Annonce
Danmark

Seks-årige Peter har mistet både mor og far: Nu må jeg nøjes med onkel

Seks-årige Peter fra dokumentaren "Bag skyerne" har på kort tid mistet begge sine forældre.  Da han bliver spurgt, hvem han skal holde jul med, svarer han "mormor", og da han bliver spurgt, hvem han skal kramme med, svarer han, "det ved jeg ikke". Foto: Katrine Sahlstrøm/Good Company.


Annonce

Ved du, hvad der er bag skyerne, spørger seks-årige Peter sin onkel.

Peter har mistet begge sine forældre og må nu - med egne ord - nøjes med sin onkel.

- Universet, svarer onkel.

- Nej, himlen, siger Peter, og her mener han den himmel, forældrene er havnet i.

Faren kom derop, fordi han ifølge Peter tog noget dårlig medicin (en overdosis, red), og moren, fordi hun et halvt år senere døde i en bilulykke.

Nu bor Peter hos sin mormor, hvor også onkel er flyttet ind for med tiden at overtage forældreskabet.

Peter er en af hovedpersonerne i dokumentaren "Bag skyerne - når børn sørger", som vises på Dokumania på DR 2 i aften.

Han og de andre medvirkende børn kommer hos organisationen Good Grief i New Jersey, hvor de kan græde, rase, tale, lege og finde støtte - også hos hinanden - til at leve med sorgen. Her er vægge at skrive og tegne på, et legerum, der ligner en hospitalsstue, og her er de også stødt på den danske instruktør Katrine Philp, der har fulgt dem tæt i et år.

Dokumentarens største styrke er, at det er børnene, som har ordet. Her er ingen voksne eksperter til at udlede teksten, perspektivere og sætte i sammenhæng, og det gør det hele mere ægte, upoleret og råt.

- Jeg forstår ikke, at folk spørger, om jeg er o.k. Jeg siger altid ja. Hvad ville de gøre, hvis jeg sagde nej, spørger en dreng, som har mistet sin far.


Jeg forstår ikke, at folk spørger, om jeg er o.k. Jeg siger altid ja. Hvad ville de gøre, hvis jeg sagde nej

Uddrag fra filmen


Det retoriske spørgsmål falder i en ellers idyllisk scene, hvor nogle børn sidder og tegner, og det er kendetegnende for børnenes måde at håndtere den universelle sorg og panik, der følger med dødens "aldrig mere" og "væk for altid". De hopper ud og ind af det mentale mørke, og de har konstant spørgsmål, som de voksne med større eller mindre dygtighed formår at svare på.

Blandt de sjovere eksempler er en lille pige, som spørger sin mor, om tallene på gravstenen var fars telefonnummer. Nej, det var det år, han døde ...

Det er også slående, hvor stærkt børnenes behov er for at tro, at forældrene lever videre i himlen og derfra kan følge dem. Som når Peter sender sine balloner og kærlighedserklæringer højt til vejrs.

Det er naturligvis en tro, de har fået fra de voksne, men det er en konkret trøst, de kan bruge til noget. Ateisme rækker ikke rigtig her.

Følelserne er formentlig de samme, om man er et dansk eller amerikansk barn i sorg, men der er kulturelle forskelle i håndteringen. Af uforklarlige årsager må et af børnene for eksempel ikke bruge ordet død. Det hedder "gået bort" - en vending næsten alle børnene bruger. Og et andet barn får lovning på lidt af sin fars aske ...

I sandkassen er det muligt at lege begravelse. Foto: Katrine Sahlstrøm/Good Company)

"Bag skyerne - når børn sørger" er rørende uden at blive sentimental. Den behandler de medvirkende børn med respekt, ser på døden og sorgen med deres øjne, og det giver god mening, at dokumentaren ikke kun vises på DR 2 i aften, men også rulles ud til brug i undervisning og en landsdækkende kampagne "Børn i sorg - sammen kan vi bryde tabuet".

Røde Kors, Det Nationale Sorgcenter, Landsforeningen Liv & Død samt Det Danske Filminstitut har brugt filmen i nyt undervisningsmateriale om sorg målrettet folkeskolernes indskoling og mellemtrin.

En række kommuner - herunder Aarhus og Odense - har købt to års visningsret til filmen. Og flere foreninger, organisationer og provstier støtter op om kampagnen med arrangementer - flere foreløbig dog udskudt på grund af Covid-19.

Ifølge organisationen Det Nationale Sorgcenter Danmark mister lidt over 5000 børn og unge herhjemme hvert år en mor eller far.

DR 2 klokken 21: Dokumania: "Bag skyerne - når børn sørger", 90 minutter. Instruktør: Katrine Philp. Produceret af Good Company Pictures.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de nyeste corona-tal for Vejle her: Smittetallet stiger stadig - godt hjulpet på vej af B117

Annonce