Annonce
Gamle dage

Se Skyttehusbugtens spejlblanke vand: Så dejligt var der ved Vejle - allerede i 1860'erne

Magdalene Wadum: Vejle set fra Skyttehusets anløbsbro. Illustration: Vejle Kunstmuseum, her fra "Vejle i kunsten"

Allerede i 1851 gjorde Orla Lehmann comeback som rigsdagsmedlem, idet han blev valgt til Folketinget for Vejle-kredsen. I 1854 blev den plads byttet med et sæde i Landstinget, og i 1861 blev han indenrigsminister i den regering, som ledte landet frem til nederlaget i krigen 1864.

Både i sine 13 år som amtmand og i Rigsdagen var Lehmann meget virksom til gavn for indbyggerne i Vejle amt og for landet som helhed. Det første viste sig også ved, at der blev opstillet en marmorbuste af ham på Fredericia Rådhus, mens han stadig var amtmand. Det var bestemt ikke almindeligt.

Efter 1864 blev han som en af nederlagets mænd trængt ud på et sidespor, hvad der ikke bekom ham vel, og han døde som en bitter mand 13. september 1870.

Annonce

I Vejle var der ved at ske noget på det kulturelle område. Om det var inspireret af den ihærdige amtmand, eller det var tidsånden, er ikke til helt at afgøre, men et samspil mellem de to faktorer er måske det bedste bud på en forklaring.

På billedkunstfronten fortsatte malerne med at lade sig inspirere af områdets smukke natur.

En af de fremmeste i anden bølge var Vilhelm Kyhn (1819-1903), der fra 1854 og nogle år frem malede smukke landskabsbilleder fra Vejle. Et af de fineste er fra 1862, hvor han malede Vejle Fjord set mod øst og skildret i et meget smukt morgenlys. Det billede findes nu på Randers Kunstmuseum.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

I 1863 havde Kyhn malet et nyt Vejle-billede, ”Parti ved Vejle. Eftermiddag.”, hvor motivet er fra bakkerne ved Munkebjerg, og hvor man gennem en lysning i skoven ser ind mod byen. Det billede blev købt af Orla Lehmann og befinder sig nu på Aarhus Kunstmuseum (Aros).

Med Kyhns billeder klinger guldaldermalernes interesse for Vejle-egnen ud, men andre tog over. En af dem var enkefrue Magdalene Wadum, der fra 1860’erne og mange år frem malede en række Vejle-motiver. De var ikke på Kyhns niveau, men ganske solide i deres skildring af motiver fra blandt andet Skyttehuset, Vejle Fjord og Grejsdalen.

Emma Mulvad var en anden stærk kvindeskikkelse i Vejles billedkunst. Hun malede mest blomsterbilleder, ligesom hun havde illustreret et stort værk om Danmarks fugle. Dertil kom, at hun var gift med stiftsfysikus Niels Georg Mulvad, som skulle blive en af dem, der kæmpede for at få et museum i Vejle.

Mens billedkunsten i den ”efter-Lehmannske periode” synes at være blevet varetaget mestendels af kvindelige kunstnere, så var der ved at komme mere gang i andre dele af kulturlivet i den lille købstad ved fjorden.

Teaterlivet var nok det mest fremtrædende, da man siden 1853 havde haft en teatersal i gården bag Hotel Royal, hvor de omrejsende teaterselskaber kunne optræde. De var af noget vekslende kvalitet, ligesom repertoiret mest bestod af komedier.

I 1875 ankom Frederik Schmidts teaterselskab, som vovede at spille mere seriøse stykker. Vejle Amts Avis var til stede og kundgjorde, at man da ikke skulle bebrejde teaterselskabet for dette initiativ, for selv om spillet var ”lidt la la”, så var det godt, at provinsens teaterpublikum fik lejlighed til at stifte bekendtskab med den lidt ”større” teaterkunst.

De klassiske koncerter begyndte også at få tag i byen. De foregik ofte i teatersalen, hvor de optrædende og publikum måtte lide under varmen i salen, således den 17. juni 1875, hvor et selskab af operasangere gav en fin koncert på 1½ time, men som avisen konstaterede dagen efter:

De klassiske koncerter begyndte også at få tag i byen. De foregik ofte i teatersalen, hvor de optrædende og publikum måtte lide under varmen i salen.

”Saa var det ikke uden Lidelse, man tilbragte den for øvrigt kun 1½ Times Tid i det stærkt ophedede Teater.”

Så var varmen nok ikke et problem den 2. januar 1878, hvor der var aftenkoncert i den oplyste og opvarmede Vejle Kirke (Sct. Nicolai Kirke) med de Meza, organist ved Sct. Johannes Kirke i København, organist Johan Henrik Nebelong (Komponist til melodien til ”Nu falmer skoven trindt om land”) og Vejle Haandværker-Sangforening.

Repertoiret var på det høje stade med værker af blandt andre Mendelsohn, Weyse (nej, ikke ham fra Badehotellet) og Gounod.

I sommeren 1879 var Vejle Sangforening vært for en sangfest, hvor der deltog omkring 250 sangere fra jyske sangforeninger. De mange sangere blev modtaget af borgmesteren, og der blev givet koncerter i Vejle Kirke og ved Frederik den Syvendes Høj. Der var indsat særtog, og man anslog, at omkring 4000 havde lyttet med ved den udendørs koncert.

En af Orla Lehmanns bedrifter havde været at få jernbanen til Vejle, og da den skulle anlægges, var det Ole Nielsen fra Andkær, som hjalp de engelske ingeniører med at finde den rette vej til banen ned gennem Munkebjergskoven. På den måde knyttes en forbindelse mellem den første billedkunstmæcen i Vejle og den næste, da Munkebjerg-malerne fulgte i guldaldermalernes spor.

Fortsættes


Kilder: Vejle Wiki: Koncerter i Sct. Nicolai Kirke. - Poul Porskær Poulsen: Fra Vejle Klub til Moulin Rouge. 2010. - Nina Damsgaard m.fl.: Vejle i kunsten. Kunsten i Vejle. 2012.Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

KLUMME For abonnenter

Sidste festivaltur med skipper Charlie ved roret

Billund

Billund har succes med at få sosu-elever fastansat: - Jeg har elsket at være elev i Billund Kommune og haft fantastiske kolleger. Nu vil jeg selv være en god kollega

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Annonce