Annonce
Erhverv

Sejr for modstandere: Plan for Posthusgrund erklæret ugyldig

Et flertal i Vejle Byråd vedtog 5. oktober 2016 lokalplan nr.1225 for et nyt centerområde ved Sønderbrogade og Gammelhavn. Planen klagede fire vejlensere over, og her mere end to et havlt år senere, har Planklagenævnet underkendt det kommuneplantillæg, som byrådet vedtog for samme område. Arkivfoto
Planklagenævnet ophæver byrådsflertallets kommune- og lokalplan for bolig- og butiksprojektet på Gammelhavn på grund af mangelfuld beskrivelse.
Annonce

Vejle: En ny bombe er landet i den langstrakte saga om udviklingen af Vejles centralt placerede posthusgrund ved Gammelhavn.

Forleden overraskede Kvickly ved at melde ud, at man flytter fra Bryggen til udviklingsselskabet NPV's massive byggeprojekt, der rummer ikke færre end 90.000 kvadratmeter med butikker i gadeplan, boliger, restauranter, caféer og en hævet grøn bypark på mere end 10.000 kvadratmeter.

Spaden er ikke stukket i jorden endnu, og det skyldes blandt andet, at Vejle Kommunes miljørapport og vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg for Posthusgrunden er blevet påklaget til Planklagenævnet.

Efter mere end to års venten traf klagenævnet i går endelig en afgørelse, og den afviser stort set alle de klagepunkter, fire vejlensere argumenterede med, da de sendte klagen i efteråret 2016.

Planklagenævnet siger ikke, at vi ikke havde ret til at vedtage planen. Det siger ikke, at vi ikke må lægge butikker i området. Det er en teknikalitet og lidt ærgerligt.

Lars Buksti, planchef i Vejle Kommune

Annonce

I strid med den gamle kommuneplan

Alligevel sætter Planklagenævnet en bremse i det ambitiøse byggeprojekt, som fortsat mangler lejere samt en storinvestor til at finansiere byggeriet.

Bremsen skyldes, at klagenævnet ophæver byrådsflertallets vedtagelse af kommuneplantillæg 46 for Gammelhavn. Selvom klagenævnet ikke giver klagerne medhold i klagen over lokalplanen for samme område, ophæves også lokalplanen midlertidigt.

Lokalplanen er nu i strid med den gamle kommuneplan, der oprindeligt er vedtaget for området og nu stadig gælder, da det nye tillæg til kommuneplanen er kendt ugyldig.

Annonce

En ærgerlig teknikalitet

Planklagenævnets afgørelse vækker undren hos kommunens planchef Lars Buksti, der har arbejdet med plangrundlaget for posthus- og godsbanearealet gennem en årrække.

- Planklagenævnet tilbageviser samtlige klager, men har fundet noget i kommuneplantillægget. Nævnet siger, at det skulle indeholde en samlet beskrivelse af konsekvenserne for detailhandlen, selvom nævnet også siger, at beskrivelsen er i miljøredegørelsen, som de afviser klagen over. Det kan undre, at de skulle bruge over to år på at afvise alle klager, og så finder de en procedurefejl, en teknikalitet. Det er lidt ærgerligt, siger Lars Buksti.

Annonce

Mangler fyldestgørende vurdering

Ærgrelsen til trods tager planchefen den 34 sider lange afgørelse til efterretning, og han kan heller ikke andet.

I afgørelsen skriver Planklagenævnets stedfortrædende formand Anja Bergman Thuesen blandt andet, at der i kommuneplantillægget ikke indgår "en fyldestgørende vurdering af behovet for nybyggeri, herunder en vurdering af omdannelse af eksisterende bebyggelse til butiksformål..., herunder hvordan forslaget fremmer konkurrence og et varieret butiksudbud i bymiljøet i det område, der foreslås udlagt til butiksformål."

Ifølge Planklagenævnet er der tale om en væsentlig retlig mangel, selvom dele af beskrivelsen er i kommunens miljørapport.

Manglen kan byrådet rette ved at sende et revideret forslag til kommuneplantillægget i offentlig høring, inden byrådet endelig kan vedtage tillægget og dermed gør den nye lokalplan gyldig igen.

Annonce

Politikernes afgørelse

Hvor hurtigt det kommer til at gå, kan planchefen ikke svare på, for det skal politikerne i økonomiudvalget være med til at beslutte.

- Vi har lige fået afgørelsen sent onsdag eftermiddag, og nu skal vi bruge torsdagen på at nærstudere, hvad det er, vi skal rette op på. Så vil vi fremlægge sagen for økonomiudvalget mandag, og her vil vi måske fremlægge en tidsplan for at få den hurtigt igennem. Men det er op til politikerne at afgøre, hvordan de vil håndtere det, understreger Lars Buksti.

Det nye kommuneplantillæg kan borgerne så påklage endnu engang, og så kan sagen trækkes i langdrag igen.

- Selvfølgelig kan borgerne klage. Det er de i deres gode ret til. Men de kan ikke igen klage over de ting, de ikke fik ret i. Men en ny klage får ikke opsættende virkning, og mon ikke at Planklagenævnet har den pli, at de denne gang lægger klagen øverst i bunken, konstaterer planchefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce