Annonce
Hedensted

Se kortet: Så mange skal være smittede, før dit sogn lukker ned

Et sogn kan lukke ned, hvis tre kriterier opfyldes. Baseret på to af dem kan man med stor sandsynlighed sige, at et sogn vil lukke ned, hvis det rammer et bestemt antal smittede.

Horsens: Med nedlukningen af Sønderbro Sogn i Horsens er der grund til at se på, hvad der skal til, før et sogn af sundhedsmyndighederne bliver påbudt at lukke ned.

For sognene skal tre kriterier opfyldes, før der lukkes ned:

  • Incidenstal på over 500 smittede per 100.000 indbyggere.
  • Over 20 registrerede smittetilfælde via PCR-tests
  • Positivprocent på over 2,5
Annonce

Det er muligt at regne sig frem til, hvornår et sogn lukker ned, baseret på de to første kriterier. En eventuel nedlukning vil så ske ved overskridelse af den grænse, hvis positivprocenten også er for høj.

Skoler og kulturtilbud rammes

Hvis et sogn lukkes ned, får det betydning på flere punkter.

Med få undtagelser skal skoler, ungdoms- og voksenuddannelser, der er geografisk placeret i sognet, lukke ned. Også de fleste lokaler og faciliteter, hvor der udøves kultur- og fritidsaktiviteter skal holdes lukkede. Det gælder både kommunale, statslige, private og selvejende tilbud.

Hvad er et sogn?

Et sogn er et geografisk afgrænset område, hvor de beboere, der er medlem af folkekirken, har fælles kirke. Der er 2158 sogne i Danmark og mindst en kirke i hver.

Der kan godt være flere præster i et sogn, da nogle af dem er meget store målt på indbyggere. Omvendt er andre meget små, så flere sogne kan også have samme præst.

I Horsens Kommune er Klostersogn det største med 12.515 indbyggere, mens Endelave er det mindste med 155 indbyggere.

De fleste sogne stammer helt tilbage fra middelalderen og er skabt med henblik på, at man nemt skulle komme i kirke til fods eller med hestevogn. Derfor er de sjældent særligt store målt på areal.

Præsten fik i middelalderen også en vigtig rolle i den statslige administration og forvaltning. Han kunne nemlig læse og skrive, og på den måde blev sognet en slags forløber til kommunen.

I 1841-1970 havde Danmark faktisk sognekommuner og sogneråd, der blandt andet stod for det lokale skolevæsen og vejnet.

Ser man bort fra det store fokus i forbindelse med smittetallene, bruges sogne i dag primært af kirken, der er underlagt nogle myndighedsopgaver i sognene i form af personregistrering og begravelsesmyndighed.

Kilder: Folkekirken.dk og Statens Serum Institut

Ved en kommunelukning kan det også omfatte videregående uddannelser, liberale erhverv, butikker og storcentre, serveringssteder, forlystelsesparker og arkader.

En kommune får påbud om nedlukning, hvis incidenstallet overskrider 250. Her er vel at mærke tale om et testjusteret incidenstal, der tager højde for både PCR- og hurtigtests, hvorimod det, der almindeligvis offentliggøres af Statens Serum Institut, kun er baseret på PCR-tests.

Annonce

Ét sogn nærmer sig nedlukning

På kommuneniveau er en nedlukning ikke tæt på. Horsens Kommune har i opgørelsen fra 7. maj et testjusteret incidenstal på 120, mens det i Hedensted og Odder lyder på 90 og 29.

Et enkelt sogn i Horsens Kommune er fredag blevet påbudt nedlukning gældende fra lørdag. Sønderbro Sogn med 7341 indbyggere og en beliggenhed midt i Horsens har et incidenstal på 531 og har derudover opfyldt de to andre kriterier flere dage i forvejen.

Ud over Sønderbro Sogn er Hvirring Sogn det eneste i Horsens, Hedensted og Odder kommuner, der har været nedlukket.

På sogn.dk kan man indtaste sin adresse, hvis man er i tvivl om, hvilket sogn man bor i. Man kan også finde et kort over alle landets sogne.

Grænser for nedlukning i Horsens, Hedensted og Odder

For alle andre end de oplistede sogne herunder skal der 21 eller flere smittede til, før der kommer påbud om nedlukning.

Det skyldes, at man her opfylder kravet om "over 20 smittede", mens man med færre smittede allerede har overskredet kravet om "incidenstal over 500".

Det gælder desuden for alle sogne, at kravet om "positivprocent over 2,5" skal være opfyldt, før en nedlukning kan komme på tale.

Horsens Kommune:

Klostersogn: 63 smittede

Vor Frelsers Sogn: 62

Tyrsted Sogn: 58

Torsted Sogn: 50

Sønderbro Sogn: 37

Vær Sogn: 32

Hedensted Kommune:

Hedensted Sogn: 42

Løsning Sogn: 22

Odder Kommune:

Odder Sogn: 66

Jo mere blålig et sogn, jo flere skal registreres smittet med covid-19, før sognet lukker ned. Billede/Grafik: Søren E. Alwan/Datawrapper
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

EM For abonnenter

Alle hold har været i kamp – vi kigger på fem højdepunkter og fem lavpunkter under EM indtil nu

Give

Se billederne: DM i cykling blev skudt i gang med sved, tilråb og kolde fadøl

Annonce