Annonce
Vejle

Se om ruten kommer forbi dit hus i Vejle: Bakkespurt på Koldingvej

Den danske løbsdirektør, Alex Pedersen, stod for præsentationen af etaperne på pressemødet på Munkebjerg Hotel. Foto: Mette Mørk
Inden Tour de France-feltet for alvor kaster sig ud i cykelløbet, skal rytterne på rundtur i Vejle - og de får lov at cykle i gågaden.

Vejle: Der bliver rig lejlighed til at se tourfeltet an, når verdens største cykelløb kaster sig ud på 3. etape af Tour de France 2021.

For det første kommer feltet igennem Vejle to gange - både ved åbningen af etapen foran Fjordenhus og på vej tilbage fra Jelling på ruten videre mod Kolding.

Men inden starten for alvor går ved bunden af Jellingbakken, sendes rytterne på en tur rundt i midtbyen på cirka fire kilometer.

Ifølge erhvervs- og turismechef Morten Damgaard ruller rytterne stille og roligt fra Fjordenshus ad Strandgade til Windfeld-Hansensgade og derfra videre mod Toldbodvej. Ved Fredericiavej går det til højre mod Sønderbrogade og derfra op via Søndertorv ad gågaden til Rådhustorvet.

Her svinger feltet til venstre ned ad Blegbanken, og videre til højre af Enghavevej, Flegborg og Vedelsgade til Gormsgade. I forbindelse med ruten gennem Vejle har planlæggerne blandt andet måttet tage hensyn til byens mange lave viadukter. Her kan tourkaravanens lastbiler og busser ikke komme under.

De danske Tour de France-ruter set fra oven

Hvis rytterne er indstillede på at køre cykelløb, bliver det en hård start på ruten i og omkring Vejle.

Alex Pedersen

Annonce

Hårdt hvis rytterne vil

Efter 4,1 kilometer bliver løbet givet frit - helt præcist, hvor Buchsvej rammer Jellingvej.

- Vi overvejede Gl. Kongevej og Christian Winthersvej som ved Danmark Rundt, men det er for tidligt på ruten, og Jellingvej er også hård nok på det tidspunkt, siger den danske ruteansvarlige, Jesper Worre, der år efter år har været ansvarlig for at lægge cykelløbet Danmark Rundt gennem Vejle.

På den baggrund kender han terrænet bedre end de fleste og ved, at der såmænd er udfordringer nok. Det samme lyder fra den danske løbsdirektør, Alex Pedersen:

- Hvis rytterne er indstillede på at køre cykelløb, bliver det en hård start på ruten i og omkring Vejle, siger direktøren - og samme vurdering lyder fra TV2's cykelkommentator Dennis Ritter, der sammen med tv-stationens cykelekspert Rolf Sørensen har prøvekørt ruten.

Annonce

Worre tror på mange tilskuere

Når rytterne kommer tilbage fra rundturen omkring Jelling og Fårup Sø, går det via Jennum og bagom Skibet til Vardevej.

Her holder feltet sig på nordsiden af ådalen og fortsætter tilbage mod Vejle til Boulevarden.

Derfra går det mod syd til Damhaven og til venstre mod krydset ved Koldingvej. Her drejes til højre, og så kan rytterne gøre klar til etapens første bakkespurt op ad Koldingvej med mål på samme sted, hvor Danmark Rundt normalt afslutter sin "kongeetape".

Dermed står det klart, at Kiddesvej er valgt fra. Alex Pedersen har tidligere forklaret, at den ikoniske bakke ikke passer så tidligt på løbet, og desuden er et problem for løbets karavane på op mod 130 biler. Og som Jesper Worre konstaterer, kan der jo også stå mange flere tilskuere langs Koldingvej.

- Og der kommer mange. Det er jeg sikker på. Jeg forventer, at der vil stå op mod en million langs hver af de tre etaper i Danmark, siger Jesper Worre.

Han ved, at det lyder af mange, men ifølge den erfarne Danmark Rundt-direktør kan dét løb samle op mod en halv million tilskuere per etape - og det tal tør han godt gange med to, når der står Tour de France på cykel-menuen.

Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V) strålede om kap med Tourens gule reklameskilte ved præsentationen af ruterne. Foto: Mette Mørk
Annonce

En fjerdedel af den samlede rute

Efter bakkespurten drejer tourfeltet skarpt til højre ad Pedersholms Allé og fortsætter til Ribe Landevej.

Derfra går det gennem Nr. Vilstrup og Jerlev til Ødsted, hvor rytterne køre gennem rundkørslen ind gennem landsbyen og tilbage til hovedvejen, inden det går videre mod Gravens og Aagaard.

Alt i alt lægger Vejle Kommune asfalt til 47,7 kilometer af den 182 kilometer lange rute til Sønderborg - altså godt en fjerdedel af den samlede rute - og dertil kommer så de 4,1 kilometer gennem Vejle, inden løbet gives frit.

Forløbet af den tredje danske etape, som reelt er etape 2 af Tour de France 2021, fordi den første kørsel i København er den såkaldte prolog. Kort: ASO
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Debat

Jeg havde ellers glædet mig!

Annonce