Annonce
Jelling

Sejere end computerspil: Børn prøvede kræfter som kriger på vikingemanér

Til årets vikingemarked i Jelling kunne børn og unge i år komme på krigerskole. Lars Høst Johansen er her ved at demonstrere, hvordan man angiber fjenden med spyd. Foto: Søren E. Alwan
Jelling centrum er i weekenden forvandlet til et vikingemarked. Der er også tænkt på de yngste gæster, der kan få udlevet deres indre kriger.

Jelling: "Krigere, er I klar til at forsvare Jelling?"

"Jaaaa."

Vikingen og krigeren, Lars Høst Johansen, står foran 10 børn, og foran dem alle ligger skjolde og spyd. Krigerskolen er lige begyndt, og børnene skal nu lære at kæmpe, så de kan forsvare Jelling mod fjender i en kommende krig.

Årets vikingemarked i Jelling er i gang, og her er noget for både børn og voksne.

En populær aktivitet er krigerskolen, hvor drenge og piger kan få lov til at slås, som man gjorde det i vikingetiden. Det er gruppen Garm Vikingekamp fra Herning, som står bag krigerskolen.

- Alle mennesker har en kriger gemt indeni, og den får børnene lov til at finde frem i dag, siger Lars Høst Johansen fra Garm.

Børnene kan også få lov til at se og prøve et rigtigt kriger-udstyr, lavet af metal som det i vikingetiden, med både hjelm, brynje og sværd.

Man kan selvfølgelig også slås og være i krig gennem et computerspil, men det her er meget federe, fordi det er ægte.

Oliver Bomholt og Malthe Schmidt

Bare noget vi leger

Mange vikinger var krigere, og derfor er det vigtigt, at børnene på krigerskolen ved, hvordan en vikingekrigere så ud, og hvilke våben de brugte til at forsvare sig.

Og det var ikke kun mændene, som drog i krig.

- Der er også fundet rester af kvindelige krigere, og vi har også flere piger i krigerskole. Det dummeste man som dreng kan gøre, er at undervurdere pigerne, for så får man tæv, siger Lars Høst Johansen.

Selvom krigerskolen bare er for sjov, så kan det ske, at det bliver lidt for meget for nogle af børnene, men så er mor og far heldigvis ikke langt væk.

- For nogle børn kan det virke lidt voldsomt, så derfor skal man være over fem år, for at få lov til at være med. Derudover snakker vi med børnene inden, så de ved, at der kan blive råbt lidt, men at det ikke er farligt, siger Lars Høst Johansen.

Hver kriger bliver udstyret med et skjold og en lang pind, og så er det ellers bare om at gå i gang med at kæmpe.

Annonce

Federe end computerspil

Et stykke væk fra krigerskolen er et par ældre drenge i færd med at kæmpe mod hinanden. Våbene er ikke længere lavet af træ og på lang afstand kan man derfor høre, når sværdenes klinger rammer hinanden.

De to kæmpere hedder denne weekend Ottar Odgarson og Magne Odgarson og er begge 12 år. Til dagligt hedder drengene Oliver Filip Bøge Bomholt og Malthe Borre Schmidt og de bor begge i Varde.

Oliver Bomholt er sammen med sine forældre kommet på vikingemarkeder i mange år, og for et par år siden tog han vennen Malthe Schmidt med. Det er især krigerne fra vikingetiden, som de to drenge er fascineret af.

- Det er sjovt at slås og få lov til at bruge forskellige våben, siger Oliver Bomholt. Han har kæmpet, siden han var tre år, men dengang brugte han et træsværd. Også vennen Malthe Schmidt har i mange år været med, når der skulle kæmpes mod vikinger.

- Man kan selvfølgelig også slås og være i krig gennem et computerspil, men det her er meget federe, fordi det er ægte, siger de to drenge.

Har man endnu ikke været forbi, kan vikingemarkedet opleves søndag fra 10 til klokken 16 i Jelling.

Oliver Bomholt og Malthe Schmidt er begge 12 år og har i flere år deltaget i vikingemarkeder. De elsker at kæmpe mod hinanden med sværd og synes krigerne fra vikingetiden er seje. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Navne For abonnenter

De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen: Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Én aldersgruppe udgør halvdelen af de smittede - og kommunen er magtesløs: 'Hvis man kommer derud, hvor det bliver rigtig svært, må man ty til sin sunde fornuft'

VEJLE For abonnenter

Et syndigt rod i Højen: Virksomhed får tvangsbøder for bjerge af glasuld, asbest og bygningsaffald - på trods af konkurs

Alarm 112

Sikkerhedslanding i Billund: Fly fra Lanzarote fik problemer i luften

Billund For abonnenter

Plays første forstander er ansat: Han har lokale rødder og skal skabe rammerne for Grindsteds nye efterskole

Hård kritik af besparelser i Rigspolitiet: - Det giver flere ulykker og dræbte

Alarm 112 For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Erhverv

Vild vandrehistorie rammer Bilka: - Det er en kæmpestor and

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Vejle

Garnnøglerne ligger klar: Lad os strikke Vejle gul

Vejle For abonnenter

Avisens madanmelder får serveret en nærmest rå bøf, og tjeneren spørger: 'Hvad er det, du vil?' Det bliver en aften med flere fejl og mangler

Erhverv

Michael Mortensen-selskab køber kæmpe ejendom i Hedensted by

Annonce