i Rebild, hvor en af kommunens kampagner har været at sende en påmindelse til forældre om femårsvaccinationen til deres e-boks. Samtidig taler skolesundhedsplejen med forældrene om vaccinationer ved indskolingssamtalen i 0. klasse.

- Vi støtter op om at huske forældrene på vaccinationer, og e-boks er en god ting, som vi vil anbefale andre kommune at bruge, siger Bente Pedersen, leder af sundhedsplejen i Rebild Kommune og fortsætter:

- Det har ikke givet en mirakuløs stigning, men en vis effekt.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce