Annonce
Kultur

Se video og fotos: Den vigtige gård, der kan forandre Jelling

For første gang blev Anesminde åbnet for offentligheden, da Vejle Kommune i weekenden arrangerede åben gård. En gård, der kan få en stor betydning for Jellings fremtidige udvikling.

Jelling: Som nabo til Gorm den Gamles palisade har Anesminde en særdeles attraktiv placering i Jelling.

I flere årtier har den da også været højt på ønskelisten hos først Jelling Kommune og senere Vejle Kommune. Så højt, at der er af flere omgange har været tegnet streger på grunden, uden at kommunen har ejet så meget som en teskefuld jord af den. Men det blev der lavet om på sidste år, da Vejle Kommune købte ejendommen for mere end 22 millioner kroner.

Den tilhørende jord har Vejle Kommune mange planer for, hvad der skal ske med, men hvad stiller man lige op med selve gården Anesminde? En proprietærgård fra 1881 med et stuehus på 256 kvadratmeter og tilhørende bygninger på mere end 2800 kvadratmeter.

Det var anledningen til, at kommunen i lørdags åbnede gården for offentligheden og tog imod inputs fra lokale borgere.

Annonce

Udpluk af idéer til Anesmindes fremtid

  • Brug de gamle bygninger til vandrehjem, hotel eller lejrskole.
  • Bevar stuehuset, men riv alle andre bygninger ned.
  • Fjern alle bygninger og etabler parkering tættere på Kongernes Jelling.
  • Vikingeskib fra Fårup Sø kan stå i lade om vinteren og vises frem.
  • Lav en legeplads med vikingetema.
  • Færdiggør palisaden i haven.
  • Lav et udendørs oplevelsescenter for børn.

Omgærdet af mystik

Blandt de fremmødte var Jelling-borger Britta Bitsch.

- Jeg synes altid, det er spændende, når der sker noget omkring monumentområdet og Jellings historie. Anesminde har i de 25 år, jeg har boet her, været omgærdet af mystik, fordi det ligger så tæt på højene. Men udviklingen og udforskningen af vikingetiden og Jellingmonumenterne har været meget sådan, at "det kan ikke lade sig gøre på grund af Anesminde". Så jeg synes, det er super spændende nu at se de nye muligheder, der åbner sig i og med, at kommunen har købt Anesminde, sagde Britta Bitsch.

Hun foreslog, at stedet kan laves om til et oplevelsescenter for børn om vikingetiden.

- Jeg synes, de har gjort mange gode ting i Kongernes Jelling, men jeg synes stadig, vi mangler et udendørs oplevelsescenter, som kan udfordre de mange skolebørn og familier, der kommer på besøg for at høre historien om Jelling og opleve sig selv som vikinger, sagde hun.

Godt 150 personer mødte op til åben gård-arrangementet. Langt de fleste var fra lokalområdet, men der var også et besøg fra Holstebro.

- Det er rent tilfældigt, at vi kom forbi, da vi så, at der var flag på gården. Her var jeg ansat i 1965 i tre måneder som forkarl, men jeg har ikke været her siden. Det var en god tid på gården, hvor vi var flere folk ansat - der var både fodermester og flere karle. Mine arbejdsopgaver var kørsel med maskiner i marken, men jeg afløste også i stalden med at passe køer hver anden eller tredje weekend, sagde Erik Bjerre, der var afsted sammen med sin hustru.

Mange muligheder

I løbet af dagen modtog Vejle Kommune adskillige idéer til, hvad bygningerne og området skal bruges til.

- Vi samler idéerne, og vi prøver nu at kigge på, hvad der kan lade sig gøre på kort eller lang sigt. Noget kan vi gå i gang med snart, mens andet kræver projektudvikling og finansiering, men bygningerne er jo tomme, så de kan for eksempel bruges til koncerter, som en af forslagene handler om. Der er mange muligheder, lød det fra Camilla Jørgensen, projektudvikling i Vejle Kommune.

I lokalplanen for Anesminde-området er der blandt andet gjort plads til et nyt boligområde syd for Herningvej, en ny vej til festivalområdet og en parkeringsplads til Kongernes Jelling.

De fremmødte bidrog med idéer til, hvad bygningerne og området ved Anesminde kan bruges til i fremtiden. Foto: Anders Kynde
Forskningschef på Vejle Museerne, Mads Ravn, tog gæsterne med på en rundtur og fortalte om udgravningerne omkring Anesminde. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce