Annonce
Fredericia

Sejler efter kritik: Dykkerne skal huske tydelige flag

Sejlerformand Lars Fardrup Nielsen er enig i, at en del både sejler for hurtigt på Lillebælt. Arkivfoto
Selvfølgelig findes der sejlere, der kommer for tæt på dykkerne i vandet. Det erkender sejler-formand, som til gengæld opfordrer dykkerne til tydelige markeringer. - Der skal være mulighed for at se dem på lang afstand, siger Lars Fardrup Nielsen.
Annonce

Fredericia/Middelfart: Både sejler ofte for hurtigt og for tæt på dykkerne på Lillebælt.

Sådan lød kritikken onsdag fra en dykker, og den anerkender Lars Fardrup Nielsen, formand for Fredericia Fritidssejlere. Men samtidig vender han også pilen tilbage mod dykkerne.

- Selvfølgelig er der nogen, der sejler for tæt på dykkerne, det er der ingen tvivl om. Men der er også mange dykkere, som bruger for små flag eller for lave flag. Så kommer man ret tæt på, før man kan se dem, siger Lars Fardrup Nielsen.

Regler for dykkere

Fartøjer med har dykkere i vandet skal bruge signalflaget A. Det siger internationale regler.

Dykkerflaget skal være en "mindst én meter høj og stiv gengivelse af signalflaget A". Om natten skal flaget være belyst.

Hvis det er muligt, skal dykkerflaget også bruges, når man ikke dykker fra både. Det står i en bekendtgørelse fra 2000. Dykkere bør ikke være mere end 30 meter fra flaget. Passerende skibe og fartøjer bør holde en sikkerhedsafstand på mindst 50 meter til fartøjer og bøjer med dykkerflag.

Kilde: Søsportens Sikkerhedsråd

Annonce

For høj hastighed på Lillebælt

Dykkeren Annette H. Jensen fra Haderslev, som er medlem af Dykkerklubben Aktiv i Erritsø, kom onsdag med kritikken. Hun har skrevet et brev til politiet på begge sider af Lillebælt, og byrådene i de to byer har også fået en kopi. Hun oplever nemlig, at mange sejlere er ligeglade med dykkernes sikkerhed på Lillebælt. Og at sejlerne i øvrigt også kommer for tæt på land og sejler for hurtigt på Lillebælt.

Lars Fardrup Nielsen fra Fredericia Fritidssejlere er i øjeblikket på ferie og har derfor ikke et aktuelt billede af situationen på Lillebælt. Han har ikke oplevet det som et stort problem. Men han har set episoder, hvor folk ikke overholder reglerne, så mere politi på vandet vil ikke genere ham.

- Til søs er der også folk, der ikke kan finde ud af at overholde reglerne. Det med hastigheden er lidt ligesom på landevejen, hvor ikke alle overholder fartgrænsen. Så får den på fuld hastighed gennem Lillebælt. Det giver noget sø, som kan være til gene for andre, og det er selvfølgelig ikke i orden. Det er også klart, man skal respektere afstanden til strandene, så man ikke kommer for tæt på badegæster. Der har man ikke noget at gøre, siger Lars Fardrup Nielsen.

Annonce

En hård reprimande

I debatsporet på Fredericia Dagblads Facebook-side mener flere brugere, at dykkerne skal være bedre til at bruge markeringer. Flere har oplevet, at dykkere går under overfladen helt uden dykkerflag.

Det har dykkeren Annette H. Jensen også oplevet. "Desværre", siger hun.

- De får som regel en hård reprimande fra os mere øvede dykkere. Vi kan ikke forvente, at skibe holder sig væk, hvis ikke vi gør dem opmærksomme på, at vi er til stede, lyder det fra Annette H. Jensen.

Ingen høj fart tæt på kysten

Sejlads med motorbåde og brætsejlads må ikke være til ulempe for anden sejlads eller badende, når det er inden for 300 meter fra kysten.

Sejladsen må heller ikke medføre støj eller unødig ulempe for andre. Det er ifølge Sydøstjyllands Politi ikke tilladt at sejle med en hastighed på mere end fem knob, hvis man er mindre end 300 meter fra kysten. En undtagelse er dog, hvis den lave fart gør det svært at manøvrere sikkert på grund af strømforholdene. En anden undtagelse er fartøjer, der trækker vandskiløbere til start. De må gerne sejle hurtigere end fem knob, hvis der sejles vinkelret på kystlinjen.

Annonce

Utilfreds med politiet

Sydøstjyllands Politi forklarede onsdag, at sikkerheden til søs tages alvorligt med særligt uddannede politifolk. Men samtidig udtalte politiinspektør Morten Anker Jensen, at ordensmagten ikke altid kan være til stede.

Det er et forsøg på at svare udenom, mener Annette H. Jensen, som ønsker et langt mere synligt politi.

- Da vi dykkere er så meget ved vandet, vil jeg og mine dykkerkolleger påstå, at de stort set er ikke eksisterende. Det må da være oplagt, at i weekenderne er der mange på vandet - og især nu i ferien. I weekenderne holder folk i kø for at få sat deres både i vand, lyder det fra Annette H. Jensen.

Hun dykker ofte fra ammoniakhavnen i Fredericia og på Middelfart-siden ved Kongebrogaarden og Søbadet. Hun har oplevet episoder alle steder.

Et dykkerflag viser, at der findes dykkere i en radius af 30 meter. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Husk at sortere: Eksplosion i skraldebil skyldtes gasflasker

Annonce