Vejle: Først var der en underskriftsindsamling, så arrangerede de protestmøde for over 250 deltagere, og to dage senere gennemførte de en demonstrationsmarch gennem byen.
Og onsdag aften troppede bekymrede Sandvad-borgere op foran Vejle Amts Folkeblads mediehus. Her ville de vise deres utilfredshed over for statsminister Mette Frederiksen (S), der gæstede avisen til et læsermøde for avisens abonnenter.
Utilfredsheden skyldes, at de føler sig ført bag lyset i sagen om den nye gruppe af flygtninge, der rykker ind på asylcentret i Sandvad. I spidsen for protestgruppen var Kirsten Paugan, der er formand for Sandvad Beboerforening.
- Det er en fremragende mulighed for at stille vores statsminister direkte spørgsmål om, hvorfor vi er taget som gidsler i den her sag, og hvorfor vi ikke kan få udlændinge- og integrationsminister i tale, lød det fra Kirsten Paugan inden Mette Frederiksens ankomst.
Hvorfor vil I ikke have de her asylansøgere til Sandvad?
- Vi vil gerne have asylansøgere til Sandvad, ligesom vi har haft de seneste 10 år. Men vores lille lokalsamfund kan ikke rumme 20 liciterede pladser med så hårdt belastede kriminelle.
Er personerne så kriminelle, som I frygter, de er?
- Det har Grith Poulsen (vicedirektør i Udlændingestyrelsen, red.) i hvert fald bekræftet over for 300 mennesker på et borgermøde, at det drejer sig om kriminelle med meget tunge baggrunde, sagde Kirsten Paugan.
Statsministerens svar
Kirsten Paugan var selv på plads til læsermødet i Vejle Amts Folkeblads konferencesal. Da hun fik stillet førnævnte spørgsmål til sagen og om Mattias Tesfayes stilhed, svarede statsminister Mette Frederiksen:
- Jeg har naturligvis hørt om sagen, og hvis jeg har forstået den korrekt, er der tale om en myndighedsbeslutning. Det er ikke en regeringsbeslutning, og det er heller ikke en folketingsbeslutning. Jeg ved ikke, hvor det er opstået, at man har følt sig ført bag lyset, men ligegyldig, hvem der træffer beslutninger, skal det selvfølgelig være tilgængeligt med en ordentlig dialog. Man skal få tingene til at fungere, og hvis en myndighed ikke har levet op til det, skal der selvfølgelig rettes op på det, sagde hun.
- Jeg kan ikke forestille mig, at ministeren (Mattias Tesfaye, red.) er gået i skjul. Men jeg tror, det er vigtigt at sige, at det ikke er en beslutning, som regeringen har truffet. Jeg kan se, at der er indkaldt til samråd om sagen, og så må der være en diskussion om det. Og så må Udlændingestyrelsen forklare, hvorfor man har truffet beslutningen, og sammen med jer vurdere, om det er den rigtige beslutning, fortsatte Mette Frederiksen.
I sagen om den nye flygtningegruppe i Sandvad havde Udlændingestyrelsen ikke på forhånd oplyst borgerne eller Vejle Kommune om, at der i gruppen kunne være personer med kriminel baggrund.
- Min holdning som både børnenes og de voksnes statsminister er, at der i vores samfund er mennesker, der skal bo et sted. Man skal finde ud af at få de mennesker bosat på den bedst tænkelige måde, ikke mindst af hensyn til lokalsamfundet. Man må finde en løsning, som er ordentlig for alle. Selvfølgelig skal man sige tingene, som de er, så det er transparent, og man ved, hvad der kommer til at foregå, sagde Mette Frederiksen.
Det var Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede, der i sidste uge indkaldte Mattias Tesfaye i samråd om sagen. Datoen for samrådet er endnu ikke fastlagt.