Annonce
Vejle

Se video: Tusindvis af hestekræfter slippes løs - for Frede er traktortræk nørderi, sort dieselos og fællesskab

I år forventer Frede Moselund at stille op til adskillige traktortræk med sin 1000 hestekræfter stærke Ford Major. Kombinationen af fællesskab, teknisk nørderi og god stemning har gjort arrangementerne og konkurrencerne til en stor passion.

Uhe: 12 år.

Så langt tid er det siden, at Frede Moselund fra Jelling begyndte at stille op til traktortræk-stævner. For ham er det kombinationen af fællesskab, teknisk nørderi og god stemning, der får ham til at stille op til omkring 12 traktortrækarrangementer om året.

- Det er spændingen ved at komme ud og køre, for holder det nu, det vi laver. Det sker også, at det går i stykker, men så må vi hjem og skrue. Det bliver lidt en livsstil at skulle ud og afsted.

Annonce

- Det er både sammenholdet, at det er nogle, man kender, der kommer og kigger, og så spændingen i, om det nu holder, det man har lavet.

Og selvom det uden for banen, der består af en 100 meter lang og bar stribe af markjord, er der fuld koncentration, når han holder på startstregen i sin blå Ford Major, Blue Magnet.

- Lige når man sidder i traktoren, er man fuldstændig fokuseret på at få grønt flag og så komme af sted.

- Der er det vigtigste for mig at få bygget noget turbotryk op og så komme afsted, siger Frede Moselund.

100 frivillige

Det var 24. gang, at der blev arrangeret traktortræk i Uhe.

På forhånd havde arrangementets primus motor, Jørgen Peter Lund, håbet, at der kom et par tusinde tilskuere, og vejret gav da også optimale betingelser for de mange fremmødte. Både børnefamilier, grupper af unge og ældre kunne på nær hold se, høre og dufte de kraftfulde traktorer.

Da dagen var omme, var der sat indgangsarmbånd på 3000 børn og voksne, og derfor var det en glad arrangør, der også var taknemmelig for, at en række frivillige tog længere vagter end planlagt grundet den store interesse.

Det var tydeligt for både ører og øjne, at traktorernes mange hestekræfter var på arbejde, når slæden skulle trækkes. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen

Tilskuerne blev løbende guidet gennem traktortrækket af en veloplagt og kæk speaker, der sammen med musik udfyldte de korte pauser, der var mellem de forskellige traktorer, hvor selve slæden skulle tilbage til startlinjen.

Lige når man sidder i traktoren, er man fuldstændig fokuseret på at få grønt flag og så komme af sted.

Frede Moselund, Jelling
Frede Moselund (tv.) havde god opbakning fra både venner og familie, da han stillede op til traktortræk i Uhe fredag aften. Hans far var også med som deltager. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen

- Vi skal huske, at motorsport har reddet mange børn og unge fra idræt, lød det blandt andet ud af højtaleranlæggene fra kommentatoren, der også var mand for både at rose og sende drillende stikpiller til trækkernes præstationer på banen.

Det gode vejr, kolde fadøl og selve traktortrækket fik mange mennesker til at møde op fredag aften. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen

På dagen for traktortrækket er op omkring 100 frivillige til stede for at få arrangementet til at forløbe planmæssigt. Jørgen Peter Lund sender i den forbindelse især et særligt skulderklap til Poul Gejl.

Overskuddet fra traktortræk-arrangementet går til at støtte aktiviteter under Ringive-Lindeballe Idrætsforening.

Hvad er traktortræk?

  • I traktortræk bliver traktorer i forskellige vægtklasser koblet foran en slæde, som skal trækkes så langt som muligt på en 100 meter lang bane. Målet med et træk er at nå full pull, det svarer til at have trukket slæden 100 meter.
  • Der er en tonstung vægt på slæden, der langsomt bevæger sig fremad, jo længere slæden trækkes. Det gør modstanden mod jorden større, så slæden bliver tungere at trække.
Conny og barnebarnet Alma var også taget til traktortræt i Uhe. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Erhverv For abonnenter

Byggeaffaldet tårner sig stadig op i Højen, selv om virksomheden betaler tusindvis af kroner i bøde hver måned:  'Vi er i fuld gang med at løse problemet'

Kultur

Slut med grå og anonyme bygninger: Bruger halv million kroner på at farve havnevirksomheder op til Tour de France

Alarm 112

Det startede med en sms bag rattet: Nu bliver 48-årig fremstillet i grundlovsforhør for dødstrusler mod betjente

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Vejle

Ikke kun til gravøl: Bryggeri er brændt inde med masser af øl - nu kan du hente dem til en tredjedel af prisen hos Vejle Boldklub

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Sælger fik det dobbelte for huset

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Sport

Efter 20 års ventetid kommer dansk mesterskab atter til Vejle

Alarm 112 For abonnenter

De brølende 70'ere: 'Hit med pengene': Sparekasserøver var rystende nervøs

Kultur

Se de vilde billeder: Her er verdens største gule striktrøje, der skal hænge foran Havnemøllerne under Tour de France

Annonce