Annonce
Fredericia

Se videoen og vind billetter: Mathilde fra Fredericia er en vaskeægte indianer-cirkusprinsesse

Det kræver sin pige at gå i manegen aften efter aften for at optræde. Men otte-årige Mathilde kan lide det - selvom hun savner vennerne hjemme i Fredericia. Nu kan de snart opleve hende i manegen.

Fredericia: Trapezen trækker i Mathilde Lis Gehlsen. At balancere på det smalle, gynge-lignende redskab og udfordre tyngdekraften er det bedste ved cirkuslivet, synes hun. Og så dyrene. Og så vennerne. Især Nynne.

Otte-årige Mathilde er fra Fredericia. Men i de seneste måneder har hun ikke set meget til fæstningsbyen. I stedet har hun rejst rundt med Cirkus Trapez, hvor hun er med i forestillingen.

- Jeg er en smuk indianerpige, der er ven med Yakari, siger hun lidt genert og henviser til forestillingens hovedperson, indianerdrengen Yakari, som mange nok kender fra tegneserier og tegnefilm.

Yakari spilles af 12-årige Nynne Hulsig Samuelsen fra Frederikshavn, og de to piger er blevet hinandens bedste venner.

- Næste år skal jeg spille Regnbue. Og så skal jeg ride, siger Mathilde og ryster hurtigt genertheden af sig.

Der er adskillige heste med i forestillingen, og Mathilde kan alle deres navne - undtagen én.

Mandag og tirsdag 2. og 3. september er der forestillinger i Fredericia.

Jeg kan godt lide trapezen. Og dyrene. Og når folk klapper.

Mathilde Lis Gehlsen

Arbejde og pauser og skole

Cirkuslivet minder ikke ret meget om en almindelig hverdag.

Mathilde og hendes mor, Søs, bor i campingvogn. Mathilde har endda sin egen.

Når cirkus flytter fra by til by, står et hold arbejdere for opstilling og nedtagning af det store telt. Det er Mathilde ikke med til, og hun kan heller ikke forstå alle de forskellige sprog, der tales på cirkuspladsen.

Til gengæld kan hun godt give en hånd med i kiosken eller hos dyrene. Men ellers bruger hun sin tid på at lege, fange frøer eller noget andet. Og lave lektier, for skolen skal passes, selvom hun er på turné. Mor Søs underviser og holder Mathilde til ilden med de samme opgavehæfter, som klassekammeraterne i 2. klasse derhjemme arbejder med.

- Nogle dage har vi fri. Det er ikke så tit. Sidst var vi i svømmehallen og i biografen. Vi har også været i tivoli - og jeg prøvede nogle ret vilde ting, siger Mathilde med et bredt smil.

Når der er forestilling, er hun med både i starten og i slutningen samt en gang eller to undervejs. Det betyder, at hun har en del pauser, men dem får hun til at gå med forskellige gøremål eller i selskab med sin iPad.

I gang ved et tilfælde

Mathilde blev cirkusprinsesse, fordi en af Søs' venner er tilknyttet Cirkus Trapez. De tog med, og cirkusdirektøren opdagede, at den otte-årige pige kunne charmere et hvilket som helst publikum. Så hun blev budt indenfor i truppen.

Nu rejser hun og Søs rundt sammen med venner, geder, heste og hunde. I begyndelsen var Mathilde mest med til at sælge lys og være en del af miljøet omkring forestillingen. Men hurtigt kom hun også i manegen. Så nu har hun lært sig nogle tricks i trapezen.

- Den kan jeg godt lide. Også selvom jeg en gang faldt ned og slog hovedet, så jeg fik en bule. Lige dér, siger hun og peger i panden.

Hun håber at kunne installere en trapez derhjemme, så hun kan fortsætte den sjove træning, når turnéen slutter om nogle uger.

Selvom hun kan lide cirkuslivet, har Mathilde andre planer på længere sigt.

- Jeg vil gerne være designer eller dyrlæge eller børnehave-passer, siger hun.

Mathilde Lis Gehlsen: Den otte-årige indianer-cirkusprinsesse fra Fredericia. Hun er især glad for at lege og træne i trapezen. Foto: Peter Friis Autzen

Rejsen er cirkuslivet

For nogle uger siden fik Mathilde sit lyse hår farvet mørkt. Indtil da havde hun optrådt med en paryk, men den blev for træls - og som indianerpige er hun nødt til at have mørkt hår.

Hun håber nu, at vennerne hjemme i Fredericia kan kende hende trods den nye hårfarve.

- En gang imellem savner jeg mine venner derhjemme. Men til gengæld har jeg fået venner i Marokko, Rumænien, Portugal, Italien og Tyskland, siger Mathilde, der får mor-hjælp til at huske alle landene.

Hvad er det bedste ved at være med i cirkus?

- Det er at rejse med rundt. Jeg oplever mange ting. Hvis jeg skal fortælle de andre i skolen, hvad jeg har lavet, mens jeg var afsted, kan vi ikke nå andet den dag, siger Mathilde.

Af alle cirkus' heste har Mathilde en yndling, Lille Torden. Og hun er også dens yndling. Ikke mindst, når hun kommer med brød. Foto: Peter Friis Autzen
Otte-årige Mathilde fra Fredericia har fået sig en oplevelse, de færreste har fået: Hun rejser rundt med Cirkus Trapez og er med i forestillingen og hele cirkuslivet. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

112 For abonnenter

Jeanette og Kenneth fra Jerlev overtog Humlum Kro i februar: - Det ser meget håbløst ud lige nu

Annonce