Annonce
Jelling

Se video: Tændingen af den olympiske ild på Gorms Høj var en drilsk affære

Trods en besværlig en start lykkedes det vikingehøvdingen at få tændt op for den olympiske ild til De Rare Olympiske Lege, som er et nyt arrangement for udviklingshæmmede i Vejle Kommune.

Jelling: Det er mandag formiddag og helt vindstille på Gorms Høj. Forholdene er perfekte til det store og magiske øjeblik, når den lokale vikingehøvding Henrik Dahl om lidt skal tænde ilden til De Rare Olympiske Lege.

Når man står på selveste Gorms Høj og forestiller en viking, skal man selvfølgelig også tænde ilden på gammeldags manér. Så i hænderne har Henrik Dahl en flintesten og et stykke stål, og da klokken slår 10, sætter han sig ved bålfadet og prøver at lave ild.

Men den er der hverken første eller anden gang. Heller ikke tredje eller fjerde gang.

- Vi tager lige en pause, siger vikingen med et anspændt smil på læben, inden han genoptager kampen med at tænde ilden.

Efter ilden blev tændt i bålfadet, blev den ført videre til olielampen, som skal bæres rundt de kommende dage. Foto: Noah Hohn

Lige i ånden

Først efter tre minutter kommer den første lille flamme. Men den går hurtigt ud igen, og vikingehøvdingen fortsætter i flere minutter, indtil der fem minutter senere er en stabil flamme.

Ved siden af ham står Lars Ulrik, der er projektansvarlig fra Vejle Kommune. Han står klar med en olielampe. I samarbejde får de ilden fra bålfadet til at tænde op for olielampen. Den olympiske ild til De Rare Olympiske Lege er hermed officielt tændt.

- Jeg blev mere og mere nervøs, men alting går ikke altid efter planen. Det tager sin tid, og sådan var det nok også i vikingetiden, at det kunne tage lidt tid at lave ild, lyder det fra vikingehøvding Henrik Dahl, som mange nok kan genkende fra det årlige vikingemarked i Jelling.

Men fra arrangørernes synpunkt rammer den langsommelige tænding helt perfekt ind i tankerne bag De Rare Olympiske Lege.

- Det er autentisk og lige i vores ånd. Det passer fint, at alt ikke går snorlige og nogle gange kræver tålmodighed. Sådan kan det også opleves med vores målgruppe, fortæller Lars Ulrik, der er med til at koordinere arrangementet.

Alle får medaljer

Det er planen, at den olympiske ild i løbet af ugen skal bæres ud til bofællesskaber rundt omkring i Vejle Kommune. Senere mandag kommer den et smut forbi Give, og de kommende dage kommer den til Thyregod, Brejning, Børkop og til sidst Vejle, hvor De Rare Olympiske Lege foregår på Vejle Atletikstadion fredag formiddag.

Dermed er der god mulighed for at få et glimt af ilden. Det gælder også for de handicappede, der ikke har mulighed for at være med på Vejle Atletikstadion.

- På bofællesskaberne afholdes der individuelle konkurrencer, så alle kan deltage på den ene eller anden måde, forklarer Peter Anders Larsen, der er handicapchef i Vejle Kommune.

Der forventes at være omkring 300 deltagere til De Rare Olympiske Lege i ugens løb.

- Det er ikke afgørende at vinde, det handler bare om at være med, så alle får medaljer. Der er også mulighed for "dobbelt-medaljer", det vil sige, at de personer, der for eksempel står bag ved og skubber kørestolen, også kan blive hædret med en medalje, siger Peter Anders Larsen.

Et tv-hold fra Unik-TV fulgte tændingen af den olympiske ild. Unik-TV er web-tv produceret for og af udviklingshæmmede borgere fra Vejle-området. Foto: Noah Hohn
Den lokale vikingehøvding Henrik Dahl fik til opgave at tænde den olympiske ild. Det viste sig at være en lidt udfordrende opgave. Foto: Noah Hohn
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce