Annonce
Kultur

Se nu dér, se nu dér, se nu dér: Et herligt svineri på Fredericias musicalscene

De tre små grise Schwein, Nee og Stig fra "De tre små grise" på Fredericia Musicalteater. PR-foto: Helle S Andersen
"De tre små grise" er en lækker steg af en forestilling. Ulven og grisene begejstrer både store og små.

Anmeldelse: - Kom nu, Mor!

Indgangspartiet på Fredericia Musicalteater summer af børnestemmer. De små køber slik og chips i kiosken, hvis de har tålmodighed i kroppen til at stå lidt i kø. Allerhelst vil de ind i salen. Ind til de tre små grise.

Nogle har allerede oplevet forestillingen med deres skoleklasse. Og nu står de i forhallen med store "du kan godt glæde dig, far"-øjne.

Annonce

Inde i salen bliver der strakt hals. Kulisserne bliver studeret. Og lyset. Og orkesteret. Der er mange indtryk at suge til sig. Og forestillingen er ikke engang begyndt endnu.

Salen er så godt som fuld denne søndag formiddag. Nogle ankommer i prinsessekjole og diadem. Andre i korte bukser og klipklappere. Skolekammerater og børnehavevenner vinker til hinanden på tværs af stolerækker.

Lars Mølsted er herligt underholdende som den selvglade, grissebasse-lækkersultne, scenevante ulv, som ikke på noget tidspunkt taber pusten. PR-foto: Helle S Andersen

Lyset dæmpes. Musikken begynder at spille. Grisene Schwein, Nee og Stig kommer på scenen. Folk klapper. Nogle sidder med åben mund og tørre læber.

Jeg selv kan mærke et smil så bredt, at det truer med at flække mit hoved, så voksenhjernen falder ud. Det ville nok ikke være det værste, der kunne ske, for med "De tre små grise" byder Fredericia Musicalteater os voksne på et kig ind i børnenes verden. Og sådan et kig er noget af det skønneste, man kan opleve.

Lige i midten af svinestien

De fleste - hvis ikke alle - kender historien om de tre små grise, den store stygge ulv og husene af strå, grene og mursten.

Med en så kendt historie handler det for forestillingen om at slå underholdende og overraskende slag med den krøllede hale undervejs. Og det gør den. Både holdet på scenen og i teknikken og i orkestret giver forestillingen et velrettet spark i rumpetten.

Hvor er det dejligt at slå voksenhjernen fra og bare nyde en gennemført oplevelse sammen. Med grin og gåsehud.

Børn og voksne griner og reagerer på alt hurlumhejet. Ikke altid af det samme og på samme tid, men sammen og med fryd i øjnene.

Hvis du spørger mig, er "De tre små grise" en forestilling for alle. Den varer en time og stiller dermed kun ringe krav til tålmodigheden. Der er mange grin og smil undervejs. Og også nogle små ufarlige, men effektfulde hyggegys.

De er med i forestillingen

  • De tre små grise spilles af Thor Vestergaard som Schwein, Nanna Hjort Rossen som Nee og Jacob Damsgaard Ditlev som Stig.
  • Bjørg Gamst spiller Mor Gris, og Lars Mølsted er Den Store Stygge Ulv.
  • I orkesteret sidder kapelmester Martin Konge ved klaveret, Lars Daugaard ved trommerne, Steffen Schackinger med guitaren og Allan Nagel med bassen.
  • Forestillingen er instrueret af Mads M. Nielsen og skrevet af George Stiles og Anthony Drewe - og oversat af Mads Æbeløe Nielsen.
  • Og med en af de ofte oversete funktioner i svedfremkaldende musicals: Pia Esborn står for vask og vedligehold af kostumer.

Måske kan vi voksne lære lidt af et kig ind i børnenes verden. Hvis ellers man tør vove skindet (eller lidt af flæskesværen...), kan man også hævde, at de små får et kig ind i de voksnes verden. For eksempel præsenteres idéen om, at de små grissebasser en dag skal forlade den hjemlige svinesti for at skabe deres egen.

Annonce

Hjem med krølle på halen

Det er altid en smagssag, om en forestilling er god eller dårlig. Men personligt forlod jeg teatersalen med en ekstra krølle på halen. Og med lyst til at vende tilbage.

Voksenhjernen faldt ud undervejs. Når den slags sker, kan man føle sig fristet til at "glemme" den og efterlade den på teatersalens gulv. Men udenfor ventede voksenverdenen jo, og så kan det jo være smart at have den med. Men det er også rart at vide, at den kan tages ud.

- Far, jeg vil være skuespiller, lød en barnlig stemme et par rækker bag mig, et øjeblik efter at lyset i salen var tændt.

I forhallen blev der studeret fotos fra forestillingen.

- Se, det er dér, hvor Ulven...

- Dét der er dengang, hvor de...

Jeg gik og nynnede forestillingens slutsang. Og jeg kan mærke, at "De tre små grise" har gjort mig mere barnlig. Måske ikke ret meget og heller ikke langvarigt, men alligevel.

Det er godt gået af en forestilling, hvor jeg kendte fortællingen på forhånd.

Fredericia Musicalteater er på scenen med "De tre små grise" indtil 19. september. Så jeg kan godt lige nå en tur mere i svinestien inden da.

Grise i læderjakke er ikke noget, man ser hver dag.  Foto: Mette Mørk
Hvis ikke man har det i forvejen, så får man det: Krølle på halen. Foto: Mette Mørk
Forestillingen er for børn og familier - og dermed også for voksne. Foto fra premieren: Mette Mørk
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Kultur For abonnenter

Tv-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce