Annonce
Kultur

Se videoen: Vild plakat sat i trykken - 'det ser jo bare p....godt ud, venner'

Det første endelige tryk er godkendt og bliver efterfølgende hængt op i dagslys, så det kan vurderes på afstand. Foto: Mette Mørk
Vejle Amts Folkeblad har i samarbejde med kunstner Ole Aakjær sat et specialtryk til salg. Onsdag morgen gik trykstarten til den store kunstplakat - og vi kiggede med.

Ødsted: Det handler om at finde den helt rigtige mængde blå, gul, rød og sort farve, så de 100 kunsttryk kommer til at stå helt skarpt og i de helt rigtige farvetoner.

- Det vi laver, er gammeldags og specielt, fortæller Michael Grønkjær, der er direktør hos GT Grafisk i Ødsted, da han tager imod.

- Vi kan lave serigrafi i helt store formater og trykke på små ting.  Det særlige ved teknikken er, at farverne ikke falmer. Vi arbejder med lysægte farver og kan lægge ekstra farver og lag på det, vi trykker.

Annonce

Forklaringerne bliver hurtigt tekniske, og man skal ikke være længe i de store værkstedshaller for at forstå, at håndværket ligger på rygraden hos mandskabet ved trykmaskinen.

- Peder Nielsen styrer maskinen i dag - han har det sorte bælte i serigrafi, siger Michael Grønkjær.

Proces i mange lag

Ole Aakjær og hans kone Susan følger også udviklingen i dagens proces, og kunstneren bliver løbende bedt om at kontrollere, at tonerne i farverne ser rigtige ud. For der er flere trin, der skal spille sammen.

Ole Osterhoff gør den sidste trykplade klar i det "gule rum", efter det store lærred er blevet fremkaldt. Sort er den afsluttende farve af fire, der skal sættes på serigrafitrykket af Ole Aakjærs værk. Foto: Mette Mørk

Hvert af de 100 ark specialpapir skal igennem trykmaskinen fire gange. Først med blå farve, derefter gul, rød og til sidst sort. Hver farve har sin egen specialfremstillede ramme.

- Hver farve tager cirka halvanden time, og der bliver brugt en del kilo farve, fortæller Michael Grønkjær.

Han har været i branchen i 46 år, arbejdet med emballage, kørt som sælger og de seneste ti år som ejer på adressen i Ødsted.

Michael Grønkjær fra GT Grafisk satte onsdag morgen gang i særtryk af Ole Aakjær hovedværk til udstillingen i Kina, der bliver lavet som kunstplakat i 100 eksemplarer. Foto: Mette Mørk

Gennem årene har han været med til at trykke mange kunstplakater - blandt andet for Robert Jacobsen, Bo Bendixen og Per Arnoldi. Men siden årtusindskiftet er det blevet mere og mere tryk til industri, der fylder produktionsplanerne.

Annonce

Forløsning

Ved trykmaskinen er holdet nået til den sorte og sidste farve hen på eftermiddagen. Koncentrationen sænker sig. Der bliver kørt flere prøver igennem, for der er ikke ekstra papir at rutte med. Ole Aakjær kigger med. Maskinen bliver stoppet. Peder Nielsen, Ole Osterhoff og Preben Pedersen diskuterer lidt.

- Det handler jo ofte om et kompromis, siger Peder Nielsen og smiler over til de to andre.

De rykker og justerer lidt - og kører et par prøver mere igennem.

Peder Nielsen (til venstre) styrer papiret igennem maskinen, og her holder Preben Pedersen (til højre) øje med detaljerne. Kommer der et lille fnug i maskinen, bliver det synligt, så sker det, bliver maskinen stoppet og fejlen korrigeret. Foto: Mette Mørk

Så rykker de alle ned til den anden ende af anlægget, hvor plakaterne har været igennem tørremaskinen, der behandler den flydende farve med UV-lys, der skal til for, at den overhovedet kan hærde.

De kigger grundigt på trykket. Op til den anden ende igen. Små justeringer. Tilbage til en ny tør version. Trykket nærstuderes.

- Det ser jo bare pisse godt ud, venner, udbryder Ole Aakjær.

De tre rutinerede mænd kan ikke skjule tilfredsheden. Store smil og en lille sveddråbe her og der på de varme pander. Vi tager holdfoto med den første færdige plakat - og de vender tilbage til arbejdet og de sidste 99 plakater, der også skal have lige præcis den mængde sort, der nu er godkendt.


Det ser jo bare pisse godt ud, venner.

Ole Aakjær, kunstner


En dags arbejde. Første plakat med alle fire farver er her netop blevet godkendt. Der er få eksemplarer tilbage af Ole Aakjær kunstplakat, der onsdag blev trykt hos GT Grafisk i Ødsted. Foto: Mette Mørk

Serigrafi

Serigrafitryk kaldes også for silketryk. Det er en udvikling af en kinesisk silketryk-teknik, der er mere end 2000 år gammel.

Trykmetoden adskiller sig fra alle andre trykformer ved, at farverne trykkes igennem trykformen og giver et retvendt tryk. Farveoverførslen foregår fra et fint trådet væv med det ønskede motiv og over på den valgte overflade.

Fordelen ved gennemtryksmetoden er, at man kan arbejde med et kraftigere farvelag. Det giver serigrafitrykket mere intense farver og dermed et flottere og mere eksklusivt udtryk. Derudover får man også en længere vejrbestandig holdbarhed.

Peder Nielsen styrer maskinen, og Ole Osterhoff hælder mere farve på til første runde tryk. Senere følger gul, rød og sort. Foto: Mette Mørk
Peder Nielsen samler det resterende røde farve sammen. Farverne er UV-farver, der første hærder under UV-lys, så de tørrer ikke - heller ikke selvom der går flere dage. Foto: Mette Mørk
Når resultatet skal sidde lige i skabet, bliver det ofte et kompromis, fortæller Peder Nielsen (th.). Han og Ole Osterhoff i midten har arbejdet sammen i godt 25 år. For tre år siden kom Preben Pedersen (tv.) ind i virksomheden, da GT Grafisk købte hans firma i Skjern. Foto: Mette Mørk
Annonce
Vejle For abonnenter

Sådan får man bugt med den: Giftig plante skal rives op og bekæmpes nu, inden den kaster frø

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Børkop

Efter udbygning: Efterskole får rekordmange elever

Erhverv For abonnenter

Vejlensers markedsføringsbureau får eftertragtet 'løve' ombord som investor: Bestod svendeprøven ved at hjælpe tøjvirksomhed fra Løvens Hule

Vejle

Drag-banko var et hit: Vestbyens Torv kommer nok igen

Kultur For abonnenter

Det er besværligt - men ikke umuligt - at få lov til SUP og kajak på idyllisk sø: Sådan kan det lade sig gøre

Vejle Boldklub For abonnenter

Derfor er det vigtigt, at VB fik sit første point

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Frilandsmuseum melder klar til høst

Erhverv

Byrådspolitiker foreslår ny uddannelse i Vejle: - Vi er blevet landets femtestørste kommune. Det forpligter.

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Vejle

Borgmester byder bemanding for fuldt blus velkommen: Men coronarelaterede løsninger kan fortsat hænge ved fremover

Navne For abonnenter

Søren havde det som bøffen i et lunt coinoffer hos McDonald's, så han ville kun på prøve i banken

Debat

Burde have været bevaret

Annonce