Annonce
Vejle

Se videoerne fra Mortens stue - og fra gågaden: De blinkende fjer gav ham et epileptisk anfald

Morten Høy har haft udsigt til lidt af hvert - blandt andet op til jul, halloween eller andre højtider. De seneste dage har det været fjer i alskens brændte farver, som nu er pillet ned foran hans lejlighed. Privatfoto
Fjerene hænger over gågaden og reklamerer for fredagens kulturnat. Citychefen beklager den uønskede effekt. - Det er da ærgerligt, for vi ønsker ikke at skabe ballade i byen, siger Andreas Kiis Antonsen.
Annonce

Vejle Midtby: Morten Høy har epilepsi, men har ikke haft et anfald i årevis.

Det ændrede sig forleden, da hans stue pludselig forvandlede sig til lidt af et lysshow.

Den 46-årige mand satte ingenlunde selv gang i diskokuglen i sin lejlighed oven på Noa Noa-butikken. Han blev tværtimod ramt af det værk, som lige nu hænger over gågaden i Vejle og reklamerer for fredagens kulturnat.


Ifølge citychef Andreas Kiis Antonsen hedder værket "Flaming Feathers" - og det ligner, som titlen mere end antyder, fjer i alskens brændte farver.

Og når solen rammer dem, skyder de hidsige lysglimt afsted. Blandt andet ind i Morten Høys stue.

- De blev hængt op forleden, da det var overskyet. Så kom solen, og selvom jeg rullede persiennerne ned, så bimlede og bamlede det. Så jeg fik et epileptisk anfald. Jeg har tidligere været uheldig, men jeg kom heldigvis ikke til skade, fortæller han.

Annonce

Takker for god service

Morten Høy er førtidspensionist og har boet i lejligheden i mere end et årti.

Han har derfor haft første parket til alskens pynt og fejringer af højtider igennem tiden. Til jul, til halloween med videre. Han har aldrig været generet af nogen af delene. Før nu.


Jeg kan umuligt være den eneste, der har følt eller føler mig generet. En anden gang var det måske en god idé at prøve pynten af, inden man hænger den op.

Morten Høy, beboer på gågaden


- Jeg er ikke typen, der ævler løs, så jeg gik lige en dag, men det er simpelthen uudholdeligt at være i stuen. Så til formiddag (mandag, red.) ringede jeg til kommunen og gik på apoteket - og da jeg kom hjem, cirka 25 minutter efter, var fjerene væk, fortæller han.

- Jeg blev så overrasket. Sikke en god service. Det er flot, tilføjer Morten Høy, der endelig kan slappe af igen.

Nu tænker han kun på, om flere af naboerne mon oplever lignende.

- Jeg kan umuligt være den eneste, der har følt eller føler mig generet, mener han.

Annonce

Lokal kunstner bag

Det er han heller ikke. Ifølge citychef Andreas Kiis Antonsen har handelstandsforeningen City Vejle hørt fra et par stykker.

Men han understreger, at værket blev hængt op i weekenden og allerede bliver pillet ned kort efter fredagens arrangement.

Lysblink giver anfald

  • Det er velkendt, at blinkende og glitrende lys kan fremprovokere epilepsianfald, sådan som Morten Høy oplevede det - lægerne kalder det "refleksepilepsi" eller "fotosensitiv epilepsi".
  • Den udløsende stimulus er flimrende eller blinkende lys, og de mest følsomme blinkfrekvenser er mellem 14 og 30 hertz, altså 14 til 30 blink i sekundet.
  • I naturlige omgivelser kan for eksempel lav sol set gennem buske og træer, solens glitren på en vandoverflade eller veksel mellem sol og skygge på sne udløse fotosensible epilepsianfald.
  • Stroboskop-lys i diskoteker kan også udløse anfald hos fotosensible epilepsipatienter.

- Det er rigtigt, vi har fået et par henvendelser, og det er da ærgerligt, for vi ønsker ikke at skabe ballade i byen. Tværtimod. Så da vi hørte, at nogle af fjerene hang dumt, så tog vi straks ud for at tage dem ned igen. Nu håber vi ikke, at der er flere, der skaber problemer. I så fald finder vi en løsning. Vi er meget pragmatiske, fortæller han.

Bortset fra det er han ellers enormt glad for udsmykningen, som er lavet af den lokale kunstner Junette Bay, der også står bag eventet Upcomers i Spinderihallerne.

- Det er et megasejt værk, som får det til at ligne, at der er ild i himlen. Det giver en helt vild sej effekt. Det passer perfekt ind i vores kulturnat, Fønix Kulturnat, som er et symbol på, at kulturen i Vejle genopstår, siger Andreas Kiis Antonsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

To bilister taget uden kørekort

Hedensted

Delvis genåbning af efterskoler: Storebror pakker tasken, mens lillesøster må blive hjemme

Annonce