Annonce
Kultur

Se videoen: Vild plakat sat i trykken - 'det ser jo bare p....godt ud, venner'

Det første endelige tryk er godkendt og bliver efterfølgende hængt op i dagslys, så det kan vurderes på afstand. Foto: Mette Mørk
Vejle Amts Folkeblad har i samarbejde med kunstner Ole Aakjær sat et specialtryk til salg. Onsdag morgen gik trykstarten til den store kunstplakat - og vi kiggede med.

Ødsted: Det handler om at finde den helt rigtige mængde blå, gul, rød og sort farve, så de 100 kunsttryk kommer til at stå helt skarpt og i de helt rigtige farvetoner.

- Det vi laver, er gammeldags og specielt, fortæller Michael Grønkjær, der er direktør hos GT Grafisk i Ødsted, da han tager imod.

- Vi kan lave serigrafi i helt store formater og trykke på små ting.  Det særlige ved teknikken er, at farverne ikke falmer. Vi arbejder med lysægte farver og kan lægge ekstra farver og lag på det, vi trykker.

Annonce

Forklaringerne bliver hurtigt tekniske, og man skal ikke være længe i de store værkstedshaller for at forstå, at håndværket ligger på rygraden hos mandskabet ved trykmaskinen.

- Peder Nielsen styrer maskinen i dag - han har det sorte bælte i serigrafi, siger Michael Grønkjær.

Proces i mange lag

Ole Aakjær og hans kone Susan følger også udviklingen i dagens proces, og kunstneren bliver løbende bedt om at kontrollere, at tonerne i farverne ser rigtige ud. For der er flere trin, der skal spille sammen.

Ole Osterhoff gør den sidste trykplade klar i det "gule rum", efter det store lærred er blevet fremkaldt. Sort er den afsluttende farve af fire, der skal sættes på serigrafitrykket af Ole Aakjærs værk. Foto: Mette Mørk

Hvert af de 100 ark specialpapir skal igennem trykmaskinen fire gange. Først med blå farve, derefter gul, rød og til sidst sort. Hver farve har sin egen specialfremstillede ramme.

- Hver farve tager cirka halvanden time, og der bliver brugt en del kilo farve, fortæller Michael Grønkjær.

Han har været i branchen i 46 år, arbejdet med emballage, kørt som sælger og de seneste ti år som ejer på adressen i Ødsted.

Michael Grønkjær fra GT Grafisk satte onsdag morgen gang i særtryk af Ole Aakjær hovedværk til udstillingen i Kina, der bliver lavet som kunstplakat i 100 eksemplarer. Foto: Mette Mørk

Gennem årene har han været med til at trykke mange kunstplakater - blandt andet for Robert Jacobsen, Bo Bendixen og Per Arnoldi. Men siden årtusindskiftet er det blevet mere og mere tryk til industri, der fylder produktionsplanerne.

Annonce

Forløsning

Ved trykmaskinen er holdet nået til den sorte og sidste farve hen på eftermiddagen. Koncentrationen sænker sig. Der bliver kørt flere prøver igennem, for der er ikke ekstra papir at rutte med. Ole Aakjær kigger med. Maskinen bliver stoppet. Peder Nielsen, Ole Osterhoff og Preben Pedersen diskuterer lidt.

- Det handler jo ofte om et kompromis, siger Peder Nielsen og smiler over til de to andre.

De rykker og justerer lidt - og kører et par prøver mere igennem.

Peder Nielsen (til venstre) styrer papiret igennem maskinen, og her holder Preben Pedersen (til højre) øje med detaljerne. Kommer der et lille fnug i maskinen, bliver det synligt, så sker det, bliver maskinen stoppet og fejlen korrigeret. Foto: Mette Mørk

Så rykker de alle ned til den anden ende af anlægget, hvor plakaterne har været igennem tørremaskinen, der behandler den flydende farve med UV-lys, der skal til for, at den overhovedet kan hærde.

De kigger grundigt på trykket. Op til den anden ende igen. Små justeringer. Tilbage til en ny tør version. Trykket nærstuderes.

- Det ser jo bare pisse godt ud, venner, udbryder Ole Aakjær.

De tre rutinerede mænd kan ikke skjule tilfredsheden. Store smil og en lille sveddråbe her og der på de varme pander. Vi tager holdfoto med den første færdige plakat - og de vender tilbage til arbejdet og de sidste 99 plakater, der også skal have lige præcis den mængde sort, der nu er godkendt.


Det ser jo bare pisse godt ud, venner.

Ole Aakjær, kunstner


En dags arbejde. Første plakat med alle fire farver er her netop blevet godkendt. Der er få eksemplarer tilbage af Ole Aakjær kunstplakat, der onsdag blev trykt hos GT Grafisk i Ødsted. Foto: Mette Mørk

Serigrafi

Serigrafitryk kaldes også for silketryk. Det er en udvikling af en kinesisk silketryk-teknik, der er mere end 2000 år gammel.

Trykmetoden adskiller sig fra alle andre trykformer ved, at farverne trykkes igennem trykformen og giver et retvendt tryk. Farveoverførslen foregår fra et fint trådet væv med det ønskede motiv og over på den valgte overflade.

Fordelen ved gennemtryksmetoden er, at man kan arbejde med et kraftigere farvelag. Det giver serigrafitrykket mere intense farver og dermed et flottere og mere eksklusivt udtryk. Derudover får man også en længere vejrbestandig holdbarhed.

Peder Nielsen styrer maskinen, og Ole Osterhoff hælder mere farve på til første runde tryk. Senere følger gul, rød og sort. Foto: Mette Mørk
Peder Nielsen samler det resterende røde farve sammen. Farverne er UV-farver, der første hærder under UV-lys, så de tørrer ikke - heller ikke selvom der går flere dage. Foto: Mette Mørk
Når resultatet skal sidde lige i skabet, bliver det ofte et kompromis, fortæller Peder Nielsen (th.). Han og Ole Osterhoff i midten har arbejdet sammen i godt 25 år. For tre år siden kom Preben Pedersen (tv.) ind i virksomheden, da GT Grafisk købte hans firma i Skjern. Foto: Mette Mørk
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sæsonens første sejr: Den skal være springbræt for os

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce